V júli sme testovali najmenší z ponuky vozidiel značky Hyundai. Model i10 sa dodáva aj s fabrickou úpravou na LPG, nepotrebujete teda nič do vozidla domontovávať a jazdíte na plyn zhruba za polovičné náklady v porovnaní s prevádzkou na benzín.

Táto úprava stojí navyše 1000 Eur, prídete o rezervné koleso, ale ušetríte. Investované náklady sa vrátia v závislosti od toho, koľko jazdíte za 2 až 3 roky.

Presné označenie testovaného vozidla je Hyundai i10, 1,0i LPG 5M/T Classic A/C. Ide teda o 5-rýchlostnú mechanickú prevodovku, pričom auto je vybavené systémom mechanickej klimatizácie. Prepínanie prevádzky benzín – plyn je automatické, prevádzka na plyn je signalizovaná nápisom LPG na palubnej doske. Zatlačením tlačidla s rovnakým označením zaradíte prioritu prevádzky na plyn, benzín sa potom používa len na zohriatie motora a vtedy, keď sa plyn minie. Na palubnej doske sú dva ukazovatele  paliva – benzínu aj plynu. Plynový ukazovateľ je na mieste, kde bol pôvodne ukazovateľ teploty, ktorý v tejto úprave na palubnej doske chýba.

Palubný počítač pritom ukazuje rôzne informácie, aktuálna ani priemerná spotreba tu však nie je. Auto má dve nádrže, plniace otvory sú na spoločnom mieste. Auto je vybavené 27 litrovou nádržou na plyn a 40 litrovou nádržou na benzín. Objem motora je 998 kubických centimetrov, ide o trojvalec, spotreba benzínu je okolo 5,2 litra/100 km. Maximálna rýchlosť vozidla je 153 km/hod, zrýchlenie z nuly na 100 km/h je však dlhšie, je to 15,2 sekundy. Pri prevádzke na plyn sme pocítili mierne nižšiu akceleráciu a tiež bolo treba skôr podraďovať na nižší prevodový stupeň pri jazde do kopca, ako pri prevádzke na benzín.

Vo výbave je systém ABS, ESP, TCS, monitorovanie tlaku v pneumatikách, predné a bočné airbagy, úchyty na detskú sedačku a funkcia varovných svetiel pri núdzovom brzdení. Elektricky sú ovládané predné aj zadné okná, je tu rádio s CD prehrávačom a dva reproduktory. Objem batožinového priestoru je pomerne malý – 252 litrov, sklopením zadných sedačiek sa rozšíri na akceptovateľných 1046 litrov.

Prevádzka automobilu je tichá, mierne hlučnejšia je v prípade LPG. Auto môžete pokojne používať pri diaľničnej rýchlosti 130 km/h a to aj so zapnutou klimatizáciou naplno. Výhodné sú priestory na fľaše v každých dverách a dva adaptéry na cigaretový zapaľovač. Priestoru pre posádku vpredu i vzadu je dosť. Auto nemá LED denné svietenie, v polohe 0 svieti auto prednými hmlovkami. Po zotmení treba svetlá manuálne prepnúť do polohy tlmených svetiel. Pred spolujazdcom je pomerne veľká priehradka, sedadlo vodiča je výškovo nastaviteľné.

Na plnú nádrž sme prešli na plyn 312 km (s malou spotrebou benzínu) a následne sme na benzínovú nádrž dosiahli celkový akčný rádius 812 km. Pri minimálnom množstve benzínu ďalej jazdíme čisto na LPG, aktuálne máme za sebou 1036 km testovacej jazdy. Celkovo ide o auto do mesta, ideálne pre mladého človeka, ale aj menšiu rodinku.

Keď už budete premýšľať o LPG, tak myslite aj na to, že s takýmto autom v podzemných garážach nezaparkujete. A to je napr. v Bratislave celkom podstatná informácia, zaparkovať napr. v obchodnom centre Eurovea je celkom zaujímavé. V menšom meste to ale nie je problém. Cena testovaného vozidla je 9999 EUR, cena automobilu Hyundai i10 Start pritom začína na sume 7799 Eur, auto sme mali zapožičané od spoločnosti Hyundai Slovakia.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu