Batérie pre automobilku Teslu dodáva Panasonic, tieto firmy majú aj spoločnú fabriku, kde sa montujú elektrické články do elektromobilov Tesla. Ďalšiemu rozvoju elektromobily má pomôcť aj systém elektrického skútra Gogoro. 

Na konferencii Panasonic Convention nám organizátori predviedli ako to myslia. Gogoro obsahuje dve elektrické batérie, ktoré vydržia na 100 km trasy. Umiestnené sú pod sedadlom spolu s prilbou. Batérie je možné nabiť buď v špeciálnej rýchlonabíjačke asi za hodinu, alebo existuje systém výmeny vybitých článkov za nabité. V Európe je tento systém napr. v Berlíne a údajne sa veľmi osvedčil. Doba výmeny batérie je len 6 sekúnd. Batérie sa skladajú z elektrických článkov Panasonic 18650.

Veľká výmenná stanica je vybudovaná na Taiwane a tiež v USA. Hlavne v Taipei zavedenie tohto skútra prispelo k odľahčeniu dopravy. Skúter Gogoro napr. dokáže akcelerovať z 0 na 50 km/h za 4,2 sekundy. Cena skútra Gogoro je okolo 3000 Eur.

Viac o elektromobilite

VIDEO TOUCHIT: Cez 1000 km s elektrickým autom Hyundai IONIQ Electric. Vieme o ňom všetko (doplnené)

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu