Viete, že ovládače firmy digitálne podpisujú, no nie všetky prejdú testovaním WHQL?

Microsoft zaviedol pre výrobky kompatibilné so svojím systémom Windows špeciálne testovanie. WHQL znamená Windows Hardware Quality Labs. Teda ide o testovanie ovládačov pre vybraný výrobok pred tým, než ho firma pustí von na trh. Pre firmy to nie je povinnosť, no je to otázka prestíže a záruky spoľahlivosti. Aspoň tak sa produkty javia, keďže sami vieme, že nie vždy to je na 100%.

EN_W8_Comp_Blu286_2_rgb_nowatwin10Logo_nowat

Ak teda máte v ruke dva výrobky, napríklad myši, pravdepodobne kúpite tú s certifikovaným Logom Windows. Jednoducho chcete záruku, že ide o produkt kompatibilný so systémom a najmä to, že bol v laboratóriách Microsoftu testovaný.

"FoundNewHardwareWizard" by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/File:FoundNewHardwareWizard.png#/media/File:FoundNewHardwareWizard.png

Nie vždy to musí znamenať jeho bezchybný chod a používatelia, ktorí inštalujú nové grafické ovládače o tom vedia svoje. Ich karta a ovládač majú však certifikáciu, ktorá oprávňuje výrobcu umiestniť logo kompatibility na svoj produkt.
S takými ovládačmi sa stretnete aj na lokalite Windows Update. Najčastejšie tak môžete vidieť ovládače pre CPU, myši, tlačiarne a samozrejme, aj pre integrované grafické karty.

"XPDriverWarning" by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/File:XPDriverWarning.png#/media/File:XPDriverWarning.png

Aký je teda zásadný princíp pri WHQL? Okrem záruky kompatibility a testovania zo strany Microsoftu môžete odmietnuť inštaláciu ovládačov nepodpísaných ovládačov. To je akýsi medzi stupeň k WHQL. Teda ovládače neboli priamo testované, ale podpísal ich legitímny výrobca. Môžete im teda veriť. V rámci vynucovacej systémovej politiky sa dá používateľom zamietnuť inštalácia nepodpísaných ovládačov. Bežne vás na to systém upozorní a vy ich aj napriek tomu, môžete nainštalovať. Ak ale pracujete na firemnom počítači, môže správca zamedziť pokračovaniu v inštaláciu vhodným systémovým nastavením.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.