Do redakcie sme dostali na test nový Peugeot 3008 GT v najvyššej výbave. Je to zaujímavé SUV plné technológií a počas testu sme s ním prešli 1231 km. 

Odoberajte viac našich videí. Kliknite sem a prihláste sa na odber>>

Užili sme si to naplno, Peugeot 3008 GT 2.0 BlueHDI 180k EAT6 je dynamické vozidlo s takými vychytávkami ako je masáž na predných sedadlách, tri druhy vôní dávkovaných v určenej intenzite a kvalitná reprosústava. Jeho základom je naftový motor s objemom 1997 cma výkonom 133 kW (180k). K tomu 6-stupňová automatická prevodovka EAT6 s možnosťou nastavenia režimu Sport. Priemerná spotreba sa pri našom teste držala na úrovni 7,8 až 7,9 litrov/100 km, jazdili sme však skôr dynamicky a nie na úsporu paliva. Výrobca udáva kombinovanú spotrebu 4,8 litra/100 km, emisie CO2 sú 124 g/km. Karoséria je 5 dverová, prevádzková hmotnosť vozidla 1465 kg.

Výborný je poťah sedadiel – je to ALCANTARA ako mimoriadne odolný materiál, veľmi príjemný na dotyk. Vyhrievanie je len na predných sedadlách a nastaviť môžete tri stupne. Vyhrievanie volantu nie je k dispozícii. Páčilo sa nám dvojfarebné vyhotovenie karosérie v kombinácii čierna/šedá farba (Smart Grey a Black Perla Nero).

Z vonkajšej strany zaujme na aute hlavne výrazná predná maska s logom výrobcu. Sedíte pritom vo vyvýšenej pozícii, máte dobrý prehľad o ceste a Peugeot 3008 je stabilné vozidlo. Vhod prídu aj kamery vpredu, v spätných zrkadlách a vzadu, čo dáva možnosť pozrieť sa pri cúvaní na vozidlo z vtáčej perspektívy. Napriek väčším rozmerom auta tak bezpečne zaparkujete aj v bratislavskom Tatracentre, kde sú podmienky na parkovanie asi najstiesnenejšie na Slovensku.

Takmer všetko vnútri sa nastavujete cez stredný dotykový panel, napr. režim klimatizácie, jej intenzitu a pod. V rámci nastavenia si môžete zvoliť podfarbenie ukazovateľov, spomínanú masáž či dávkovanie vône. Páčila sa nám možnosť zvoliť si, či sa pri cúvaní majú sklápať spätné zrkadlá, aby ste lepšie videli, kam smerujú zadné kolesá, či sa má pri zaradení spiatočky automaticky spustiť zadný stierač a pod. V prípade konkurencie sú tieto možnosti napevno nastavené a nemusia každému vyhovovať.

Peugeot 3008 sme skúšali aj na terénnych cestách. Je to skôr SUV do mesta, ale na chatu sa s ním dostanete, prekoná bežné terénne nerovnosti. Technológia automatického núdzového brzdenia sníma objekty pred autom a zabraňuje kolízii. Kamera s radarom dokážu rozlíšiť statické a pohyblivé prekážky. V prípade, že ako vodič nereagujete na hroziace nebezpečenstvo a nezačnete brzdiť, systém samočinne spustí núdzové brzdenie. Funkcia Active Brake Safety tak pomáha predísť kolízii alebo znižuje následky prípadného nárazu.

Peugeot 3008 dokáže s adaptívnym tempomatom udržiavať bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami. Funkcia adaptívneho tempomatu s opätovným zrýchlením na predvolenú rýchlosť funguje v rozmedzí rýchlostí 30 až 160 km/h. Najnovšie pribudla funkcia úplného zastavenia vozidla, ak vozidlo pred vami zastaví (napr. v kolóne). O hudobný zážitok sa stará systém 10 reproduktorov od firmy Focal. Rádio by sme si asi priali s lepšou citlivosťou, ale generovaný zvuk je výborný.

Tiež tu nájdeme detekciu poklesu tlaku v pneumatikách, 6 airbagov, sklápateľné sedadlo spolucestujúceho kvôli prevozu dlhých predmetov a samozrejme navigačný systém. Z voliteľnej výbavy je to alarm, bezdotykové otváranie dverí batožinového priestoru , vyhrievané čelné sklo, CD prehrávač, 2 ÷ 12 V zásuvka a 230 V zásuvka.

Cena nového Peugeot 3008 začína na hodnote 19 990 Eur, cena plne vybaveného testovaného vozidla bola 38 210 Eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu