Ako ďalšie auto v našom teste sme mali Volkswagen Passat Variant GTE 1.4 TSI Plug-in-Hybrid 6st. DSG. Je to hybridné auto, ktoré inteligentne kombinuje benzínový a elektrický motor. 

Nový Passat Variant GTE  vďaka kombinácii elektrického pohonu s nulovými emisiami a benzínového motora má dojazd do 50 kilometrov na čisto elektrický pohon a až do 1000 kilometrov v hybridnom režime. Je to po prvý krát, čo sme pri našom teste naozaj odjazdili takmer 1000 km za týždeň a vôbec sme pritom netankovali.

Režim GTE a modrá je dobrá

Ak máte radi športovejšiu jazdu, môžete tlačidlom GTE dodatočne zvýšiť výkon tohto vozidla. Takto spája to najlepšie z dvoch svetov – benzín aj elektrina. Modrá dekoratívna lišta, ktorá prechádza celou chrómovou maskou chladiča a svetlometmi jasne poukazuje na príslušnosť modelu Passat GTE k rodine Volkswagen elektromobilov a modelov plug-in hybrid.

Ďalej si všimnete denné LED svietenie v tvare písmena C, ktoré je pri modeli Passat GTE integrované do nárazníkov s výraznými priečnymi lištami. Nápis GTE s modrým podkladom na bokoch vozidla podčiarkuje ekologické zameranie tohto vozidla. Aj podsvietenie kabíny v noci je realizované v modrej farbe.

Ako sme jazdili?

V meste je výhodné jazdiť na elektrický pohon, pri predbiehaní na ceste odporúčame využívať obidva motory a pri dlhých cestách sa motor TSI postará o väčší dojazd. Hybridný pohon kombinuje benzínový motor preplňovaný turbodúchadlom s vysokootáčkovým elektromotorom. Spolu spájajú dynamiku a hospodárnosť.

Hybridný pohon v modeli Passat GTE využíva dvojspojkovú prevodovku s trojitou spojkou, ktorá dokáže preniesť silu obidvoch motorov na kolesá prednej nápravy. S motorom TSI a elektromotorom sú spojené dva hnacie hriadele, ktoré plynulo radia rýchlostné stupne . Tretia spojka pripája elektromotor a stará sa o to, aby bol zaistený konštantný pohon bez prerušenia.

Čisto elektrický pohon

Passat GTE automaticky štartuje v elektrickej prevádzke, E-režime. To za predpokladu, že je batéria dostatočne nabitá a vonkajšie teploty nie sú príliš nízke. Výkonná lítiovo-iónová vysokonapäťová batéria napája vaše vozidlo energiou a umožňuje jazdu teoreticky do 50 kilometrov na čisto elektrický pohon. Pri našom teste to bolo 43 km, teplota okolia bola ale 5 °C.

Nabíjanie sme realizovali doma v garáži. Úplne vybitá batéria sa takto nabije asi za 4 hodiny. Ak máte auto na nabíjačke, môžete si na konkrétnu hodinu nastaviť aj želanú teplotu. A prísť do rozohriateho auta v zime je veľmi príjemný pocit. Nabíjali sme auto aj na špecializovanej nabíjačke, tu nabitie úplne vybitej batérie trvalo niečo viac ako 2 hodiny.

Car-Net eRemote

Volkswagen pripravil ešte ďalšiu technickú novinku. Aplikáciu, vďaka ktorej môžete v kombinácii s portálom Car-Net ovládať viacero funkcií vozidla na diaľku. Prináša vám to nielen komfort, ale umožňuje vám to štartovať s plným dojazdom a optimalizovať spotrebu paliva. Car-Net vyžaduje bezplatnú registráciu a priradenie vášho vozidla podľa VIN čísla.

Rádio a navigácia

Sériovo sa dodáva rádio „Composition Media“ s ôsmimi reproduktormi, jednoduchým ovládaním a rôznymi možnosťami pripojenia externých zdrojov. Rádio je možné spojiť aj s aplikáciou App-Connect. Aby ste sa mohli sústrediť na cestu, ovládate kompatibilné aplikácie pohodlne pomocou dotykového displeja vášho infotainment systému. Na želanie sa dodáva zvukový systém DYNAUDIO Confidence s desiatimi reproduktormi a ten zvuk naozaj stojí za to.

Štyri kamery vám ukážu, čo sa deje okolo vás.

Bolo by príjemné, keby ste pri vyparkovaní vozidla mali jediným pohľadom prehľad o okolí vozidla? Presne toto vám ponúka priestorový kamerový systém „Area View“ dodávaný na želanie. My sme ho vo vozidle mali a je to veľká pomoc. Okrem tohto sme mali aj systém podpory pri parkovaní a vyparkovaní. Na želanie dodávaný head-up displej zobrazuje informácie ako dopravné značky a pokyny navigácie v bezprostrednom zornom poli vodiča priamo pred čelným sklom.

Celková cena testovaného vozidla v plnej výbave aj s masážnou funkciou sedadla je okolo 51 000 Eur, základná cena tohto vozidla je 40 880 Eur,

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu