Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Modely nemeckej značky Volkswagen patria medzi najobľúbenejšie úžitkové autá vo vozidlových parkoch firiem na Slovensku. V top trojke obľúbenosti sú aj nemecký Opel a americký Ford. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka spoločnosti Business Lease Slovakia, ktorá firmám aj jednotlivcom poskytuje autá na operatívny lízing, ako aj komplexnú mobilitu.

Najobľúbenejšími modelmi úžitkových vozidiel, ktoré si firmy na Slovensku obstarávajú do svojich vozidlových parkov, sú najmä nemecké značky Volkswagen a Opel. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu obľúbenosti značiek malých aj veľkých úžitkových vozidiel do 3,5 tony spoločnosti Business Lease Slovakia. Tá firmám poskytuje na operatívny lízing podľa ich výberu všetky malé aj veľké úžitkové vozidlá do 3,5 tony dostupné na slovenskom trhu.

Najžiadanejšie značky

Kým nemecká značka Volkswagen má viac ako pätinové  zastúpenie vo firemných vozidlových parkoch, česká značka Škoda, ktorá je lídrom v obľúbenosti ako klasické fleetové vozidlo vo firmách, v prvej desiatke obľúbenosti u „úžitkáčov“ absentuje. „Dôvodom je, že Volkswagen má na rozdiel od českej Škody veľmi dobre zastúpenú ponuku tak malých, ako aj veľkých úžitkových vozidiel do 3,5 tony,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka Business Lease Slovakia Lucia Čišková.

Volkswagen si prvenstvo medzi úžitkovými vozidlami drží už dlhodobo, a to pred ďalšou nemeckou značkou Opel a americkým Fordom. Za ostatné roky však výrazne rastie aj podiel obľúbenosti úžitkových vozidiel značiek Citroen, Peugeot a Fiat. Dôvodom je ich rozširujúca sa ponuka.

„Pokiaľ ide o modely, firmy najviac žiadajú v prípade Volkswagenu model Transporter, v prípade Oplu je to Combo a pri Forde vedie Transit. Samozrejme, výber vždy záleží od potrieb danej spoločnosti – teda od potreby veľkosti úložného priestoru, ceny, ako aj funkčnosti. Teda, aký účel má vozidlo spĺňať,“ podotýka Lucia Čišková. Čoraz dôležitejšia je kvalita. Napríklad firmy v prípade vozidiel, ktoré chcú využívať v náročnejšom teréne, kde je vysoké riziko poškodení, sa častejšie rozhodujú podľa značky aj obstarávacej ceny. Vo všeobecnosti je však pre ne dôležitejšie, či dané vozidlo bude spĺňať požiadavky na veľkosť úložného priestoru a funkčnosť. „Firmy si následne žiadajú vybaviť vozidlá napríklad dodatočným nábytkom, rôznymi držiakmi, skrinkami, poličkami, zásuvkami na náradie a inými odkladacími priestormi alebo dokonca kempingovými súpravami vrátane priestoru na spanie a príslušenstva na varenie, kde víťazí Ford,“ spresňuje Lucia Čišková. Pokiaľ ide o výber farby vozidla, firmy uprednostňujú bielu farbu vhodnú na polepy.

Spôsob financovania

Hoci mnohé firmy si vozidlo ešte obstarávajú do majetku, rastie už počet tých, ktoré využívajú operatívny lízing, ktorý umožňuje čerpať množstevné výhody, ktoré má s dodávateľmi sama lízingová spoločnosť. Pre firmu sa tak pri operatívnom lízingu oplatia aj drahšie značky či lepšie vybavené vozidlá, ktoré zvyšujú zostatkovú hodnotu vozidla po ukončení nájmu. V prípade takejto formy obstarania totiž platí, že čím je zostatková hodnota v kalkulácii vyššia, tým je mesačná platba operatívneho lízingu nižšia. V nej sú pritom zahnuté všetky administratívne, personálne či prevádzkové náklady s vozidlom spojené. Firma má tak zabezpečené servisné, pneuservisné aj asistenčné služby, agendu poistenia a riešenie poistných udalostí, platbu cestných daní a poplatkov a podobne. Pravidelné mesačné platby sú po celú dobu nemenné, čo firme umožňuje nastaviť cash flow a uvoľniť si prostriedky na vlastný biznis.

Významným faktorom je aj dĺžka kontraktu v mesiacoch a limit nájazdu. Mnohé firmy sa napríklad báli operatívneho lízingu úžitkových vozidiel z dôvodu nízkeho limitu celkového nájazdu kilometrov. Štandardný limit pri úžitkových vozidlách 200 tisíc km totiž niektoré firmy najazdia už za dva roky. „Dnes už však napríklad Business Lease ponúka operatívny lízing úžitkových vozidiel s limitom 300 až 350 tisíc km, čo je dostačujúce na stanovenie optimálnej platby operatívneho lízingu,“ dodáva Lucia Čišková.

TOP 10 najobľúbenejších úžitkových značiek vozidiel

Poradie Značka Podiel na celkovom prenájme úžitkových vozidiel

  1. Volkswagen 21 %
  2. Opel 16 %
  3. Ford 13 %
  4. Citroen 11 %
  5. Peugeot 10 %
  6. Toyota 7 %
  7. Renault 6 %
  8. Mercedes 5 %
  9. Mitsubishi 4 %
  10. Dacia 3 %
  11. Fiat 3 %

Zdroj: Business Lease Slovakia zo všetkých svojich prenajímaných úžitkových vozidiel do 3.5 tony