V touchIT sa budeme venovať aj automobilom a nebude to len o drahých automobiloch, ktoré sú väčšine čitateľov prakticky nedostupné. Preto sme v tomto prípade vybrali zástupcu úspešného modelu, testovali sme Hyundai i20, aj keď vo vyššej výbave 1,4i STYLE. Cena testovaného vozidla bola 13 090 EUR. 

Auto bolo vybavené benzínovým motorom s výkonom 75 kW a 6-stupňovou mechanickou prevodovkou. Pri našom teste sme dosiahli dlhodobú spotrebu 5,4 l/100 km, čo sa vám podarí s relatívne ľahkou nohou na plyne. Ak potrebujete dynamickejšiu jazdu a rýchlosti nad 130 km/h, spotreba bude niečo nad 6 l/100 km.

Motor

Z hľadiska pohodlia vo vnútri sme sa cítili príjemne. Miesto pre vodiča poskytuje dostatok miesta, nastavenie volantu je v dostatočne širokom rozsahu. Veľmi sa nám páčil systém statického prisvetľovania svetlometov pri zatáčaní vozidla do zákrut. To si v noci ihneď všimnete, keďže podstatne lepšie vidíte do zákruty.

VodičPrístroje sú prehľadné, kombinujú analógové a digitálne údaje. Tempomat je k dispozícií a palubný počítač ukazuje dve prejdené vzdialenosti, okamžitú a priemernú spotrebu ako aj dojazd. TachometerMali sme k dispozícii aj zimnú výbavu, teda ohrievanie volantu i predných sedačiek. Ohrev volantu niektorí považujú už za trochu prílišný komfort, ale vedzte, že v zime je to veľmi príjemné. Za príplatok môžete mať aj panoramatickú strechu alebo systém inteligentného kľúča, ktorý pri prevádzke vodidla nemusíte vôbec vyberať z vrecka. Testované vozidlo bolo vybavené štandardným kľúčom.

Volant

Z IT výbavy tu bol systém Bluetooth prepojenia smartfónu a hudobného systému v aute s možnosťou telefonovania bez pomoci rúk. Naraz môžete pripojiť k tomu systému 5 mobilných telefónov. Ďalej je tu monitorovanie tlaku vzduchu v pneumatikách a tiež stráženie nebezpečného prekročenia jazdného pruhu. Signalizácia je v tomto prípade zvuková i optická.

Tlacdla

Prikúpiť si môžete aj navigačný systém so zobrazovaním údajov v stredovom spätnom zrkadle ako aj držiak mobilného telefónu na palubnej doske. Vo výbave boli zadné parkovania senzory, opäť si môžete prikúpiť predné senzory ale aj cúvaciu kameru.

Pripojenia

Smartfón môžete pripojiť aj cez USB port, pričom sa nabíja a tiež je tu vstup pre jack konektor. Ak je smartfón pripojený cez Bluetooth, môžete z neho prehrávať obsah na autorádiu bezdrôtovo. Je to najrýchlejšia cesta ako si počas cesty vychutnať napr. obsah z hudobných služieb Spotify či Deezer.

PalubnaDoska

Vyskúšali sme aj priestor na zadných sedačkách a napriek tomu, že ide o relatívne malé auto, nebudete tu obmedzovaní ani na dlhej ceste. Batožinový priestor môžete rozšíriť sklopením zadných sedačiek v pomere 2/3 a 1/3. Po sklopení je celkový objem batožinového priestoru 1036 litrov.

Kufor

Do priestoru v predných dverách sa zmestí 1,5 listová fľaša vody, do zadných vojde litrová fľaša. Výkon hudobnej sústavy je dostatočný aj na hlasitú reprodukciu.

PriestorV celkovo hodnotení je to šikovné malé auto, ktoré sa uplatní hlavne v mestskom cykle. Pri diaľničných rýchlostiach dostanete motor do trochu vyšších otáčok, a preto aj mierne narastie spotreba. Hyundai i20 považujeme za vozidlo s výborným pomernom výkon/cena.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu