Hyundai SantaFe je jednou z vlajkových lodí v oblasti SUV tejto značky. Model prešiel voči minulosti výraznou zmenou a nás zaujímalo, čo presne sa zmenilo a to hlavne z oblasti IT výbavy. Testovali sme SantaFe 2,2 CRDi A/T White Crystal.

Nový informačno zábavný systém je úplne prepracovaný. Jeho 8-palcový displej je dotykový a dobre je ho vidieť pri rôznych svetelných podmienkach. Je napojený na snímač vonkajšieho svetla a preto mení podsvietenie podľa vonkajších podmienok. Dá sa ale ovládať aj otočným prvkom vpravo od neho a displej sa dá vypnúť bez toho, aby ste vypli napr. zvuk z rádia. Systém podporuje aj digitálne rozhlasové vysielanie DAB. Reproduktorová sústava je značky Infinity, je to systém 12 reproduktorov a zosilňovačom s výkonom 630 W. To je výborná vlastnosť, hlavne v noci potom displej neruší. Dôležité ovládacie prvky sú vyvedené na volant.

SantaFe-14

Zaujal nás výborný GPS navigačný systém. Testovali sme na území Rakúska i Nemecka a tu bol príjem dopravných správ výbornou pomôckou. Super je aj zobrazovanie najbližších významných bodov, na prvý tak napr. viete, ako ďaleko je čerpacia stanica, reštaurácia či WC.

SantaFe-5

Prepojenie na smartfón cez Bluetooth a telefonovanie bez pomoci rúk, či prehrávanie hudby z telefónu už dnes berieme ako samozrejmosť. Hyundai SantaFe má v prednej časti dva adaptéry na cigaretový zapaľovač, čo sa hodí, ďalší je pre cestujúcich na zadnom sedadle. Ďalší je kufri, kde sa nachádza aj zásuvka pre 230 V spotrebič. To je výborné hlavne pri dovolenkových pobytoch, umiestniť sem môžete napr. chladničku. Predné sedadlá sú vyhrievané a ventilované, zadné len vyhrievané. Zadné dvere sa otvárajú automaticky, na otváranie vozidla stačí mať kľúč vo vrecku a motor sa štartuje bezkľúčovo.

SantaFe-11

Veľmi sme si pochvaľovali systém kamier – vpredu, vzadu, v spätných zrkadlách a tento informoval o polohe auta napr. z vtáčieho pohľadu, detailne ste si pozreli ako parkujete pri obrubníku a pod.

SantaFe-10

Napriek väčším rozmerom auta tak pohodlne zaparkujete.

SantaFe-13

Súčasťou výbavy testovaného modelu bol aj systém automatického parkovania – vpravo či vľavo, pozdĺžne alebo priečne. Určite to hlavne menej skúseným vodičom pomôže. Nám sa páčili ďalšie bezpečnostné prvky – signalizácia vozidla v mŕtvom uhle, sledovanie prekročenia jazdného pruhu a pod.

SantaFe-9

Adaptívny tempomat sa dá nastaviť čo sa týka vzdialenosti pred predchádzajúcim vozidlom v štyroch stupňoch a celkom dobre fungoval. Sú však chvíle, keď plánujete predbiehať a musíte mu to dať na vedomie zošliapnutím plynového pedálu. Počas testu sme namerali spotrebu nafty od 7,5 po 7,9 litra/100 km. Pripomeňme, že ide o motor s objemom 2200 cm³ a 6-stupňovou automatickou prevodovkou.

SantaFe-12

Cena testovaného vozidla vrátane odsúvateľného strešného okna, kožených sedačiek, adaptívneho tempomatu, maximálnej bezpečnostnej výbavy je 44 090 Eur. Základná cena SantaFe je 34 990 Eur.

Pozrite si aj foto-galériu tohto krásneho vozidla

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu