Volkswagen usporiadal špeciálnu tlačovú konferenciu s názvom PowerDay. Na nej predstavil elektromobily ako mobilné powerbanky, ktoré budú pre vás zarábať peniaze.

Doteraz bolo elektromobily len nabíjať a platiť za to, ale víziou VW je, že elektromobily budú naakumulovanú energiu vracať späť do siete. Predstavitelia VW dokonca uvažujú nad tým, že nabíjanie takýchto elektromobilov môže byť úplne zadarmo a ešte ušetríte peniaze za elektrinu vo svojom dome. Nuž, pekná myšlienka, akcie VW po predstavení naozaj narástli.

Platforma MEB ako základ úspechu

Všetko vychádza z platformy MEB určenej pre elektrické vozidlá v rámci celého koncernu (teda okrem značiek VW aj Škoda, Seat či Porsche). My sme predstavili platformu MEB pri našom teste vozidla iD.3. Vývoj tejto platformy pôjde ešte ďalej a v roku 2022 sa objaví možnosť energiu z elektromobilu vrátiť späť. Vodidlo iD.3 a ďalšie elektromobily tejto rady budú totiž v budúcnosti vybavené fotovoltaickými článkami a tento systém bude jednak nabíjať akumulátor vo vozidle, ale súčasne prebytočnú energiu aj vracať do siete. Prirodzene, na to musí byť pripravená celá infraštruktúra vrátane takto upravených obojsmerných walboxov.

Nabíjanie elektromobilu z obojsmerných nabíjačiek. Zdroj: Volkswagen

Nabíjanie elektromobilu z obojsmerných nabíjačiek. Zdroj: Volkswagen

Celá myšlienka vychádza z toho, že vozidlo pri každodennom používaní väčšinou stojí na mieste a jazda obyčajne tvorí len malú časť jeho životného cyklu. Ak bude systém pripravený na využitie energie z obnoviteľných zdrojov, ako je slnko a vietor, budú elektromobily v podstate malé elektrárne, ktoré budú energiu vyrábať pre ostatné zariadenia. Odhady využitia potom reálne ukazujú, že v istých častiach sveta bude možné nabíjanie elektromobilov celkom zadarmo a to počas celého roka.

Pre iD.3 s kapacitou batérie 77 kWh batériou a denným dojazdom 40 km to bude znamenať, že s obojsmerným walboxom umiestneným tak, aby naň svietilo slnko a dal sa využiť aj vietor to bude znamenať okrem nabíjania celkom zadarmo aj zásobovanie elektrinou samotného domu majiteľa.

Recyklácia batérií

Volkswagen tiež uvažuje nad čiastočnou recykláciou už opotrebených akumulátorov. Pre vozidlá z koncernu VW by sa takéto batérie dali využiť v špeciálnom cloudovom centre určenom na manažment elektrickej energie Elli. Takéto batérie nájdu svoje miesto napr. aj v rýchlonabíjačkách.

Rýchlonabíjačky, v ktorých sú použité recyklované akumulátory

Rýchlonabíjačky, v ktorých sú použité recyklované akumulátory. Zdroj Volkswagen

Zdroj: Tlačová konferencia Volkswagen

Viac o elektromobile Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 1.ST MAX: Takto budú vyzerať elektromobily (VIDEO TOUCHIT)

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu