Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetová fotografická organizácia s potešením predstavuje celkových víťazov prestížnej súťaže Sony World Photography Awards 2022. Uznávaný fotograf Adam Ferguson (Austrália) získal titul Fotograf roku a s ním spojenú finančnú odmenu 25 000 USD a digitálne fotovybavenie od spoločnosti Sony. Vyhlásených bolo aj desať víťazov jednotlivých kategórií spolu s 2. a 3. miestom v súťaži profesionálov a celkovými víťazmi otvorenej a študentskej súťaže a súťaže pre mladých fotografov.

Mená víťazov sú zverejnené prostredníctvom slávnostného videa, ktoré ponúkne rozhovory a komentáre víťazných fotografov a ktoré je k dispozícii na stránkach worldphoto.org/ceremony-2022

Výstava Sony World Photography Awards 2022 sa koná v Londýnskej galérii Somerset House od 13. apríla do 2. mája 2022 a predstavuje viac ako 300 výtlačkov a stovky ďalších snímok v digitálnej podobe, ktorých autormi sú víťazi súťaží a fotografi z užšieho výberu. Predstavené budú tiež diela tohtoročného držiteľa ceny za mimoriadny prínos fotografii, slávneho kanadského fotografa Edwarda Burtynsky.

FOTOGRAF ROKU

Migrantes je séria čiernobielych autoportrétov migrantov z Mexika, ktorí čakali na prekročenie hraníc do Spojených štátov. Ferguson pri zhotovovaní snímok spolupracoval s fotografovanými osobami, pre každú snímku pripravil scénu, inštaloval stredoformátový fotoaparát s káblovou spúšťou na statív a potom sa vzdialil, aby umožnil jednotlivcom zvoliť si okamih zachytenia a podieľať sa na procese dokumentovania ich života.

Vo februári 2021, po zmene americkej vlády, sa k americko-mexickej hranici nahrnuli migranti zo Strednej a Južnej Ameriky. V médiách kolovali fotografie vyčerpaných migrantov, ktorí niesli svoj majetok, tlačili sa k svojim blízkym a boli zachytení v smršti bleskov fotografov. Ferguson si všíma dôležitosť týchto fotoreportáží, ale zároveň upozorňuje na výrazný nedostatok fotografií z mexickej strany hranice, najmä snímok, ktoré by migrantom umožňovali nejakú mieru vlastného sebavyjadrenia.

Preto Ferguson navrhol svojmu redaktorovi v New York Times projekt, na ktorého základe sa v apríli a máji 2021 vydal na jedenásťdňovú cestu do Juarezu a Reynosy. Jeho poňatie projektu bolo inšpirované projektom Ghetto Adama Broomberga a Olivera Chanarina – vizuálnou cestou po 12 moderných getách vrátane psychiatrickej nemocnice Rene Vallejo na Kube, počas ktorej prenechala táto bývalá umelecká dvojica pacientom kontrolu nad spúšťou.

V sprievode mexických novinárov Ernesta Rodrígueza, Silvie Cruzovej, Noe Gea Mediny a Laury Monicy Cruz Floresovej sa Ferguson obracal na migrantov ubytovaných v prístreškoch blízko hraníc, zaznamenával ich často otrasné príbehy a spolupracoval s nimi na inscenovaní a zachytení snímky v uvoľnenom priestore, kde sa migranti zbavili ostychu. Zvolil čiernobiely film ako spôsob, ako eliminovať chaotickú zmes farieb na pozadí a zbaviť obraz jeho emocionálnej hodnoty. Výsledná séria predstavuje dojemný portrét ľudí zachytených v čase pri hľadaní blahobytnejšieho života.

Mike Trow, predseda poroty súťaže profesionálnych fotografov na rok 2021, o Fergusonovom víťaznom projekte povedal: „To, ako Adam Ferguson pracoval na hranici medzi USA a Mexikom s rodinami migrantov i jednotlivcami je hlboko súcitné a dojemné. Tento súbor portrétov vypovedá o tom, ako morálny zámer a rešpekt môžu pomôcť vyhnúť sa určitému pocitu manipulácie a zásahu do súkromia, z ktorého je fotografia často obviňovaná. Tým, že Adam dáva svojim objektom do rúk spúšť, odovzdáva fotografovanému určitú moc rozhodnúť sa, ako bude vnímaný. Tieto fotografie sú krásne, zmysluplné a láskavé. Boli tu aj ďalšie príbehy, ktoré sme ako porota hlboko obdivovali, ale Adamova séria vynikla, pretože tak výrečne a vrúcne vypovedá o ľuďoch, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii, ale ktorí si bez ohľadu na miesto a bohatstvo zachovávajú slušnosť a lásku.“

Ferguson k svojmu víťazstvu poznamenal: „Táto séria fotografií bola pokusom o vytvorenie snímok, ktoré by vzbudzovali skôr empatiu než súcit a to vďaka spolupráci s migrantmi. Tým, že som sa vzdal kontroly nad fotografovaním a dal každému migrantovi možnosť ovplyvniť proces stvárnenia, som chcel narušiť naratív marginalizácie a vytvoriť príbeh, ktorý bude pôsobiť viac ľudsky, osobne a úprimne. Som vďačný statočným a húževnatým jedincom, ktorí súhlasili so spoluprácou a aj v ich mene preberám toto ocenenie. Víťazstvo v súťaži Fotograf roka dáva tomuto príbehu ďalší život. Umožňuje novému publiku zoznámiť sa s dôležitými príbehmi jednotlivcov, ktorí sa so mnou o svoj osud podelili.“

VÍŤAZI KATEGÓRIÍ PROFESIONÁLNEJ SÚŤAŽE

Víťazných fotografov profesionálnej súťaže vyberala odborná porota na základe predloženého súboru piatich až desiatich výnimočných snímok, od príbehov politických a klimatických kríz cez osobné meditácie na tému rodiny a straty až po kreatívne prístupy k fotografovaniu zátiší a prírody.

Víťazi všetkých kategórií dostanú digitálnu fotovýbavu od spoločnosti Sony. Tohtoročnými víťazmi sú:

ARCHITEKTÚRA & DESIGN

VÍŤAZ: Domagoj Burilović (Chorvátsko) za sériu snímok Dorf

Finalisti: 2. miesto Javier Arcenillas (Španielsko); 3. miesto Yun Chi Chen (Taiwan)

KREATÍVNE

VÍŤAZ: Alnis Stakle (Lotyšsko) za sériu snímok Mellow Apocalypse

Finalisti: 2. miesto Raphael Neal (Spojené kráľovstvo); 3. miesto Sarah Grethe (Nemecko)

DOKUMENTÁRNE PROJEKTY

VÍŤAZ: Jan Grarup (Dánsko) za sériu snímok The Children of the Financial Collapse in Venezuela

Finalisti: 2. miesto Fabian Ritter (Nemecko); 3. miesto Win McNamee (Spojené štáty)

ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

VÍŤAZ: Shunta Kimura (Japonsko) za sériu snímok Living in the Transition

Finalisti: 2. miesto Gideon Mendel (Južná Afrika); 3. miesto Giacomo d’Orlando (Taliansko)

KRAJINA

VÍŤAZ: Lorenzo Poli (Taliansko) za sériu snímok Life on Earth

Finalisti: 2. miesto Andrius Repšys (Litva); 3. miesto Gareth Iwan Jones (Spojené kráľovstvo)

PORTFÓLIO

VÍŤAZ: Hugh Fox (Spojené kráľovstvo) za sériu snímok Portfolio    

Finalisti: 2. miesto Julian Anderson (Spojené kráľovstvo); 3. miesto Anna Neubauer (Rakúsko)

PORTRÉT

VÍŤAZ: Adam Ferguson (Austrália) za sériu snímok Migrantes 

Finalisti: 2. miesto George Tatakis (Grécko); 3. miesto Brent Stirton (Južná Afrika)

ŠPORT

VÍŤAZ: Ricardo Teles (Brazília) za sériu snímok Kuarup

Finalisti: 2. miesto Adam Petty (Austrália); 3. miesto Roman Vondrouš (Česká republika)

ZÁTIŠIE

VÍŤAZ: Haruna Ogata (Japonsko) & Jean-Etienne Portail (Francúzsko) za sériu snímok Constellation

Finalisti: 2. miesto Cletus Nelson Nwadike (Švédsko); 3. miesto Alessandro Gandolfi (Taliansko)

DIVOKÉ ZVIERATÁ & PRÍRODA:

VÍŤAZ: Milan Radisics (Maďarsko) za sériu snímok The Fox’s Tale

Finalisti: 2. miesto Federico Borella (Taliansko); 3. miesto Oana Baković (Rumunsko)

Ak sa chcete dozvedieť viac o tohtoročných víťazných a finálových projektoch, navštívte naše online galérie víťazov alebo si stiahnite knihu Sony World Photography Awards 2022.

VÍŤAZ OTVORENEJ SÚŤAŽE

Otvorená súťaž oslavuje silu jednotlivých snímok. Víťazné fotografie sú vyberané pre svoju schopnosť ukázať pozoruhodný vizuálny príbeh v kombinácii s technickou dokonalosťou. Scott Wilson (Veľká Británia), vybraný z desiatich víťazov otvorenej súťaže, sa stal fotografom roku 2022 v otvorenej súťaži a získal finančnú odmenu 5 000 USD, digitálnu fotovýbavu Sony a celosvetové uznanie.

Wilson zvíťazil so svojou pôsobivou fotografiou Anger Management v kategórii Svet prírody a divoké zvieratá. Čiernobiela snímka zachytáva zablateného divokého mustanga na severozápade Coloráda, ktorý rozvíril kopytami prachovú búrku. Snímka bola zhotovená krátko potom, čo sa žrebec ponoril do bahnitej tône – ochrany pred letným hmyzom – a dupotom dal konkurentom najavo, že je pripravený bojovať o svoje miesto pri neďalekom napájadle.

Wilson k svojmu víťazstvu poznamenal: „Považujem za najvyššiu česť, že som s príbehom Anger Management získal v rámci súťaže Sony World Photography Awards cenu Fotograf roku 2022 v otvorenej súťaži. Sledovať správanie mustangov vo voľnej prírode je surový a dynamický zážitok.  Napätie na snímke je symbolom problémov, ktorým čelí ochrana divokých koní na americkom Západe, kde sú tieto vzácne zvieratá v rekordnom počte odchytávané a premiestňované z verejných priestranstiev. Do konca roku 2022 bude viac divokých koní v zajatí ako vo voľnej prírode.“

ŠTUDENTSKÁ SÚŤAŽ

Ezra Bohm (Holandsko) z Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie získal ocenenie Študentský fotograf roku 2022 a pre svoju školu získal fotografické vybavenie Sony v hodnote 30 000 eur. Bohm bol vybraný za sériu The Identity of Holland (Identita Holandska), ktorá vznikla ako odpoveď na zadanú tému súťaže Connections, ktorá študentov vyzývala, aby predstavili príbeh, ktorý vyzdvihuje, ako oni sami alebo niekto, koho zdokumentovali, komunikujú so svetom. Na víťaznej sérii snímok zachytil Bohm obyvateľov úzko prepojených komunít v Holandsku, ktorí udržujú tradičný spôsob života a zdôraznil ich kroje s mimoriadnymi detailmi a ich spojenie s holandskou kultúrnou históriou.

K svojmu víťazstvu Bohm hovorí: „Zisk tohto ocenenia ma uisťuje v tom, ako dôležité je fotografovať nečakané, rozprávať príbehy, ktoré vychádzajú z môjho srdca a duše. Keď idete za svojimi ambíciami, všetko čo robíte, sa stáva zmysluplnejším a pravdepodobne aj úspešnejším.“

MLADÝ FOTOGRAF ROKA

Zo šiestich víťazov kategórií bol vybraný Tri Nguyen (Vietnam, 18 rokov), ktorý získal titul Mladý fotograf roka 2022 za snímku Under The Moonlight. Fotografia zachytáva mladého muža vyhrievajúceho sa v umelom mesačnom svetle na opustenom pozadí. Mesačné svetlo symbolizuje reflektor, ktorý na mladého muža svieti a jeho túžbu prijať svoje nedostatky. Fotografia je súčasťou série, ktorá skúma sebareflexiu a túžbu vymaniť sa zo zabehnutých koľají a oslavovať svoje nedokonalosti.   

Za svoje víťazstvo získava Nguyen sadu digitálneho fotovybavenia od spoločnosti Sony a celosvetové uznanie. Nguyen k svojmu víťazstvu hovorí: „Ako začínajúci a motivovaný umelec som nesmierne nadšený a hrdý na to, že som získal ocenenie Mladý fotograf roka 2022. S pokorou prijímam toto ocenenie a využijem tento impulz na ďalší rozvoj svojich fotografických schopností.“

MIMORIADNY PRÍNOS FOTOGRAFII

Tohtoročnú cenu za mimoriadny prínos fotografii získal renomovaný kanadský fotograf Edward Burtynsky. Burtynsky, ktorý je všeobecne považovaný za jedného z najvýznamnejších súčasných svetových fotografov, je známy predovšetkým svojimi rozsiahlymi snímkami priemyselných krajín a plošnej ekologickej devastácie. Na pôsobivých snímkach rozsiahlych, človekom pozmenených krajín Burtynsky odhaľuje ohromujúci rozsah infraštruktúry a deštrukcie; predstavuje výhľady na zjazvené pohoria, vysušené vodné plochy a rozrastajúci sa urbanizmus, ktoré sú pretavené do maliarskych abstrakcií farieb a foriem.

Na výstave Sony World Photography Awards 2022 sa predstaví viac ako desiatka veľkoformátových fotografií. Výber, ktorý zostavil sám autor, vyzdvihuje kľúčové diela jeho 40-ročnej kariéry. Patrí medzi ne Anthropocene (2018), Salt Pans (2016), Water (2013), Oil (2009) a Railcuts (1985). Okrem toho budú vo Veľkej Británii prvýkrát predstavené snímky z Burtynskyho pripravovanej série Africa (2022), ktorá je pohľadom na africkú krajinu a oblasti premenené ťažbou surovín.

VÝSTAVA SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2022

Výstava Sony World Photography Awards 2022 bude otvorená v londýnskej galérii Somerset House od 13. apríla do 2. mája 2022. Okrem prác tohtoročných celkových víťazov a víťazov jednotlivých kategórií sa na výstave samostatne predstaví víťaz súťaže Fotograf roku 2020 Pablo Albarenga (Uruguaj) a víťaz súťaže Fotograf roku 2021 Craig Easton (Veľká Británia).

Albarenga predstavuje výber snímok zo svojej víťaznej série Seeds of Resistance, ktorá spája fotografie krajiny a území ohrozených ťažbou a poľnohospodárskymi podnikmi s portrétmi aktivistov bojujúcich za ich ochranu. Easton vystavuje dvanásť čiernobielych portrétov zo série Bank Top, na ktorých sú zachytení obyvatelia úzko prepojenej štvrti Bank Top v Blackburne. Projekt skúma zobrazenie a skreslenie komunít v severnom Anglicku a prostredníctvom snímok a sprievodných textov spolupracovníka projektu, spisovateľa a akademika Abdula Azíza Hafíza predstavuje príbehy a skúsenosti miestnych obyvateľov.
Virtuálnu výstavu Sony World Photography Awards 2022 si môžete pozrieť na: www.worldphoto.org/virtualexhibition2022