Automobily s elektrickým pohonom testujeme v redakcii TOUCHIT už štandardne. Zatiaľ prevažujú hybridné automobily, čo je pre stav infraštruktúry na Slovensku zatiaľ najjednoduchšie riešenie. Ale budúcnosť je jasná a volá sa čisto elektrické auto, v ktorom nie je ani kvapky benzínu alebo nafty. Práve takým autom je Mercedes-Benz B250e, ktorý sme si požičal na začiatku decembra. 

Dojazd vozidla

Termín testovania neuvádzame len tak pre nič za nič. Dojazd elektromobilu je totiž výrazne závislý od toho, aká je okolitá teplota. Na začiatku decembra bolo pritom v Bratislave od 0 do 5 °C a to výrazne poznačilo testovanie.

Mercedes-Benz B250e má maximálny teoretický dojazd okolo 200 km. Voliteľnou funkciou RANGE PLUS sa dá dojazd zvýšiť o ďalších 30 kilometrov. Platí to ale v prípade ideálnych podmienok, medzi ktorými je aj teplota okolo 20 °C. Pri zimných podmienkach s pusteným kúrením ale nastavení ekonomického režimu práce sme tak dosiahli pri našom teste dojazd mierne nad 100 km. Vozidlo má Lítiovo-iónovú batériu umiestnenú na spodnej časti vozidla. Preto nie je nijako obmedzený batožinový priestor vozidla (ten je od 501 až do 1456 litra).

Technické parametre

Výkon motora v B250e je 132 kW a s ním dosiahnete v športovom režime veľmi dynamickú jazdu. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosiahnete za 7,9 sekundy. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 160 km/h. Je to auto s predným náhonom a „prevodovka“ má len len jeden stupeň. Rovnako dynamicky ako dopredu dokáže auto ísť aj dozadu, na maximálnu rýchlosť pri cúvaní sme si pri testovaní netrúfli 🙂

Nabíjanie akumulátora je tak jednoduché ako tankovanie, pokiaľ máte na dosah elektrickú zásuvku. Po otvorení klapky zásuvky v priestore motora sa nabíjací kábel najprv zapojí do vozidla a potom do zdroja elektrického prúdu. Ako zdroj elektrického prúdu sa môže použiť bežná domová zásuvka, verejná nabíjacia stanica alebo nabíjacia skrinka, ktorú špeciálne vyvinula spoločnosť Daimler AG.

Na dodávanej domovej nabíjačke (230V/13A) nabijete úplne prázdnu batériu doplna za 9 hodín. Ideálne je teda nabíjať každý večer po príchode domov. My sme si vyskúšali aj nabíjanie na odporúčanej nabíjačke od Daimler AG, ktorú sme našli v centrále firmy Mercedes-Benz v Bratislave (400V/16A). Tu na maximálnu kapacitu batériu nabijete za zhruba 2,5 hodiny. Vďaka funkcii rýchleho nabíjania je v akumulátore možné vytvoriť zásobu energie pre jazdný dosah 100 kilometrov (teoreticky) len za dve hodiny. V nabíjačkách siete GreenWay sme nabíjali len veľmi pomaly – rovnako ako pri domovej nabíjačke a pritom draho.

Pri jazde by ste sa mali držať v niekde okolo spotreby 16 kW/100 km, čo nie je v uliciach Bratislavy jednoduchá úloha. Na diaľnici sa to dá dosiahnuť, ale pri rýchlosti okolo 90 km/h.

Režimy jazdy

Na výber sú tri rôzne jazdné režimy (E+, E a S), ktoré umožnia efektívnu, komfortnú alebo športovú jazdu. Prvým režimom je Economy Plus (E+). V tomto režime je výkon obmedzený na 70 kilowattov pre úsporný spôsob jazdy, ktorý obmedzuje maximálnu rýchlosť na približne 110 km/h. Ďalším režimom je Economy (E), v ktorom je výkon obmedzený na 100 kilowattov. Tretím režimom je športový režim (S), v ktorom je možné trvalo dosahovať plný systémový výkon a športové jazdné vlastnosti navyše zdôrazňuje aj športovejšia charakteristická krivka reakcie na zošliapnutie plynového pedála. Prirodzene, najväčší dojazd máte v režime E+ a najkratší v režime S.

Aj Mercedes-Benz B250e je možné prepojiť s aplikáciou Mercedes Me a to s mobilným telefónom alebo s notebookom. Prepojenie je na diaľku, cez internet a vozidlo tak môžte napr. na diaľku otvoriť alebo zapnúť vyhrievanie/chladenie. V aplikácii pre desktop sme na diaľku videli aj aktuálny stav nabitia batérie.

Aj v Mercedes-Benz B250e nájdete pohodlie a komfort, aký čakáte od tejto značky. Nič v ňom nevŕzga a pevne drží na ceste. Zvezenie je to parádne, ale musíte si nabíjať auto tak, ako to robíte s mobilným telefónom.

 

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu