Vo vývojárskom centre spoločnosti Bosch v Renningene sme si pozreli technológiu automatického parkovania.

Bosch nevyrába iba domáce spotrebiče, kotle a vŕtačky. Spoločnosť patrí medzi lídrov vo výrobe senzorov. Tie nájdete v 75% smartfónov a Bosch svojimi senzormi zásobuje aj výrobcov automobilov.

Je teda logické, že spoločnosť taktiež experimentuje a vyvíja technológie, ktoré by sa mohli na trhu presadiť v blízkej budúcnosti. Jednou z nich je automatické parkovanie áut, ktoré príde vo finálnej podobe v priebehu rokov 2018 a 2019. Technológiu Home zone park assist sme si vyskúšali, prinášame vám video z jej prezentácie.

Treba povedať, že automatické parkovanie je dnes v plienkach. Existuje niekoľko riešení, napr. automobilka BMW dokáže automaticky zaparkovať, ale iba v prípade, že vozidlo ide stále rovno. Bosch na to ide inak. Umožňuje automatizovať aj náročnejšie parkovanie, kedy je potrebné cúvať a točiť volantom. Auto vybavené touto technológiou to zvládne aj bez vodiča. Predpokladom však je, že vodič vopred naučí vozidlo optimálnu parkovaciu trasu. Môžete to vidieť vo videu.

Následne je možné zaparkovať auto iba pomocou mobilnej aplikácie. Je potrebné držať tlačidlo a kontrolovať parkovanie auta – ak by sa stalo niečo neočakávané, používateľ môže celý proces prerušiť rýchlo a jednoducho, stačí pustiť prst z tlačidla v aplikácii. Rovnakým spôsobom je možné auto vyparkovať, stačí aktivovať tlačidlo v aplikácii.

Riešenie spoločnosti Bosch má svoje výhody aj nevýhody, ktoré priamo vyplývajú z jeho konceptu. Taktiež netreba zabúdať, že aktuálne sme mali možnosť vyskúšať si nefinálnu verziu technológie. Je fajn, že tento systém automatického parkovania by mal byť kompatibilný s množstvom vozidiel, vrátane cenovo dostupnejších modelov.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu