Banka mBank prichádza s možnosťou ako môžu Slováci investovať do fondov. Pritom nemusia byť experti, nemusia byť bohatí a nemusia mať veľa času. A dokonca si prácu s fondami môžu do konca prázdnin vyskúšať úplne zadarmo. To všetko ponúka mBank vo svojom internetovom bankovníctve, pričom stav vašej investície si pohodlne skontrolujete aj cez mobil. 

Úrokové sadzby na účtoch a vkladoch sa už dlhšiu dobu držia tesne nad nulou. Klienti sa s touto situáciu nedokážu dobre vysporiadať a svoje úspory nechávajú ležať takmer bez zisku. Do podielových fondov investuje len 16 % z nich. Aj preto mBank prichádza s novými online investičnými fondmi od viacerých správcov, ktoré si klienti môžu vyberať ako v supermarkete a zároveň si ich aj sami riadia.  Akcia špeciálne pre Slovensko je v tom, že do 31. augusta sa neplatia žiadne vstupné ani výstupné poplatky pri investícii do fondov.

Ekonomická sila obyvateľstva sa zlepšuje a až dve tretiny Slovákov si aktívne sporia. Rezervu v podobe troch priemerných hrubých platov, teda približne 2000 eur, si udržuje 26 % obyvateľov. Drvivá väčšina respondentov (90 %) uviedla, že si čiastku, ktorú majú k dispozícii, sami našetrili. Iba každý desiaty získal svoje úspory v rámci daru či dedičstva. Takmer polovica populácie sa o svoju nasporenú čiastku delí s partnerom či s inou osobou žijúcou v rovnakej domácnosti. O svoje financie sa delí iba 9 % ľudí mladších ako 25 rokov. Ako problém uvádzajú, že svoje peniaze nevedia zhodnotiť.

V objeme najviac si odkladajú ľudia s vyšším príjmom. Prekvapivé zistenie je, že v prístupe k sporeniu nie sú významné rozdiely medzi krajmi, a to ani medzi Bratislavou a zvyškom Slovenska. Systém sporenia majú všade rovnaký, líši sa len čiastka. Takmer tri štvrtiny ľudí si najčastejšie sporia z preventívnych dôvodov, aby si do budúcna vytvorili finančnú rezervu a mali pocit istoty.

Detaily spotrebiteľského správania v oblasti sporenia a investovania zisťovala mBank na Slovensku a v Českej republike prostredníctvom výskumnej agentúry MNS Market Research spolu na vzorke tisíc respondentov.

Slováci nevedia svoje peniaze zhodnotiť

Aj keď štyri pätiny obyvateľov Slovenska má aspoň časť svojich úspor uložených v banke, nevedia ich zhodnotiť. Väčšina populácie využíva kombináciu bežného a sporiaceho účtu (62 %) alebo termínovaného vkladu (20 %). Výnosnejšie zhodnotenie úspor v investičných fondoch využíva len 16 % klientov. Za najväčšiu bariéru v súvislosti s investovaním považujú komplikované a neprehľadné podmienky. Druhou prekážkou je nedostatok informácií o tom, ako sa ich investícia vyvíja a nízka možnosť do nej zasahovať. Podstatnú väčšinu týchto prekážok riešia nové mFondy, supermarket investičných fondov od mBank.

Prvý internetový supermarket investičných fondov na Slovensku

Od teraz môžu klienti investovať na jedno kliknutie cez svoje internetové bankovníctvo. To všetko bez papierov, alebo komplikovaných dokladov. Služba je 100 % online, dokonca aj žiadosť o otvorenie investičného účtu sa podpisuje cez zaslaný SMS kód. Oddelenie investičného bankovníctva dalo po dôkladnom výbere k dispozícii možnosť zapojiť sa do pätnástich podielových fondov od renomovaných spoločností NN Investment Partners a BNP Paribas Investment Partners, pričom pripravuje ďalšie rozšírenie.

mFondy – nákup a predaj podielov do minúty

Nastavenie celého systému je veľmi rýchle. Zadanie príkazu na nákup či predaj podielu trvá menej ako minútu a peniaze sú na bežný účet mKonto prevedené do niekoľkých dní. Najnižšia suma investície bola stanovená na 100 eur, pričom pri spustení služby budú klienti môcť investovať bez vstupného poplatku. Prostriedky, ktoré si klient uloží vo fondoch, zostávajú jeho majetkom a nevlastnia ich správcovské spoločnosti – uviedol na tlačovej konferencii Michal Pokluda, riaditeľ produktového portfólia, mBank.

Celá platforma je prehľadná a používateľsky jednoduchá. Klienti majú do nej prístup 24 hodín denne, aby mali stály prehľad o svojich investíciách. Vo webovom rozhraní ich sprevádza prepracovaný systém jednoduchých rád a odporúčaní, vďaka ktorým zvládne nákup podielov aj začiatočník.

V prvej sekcii Ako investovať nájdu klienti základné informácie o investovaní a návod na  otvorenie investičného účtu. Druhú sekciu Zistite, aký ste investor tvorí dotazník, prostredníctvom ktorého sa klient dozvie, aký je typ investora aj s príkladmi rozdelenia portfólia. Ďalej ho prevádzajú základné informácie o službe Supermarket podielových fondov a položka Investujete po prvýkrát obsahuje jednoduchý bedeker so štyrmi základnými podmienkami investovania, ako aj pravidlá úspešného investora. Záver tvoria Výsledky fondov, kde sú uvedené všetky informácie o podielových fondoch v aktuálnej ponuke mBank.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu