Autonómne automobily si doposiaľ poradili s prekážkami, ako sú ľad, sneh, búrky, ba aj potulujúce sa jelene, losy či soby. S čím si však nevedia dať rady, sú kengury.

Spoločnosť Volvo priznala, že ich autonómny technologický systém na detekciu veľkých zvierat narazil na problém. Ten spočíva v unikátnom pohybe, ktorým sa vyznačujú tieto skákajúce vačkovce a ktorý auto bez vodiča nevie rozpoznať.

Keď sa kengura nachádza vo vzduchu, systém určí jej vzdialenosť ďalej, než v skutočnosti je. Po dopade na zem je zase kengura podľa systému bližšie.

Systém na detekciu má totiž ako referenčný bod nakonfigurovaný zemský povrch, preto pohyb typický pre kengury autonómne vozidlá jednoducho mýli.

Momentálne prebiehajú v Austrálii výskumy a pozorovania zacielené na lepšie pochopenie pohybu a správania sa jednotlivých druhov zvierat. Konkrétne kengury sú v Austrálii jednou z najčastejších príčin nehôd na cestách.

Volvo očakáva, že svoje „klokanie“ komplikácie vyrieši do roku 2020, kedy plánuje uviesť svoje autonómne vozidlá na trh.

Zdroj: Mashable

Značky:

Nechajte nám správu