Spoločnosť LG predstavila na výstave CES svoj úplne nový televízor s označením LG OLED W. Pražské zastúpenie LG nám umožnilo otestovať si tento televízor a mali sme čas vyskúšať aj jeho možnosti.

Treba povedať, že LG OLED W je iný princíp televízora, na aký sme boli doteraz zvyknutí. Nedá sa postaviť na podstavec, je určený len na montáž na stenu. Na to je aj určený špeciálny magnetický držiak.

Televízor má oddelenú časť displeja a elektroniky, ktorá sa nachádza v samostatnom subwooferi. Medzi audio časťou a displejom vedie jediný kábel. ktorý zabezpečuje aj napájanie displeja. Kábel má dĺžku asi pol metra a dá sa zabudovať do steny tak, aby toto prepojenie nebolo vidieť. V dodávke je aj o niečo dlhší kábel, aby vzdialenosť medzi displejom a audio časťou mohla byť väčšia.

Zo stránky obrazu ide samozrejme o 4K televízor, jeho novinkou je podpora všetkých doteraz známych formátov HDR (High Dynamic Range). Konkrétne OLED W7 podporuje formáty HDR10, Dolby Vision, nový formát HLG a pripravuje sa aj špeciálna podpora pre Advanced HDR by Technicolor. Práve spolupráca firmy Technicolor s LG bola prezentovaná počas konania výstavy CES v Las Vegas. Na našom redakčnom videu je najlepšie možné vidieť rozdiel v obraze pri zapnutom a vypnutom HDR a sami uznáte, že tento rozdiel je viditeľný.

Tým, že tento televízor je pripevnený magnetickým držiakom na stenu, vzniká zvláštny pocit zo sledovania obrazu. Televízor totiž pôsobí ako okno, ktorým sledujete inú realitu, ako je v samotnej miestnosti. Samotný displej má pritom hrúbku len 2,57 mm a vzdialenosť medzi displejom a stenou je len 0,4 mm. Ako vidíte na fotografiách, televízor je takmer prilepený na stenu, podobne ako obraz.

Rovnako zaujímavá je aj audio časť. Tá podporuje zvuk vo formáte Dolby Atmos, obsahuje 4 reproduktory a jej hudobný výkon je 60 W. Priamo v tejto časti sú umiestnené aj prepojovacie porty ako sú 4× HDMI, 2 × USB 2.0, 1 ¤ USB 3.0 a je tu aj optický výstup zvuku, ale aj CI slot na dekódovaciu kartu pre satelitné vysielanie. Televízny tuner je u OLED W7 dvojitý, je tak možné jeden program sledovať a súčasne druhý na pripojený USB disk nahrávať.

Vyskúšali sme si tento zvuk a treba povedať, že to má naozaj výborné priestorové podanie. Zásluhu na tom majú aj reproduktory smerované do stropu.

Súčasťou dodávky sú dve diaľkové ovládania, jedno z nich – Magic Remote – umožňuje ovládať televízor podobne ako počítač. Vo výbave tejto novinky je nový operačný systém WebOS 3.5, ktorý prináša ďalšie zjednodušenie pri nastavení a prevádzke tohto televízora.

Televízor sa bude dodávať v rozmere 65 a 77 palcov. Cena modelu so 65 palcovým displejom je okolo 7400 Eur. Na výstave CES získal tento televízor cenu Best of the Best.

Pozrite si aj predstavenie OLED W7 na výstave CES v Las Vegas:

Naživo z CES: Technologické novinky roku 2017 od LG

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.