Auto musí byť zaparkované.

Francúzi sa rozhodli bojovať s používaním telefónov za volantom auta. Ich najnovšie rozhodnutie umožňuje pokutovať vodičov, ktorí používajú telefón aj v odstavenom aute. Prvýkrát takto pokutovali vodiča pred rokom. Ten bol potrestaný za to, že ovládal telefón v odstavenom aute so zapnutými výstražnými svetlami.

Francúzsky súd odvolanie vodiča zamietol a stanovil nový zákon, ktorý umožňuje udeliť pokutu vo výške 135 eur každému vodičovi, ktorý použije telefón v odstavenom aute. Vodič okrem pokuty dostane tri trestné body s platnosťou tri roky. Ide teda o rovnaký trest, aký vo Francúzsku dostanete, keď používate telefón počas jazdy. Zákon sa aktuálne nevzťahuje na použitie hands-free súpravy a berie do úvahy núdzové situácie, kedy si vodič musí zavolať telefónom pomoc.

Použitie telefónov v nehybnom aute je vo Francúzsku povolené iba vtedy, keď je vozidlo zaparkované na vyhradených miestach, ako sú parkoviská, garáže atď. Ďalšou podmienkou je, aby bol motor automobilu vypnutý. Pokiaľ však auto odstavíte v odstavnom pruhu na ceste, aby ste si vybavili urgentnú SMS správu, vo Francúzsku môžete za takéto správanie dostať pokutu.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: CES 2018: Sygic má novú funkciu, ktorá môže zachrániť váš vodičák (doplnené)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu