Nedávno sme vám priniesli podrobný článok o tom, ako DeepFusion funguje a načo je táto funkcia dobrá. V čase zhotovenia daného článku sme ešte úplne presne nevedeli, ako zistiť, kedy iPhone 11/Pro DeepFusion použil a kedy nie. To sa však zmenilo a teraz to vieme úplne presne!

Na začiatok krátka rekapitulácia – pre tých, ktorí nevedia ako DeepFusion funguje a načo je táto nová funkcia dobrá. Počas predstavenia nových zariadení (iPhone 11/11 Pro/Pro Max) bola často spomínaná nová funkcia s označením – Deep Fusion, teda pokročilé/hĺbkové spracovanie obrazu. Táto funkcia vyžaduje extra vysoký výkon, ktorý aktuálne poskytuje iba najnovší čipset: Apple A13 Bionic v spolupráci s Neural Engine.

Deep Fusion využíva pokročilé strojové učenie na spracovanie fotografií po jednotlivých pixeloch, na optimalizáciu textúr, zlepšenie detailov a na odstránenie šumu vo všetkých častiach fotografie. V praxi to znamená, že telefón spája 9 fotografií s odlišnou expozíciou. Pred stlačením spúšte telefón zachytí 8 fotografií – 4 s dlhšou expozíciou + 4 s kratšou expozíciou, pričom poslednú fotografiu s najdlhšou expozíciou vytvoríte reálnym stlačením spúšte. Systém týchto 9 fotografií v rámci necelej sekundy vyhodnotí a spojí do toho najlepšieho možného výsledku – fotografie , ktorá má výbornú ostrosť + detaily, príjemný dynamický rozsah, pekné farby a minimum šumu.

To je síce pekné, ale ako zistím, kedy systém aplikoval Deep Fusion?  

Základom je zameranie sa najmä na detaily a fotografie vytvorené v horších svetelných podmienkach. iOS vám nedá nejakým spôsobom vedieť, že DeepFusion použil alebo nie. Je to plne autonómny proces, ktorý prebieha na pozadí a vy doňho neviete zasiahnuť. Jedinou možnosťou je jeho úplné vypnutie, a to tak, že aktivujete druhú funkciu, s ktorou DeepFusion nespolupracuje. Táto položka má označenie: Fotenie oblastí mimo rámu.

Bežne dostupné informácie o fotografii

 „Koprocesor (Neural Engine) všetky fotografie analyzuje a vyberie tú najlepšiu možnú kombináciu.“

iOS vám síce nedá nejakým spôsobom vedieť, že DeepFusion použil, ale my vieme, ako to veľmi jednoducho zistiť! Základný EXIF alebo metadáta fotografie odhalia iba základné informácie – rýchlosť uzávierky, expozičný čas, farebný priestor a pod., no podrobnejšie informácie sa o fotkách nedozviete. Ak chcete vidieť komplexné informácie a dáta, tak použite aplikáciu Metapho, ktorá je pre iOS dostupná zdarma. Táto jednoduchá aplikácia vám ukáže úplne všetky informácie o každej fotografii, vrátane toho, či bola použitá funkcia DeepFusion, z koľkých fotografií je zložená nočná fotka a pod. Veľmi zaujímavé informácie!

Aplikácia Metapho má iba jedno podstatné poslanie, ukázať vám podrobné informácie o fotkách. Stačí si ju stiahnuť a povoliť prístup do galérie. Následne kliknete na akúkoľvek fotku a aplikácia vám okamžite zobrazí všetky podrobnosti. V prvej časti sa dozviete, aká funkcia bola počas fotenia využitá – napr. DeepFusion (označené ako Deeply Fused) alebo nočný režim (Night Mode) a pod. V druhej časti vidíte, akým zariadením bola fotografia zhotovená a aké nastavenia boli počas fotenia aplikované. Na záver si môžete pozrieť presnú polohu zhotovenia fotografie.

Týmto spôsobom sme jednoducho zistili, ako a kedy iPhone využíva DeepFusion, pričom sme boli prekvapení, že je to relatívne často. Predpoklad bol úplne iný. Páči sa nám aj to, že táto aplikácia ukazuje z koľkých fotografií bolo zložená nočná fotografia. Položka – Composite Image Count.

Metapho je výborná, jednoduchá a bezplatná aplikácia, ktorá vám toho o vašich fotkách veľa prezradí. Podstatný základ je bezplatný, ale ak chcete využívať „špeciálne“ funkcie, tak si budete musieť priplatiť. Za 4,99 eura vám aplikácia umožní zmazať všetky metadáta fotografie, prepísať polohu zhotovenia a pridávať značky. Aj to sa môže občas hodiť :).

Aplikáciu Metapho si môžete zdarma stiahnuť jednoduchým kliknutím na ikonu nižšie

Google Play

Prečítajte si aj:

Apple: Viete, ako funguje výpočtová fotografia (Deep Fusion), fotenie oblasti mimo rámu a nočná fotografia?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE