Inteligentné hodinky ešte stále nie sú úplne nevyhnutným doplnkom vášho smartfónu, bez ktorého by ste nedokázali žiť.

Pre určitú skupinu používateľov však ide o užitočného pomocníka, ktorý uľahčuje kontrolu notifikácií a ovládanie niektorých funkcií telefónu aj bez nutnosti vytiahnuť smartfón z vrecka nohavíc.

Pokiaľ máte iPhone, výber hodiniek je pomerne jednoduchý, Apple Watch sú jasne najlepšou voľbou. V prípade smartfónu so systémom Android sú však na trhu aktuálne dvaja hlavní hráči – Samsung so svojimi hodinkami s operačným systémom Tizen a viacero zariadení s platformou Android Wear 2.0. Samostatnú kategóriu potom tvoria športové hodinky od výrobcov, ako je Garmin.

Hodinky s Android Wear 2.0: Praktické novinky aj diskutabilné zmeny

Aktualizácia hodinkového systému od Googlu na verziu 2.0 bola dlhodobo očakávaná, sľubovala viacero užitočných zmien. Ako sme však zistili v redakcii, možnože vám viac budú vyhovovať hodinky od Samsungu. Dôvody hneď vysvetlíme.

Hlavnou výhodou hodiniek so systémom Android Wear je, že ich operačný systém bol navrhnutý priamo Googlom a optimalizovaný, aby čo najlepšie využíval prepojenie s platformou Android. Verzia 2.0 priniesla podporu samostatne fungujúcich aplikácií, ktoré si stiahnete z obchodu Google Play priamo v hodinkách. V praxi to znamená, že v hodinkách môžete mať iné aplikácie ako v telefóne a môžete si ich aj samostatne aktualizovať. V minulosti boli aplikácie v oboch zariadeniach navzájom prepojené.

Android Wear 2.0 priniesol čiastočnú zmenu ovládania, úpravu dizajnu a integráciu Google Asistenta. Pribudla aj integrovaná klávesnica, pomocou ktorej môžete písať správy – ak budete mať trpezlivosť s miniatúrnymi dotykovými klávesmi na malom displeji hodiniek. Tieto zmeny však potešia iba používateľov v krajinách, kde je Android Wear oficiálne dostupný. Slovensko sa do tohto zoznamu krajín, žiaľ, ešte nedostalo a tak hodinky môžete používať iba v cudzom jazyku, napr. v angličtine. Znamená to, že rozhranie aj všetky texty sú v angličtine, klávesnica je optimalizovaná pre anglický slovník a hlasové ovládanie je možné len v angličtine. Alebo v nemčine či inom cudzom jazyku, ktorý si vyberiete. Doplnené: Vybrané hodinky Android Wear ponúkajú českú lokalizáciu, ktorá môže byť pre mnohých používateľov prístupnejšia ako angličtina či nemčina.

V prípade systému Android Wear 1.X brali hodinky do úvahy aj nastavenie jazyka vo vašom smartfóne, vďaka čomu ste mohli napr. diktovať hlasové odpovede v slovenčine. Vo verzii Android Wear 2.0 to už nie je možné, nakoľko sú hodinky samostatným a nezávislým zariadením, čo je však v tomto prípade pre bežného slovenského používateľa na škodu.

Ani zmeny používateľského rozhrania neprinášajú iba pozitíva, a to sa týka najmä zrkadlenia notifikácií. Vo verzii AW 1.X ste hneď videli, kto vám píše a čo vám píše a podľa toho ste mohli reagovať. Vo verzii 2.0 uvidíte iba notifikáciu, ktorá obsahuje názov aplikácie a kontakt, ktorý vám poslal správu. V závislosti od veľkosti displeja hodiniek sa môže zobraziť aj malá časť samotnej správy. Na prečítanie celej správy, resp. na reagovanie na ňu je však potrebné notifikáciu otvoriť priamo v hodinkách. Je to menej pohodlné ako v minulosti.

Pri používaní Android Wear hodiniek nám taktiež trochu prekáža aj horšia výdrž batérie, ktorá sa pohybuje obvykle na úrovni jedného, maximálne dvoch dní.

Samsung Gear S3: V slovenčine aj s dobrou výdržou batérie

Samsung Gear S3 ponúkajú výborný zážitok s ľubovoľným Android smartfónom

Hodinky Samsung Gear S3 sa dajú používať aj v kombinácii s inými smartfónmi, ako sú tie od Samsungu. Toto je dôležitá informácia, pretože Samsung hodinky sú vďaka tomu plnohodnotnou alternatívou k zariadeniam so systémom Android Wear.

My sme Gear S3 testovali v kombinácii s telefónom Sony Xperia XZ Premium. Proces párovania je jednoduchý, stačí si stiahnuť oficiálnu aplikáciu Samsung Gear z obchodu Google Play. Aplikácia si následne stiahne ďalšie pluginy, ktoré zabezpečia optimálny zážitok z používania hodiniek na telefóne od iného výrobcu, ako je Samsung. Gear S3 aj v takomto prípade ponúkajú prakticky plnohodnotnú funkcionalitu. Menšie rozdiely si môžete všimnúť pri správe hovorov, emailov a SMS správ, avšak hodinky nám zobrazovali, kto nám volá, text SMS správy aj emailu, takže v tomto smere nemáme pripomienky.

Aj Gear S3 majú vlastný obchod s aplikáciami, ku ktorému môžete pristupovať cez aplikáciu Gear. Zaujímavých aplikácií nie je veľa. My sme si nainštalovali Spotify, ktorý aj na hodinkách podporuje offline režim, čo oceníte pri behaní. Využili sme aj HERE Mapy. Ďalšie nástroje sme nepotrebovali, základná výbava hodiniek je dostatočne bohatá a obsahuje počasie, prehľadný kalendár, barometer a výškomer aj zabudované GPS a ďalšie funkcie. Výborná je fitness aplikácia S Health, ktorú si môžete nainštalovať aj do ľubovoľného Android smartfónu pre jej plnohodnotné používanie. V obchode Google Play nájdete aj aplikáciu, ktorá zosynchronizuje údaje z S Health so službou Google Fit.

Pri používaní Gear S3 sme ocenili najmä pohodlné ovládanie pomocou lunety a dobré zobrazovanie notifikácií – hneď na prvý pohľad vidíte všetky potrebné informácie a pomocou hodiniek môžete aj priamo odpísať. Gear S3 majú rozhranie aj v slovenčine a hoci hlasové ovládanie je dostupné v angličtine, môžete využiť zabudovanú systémovú klávesnicu so slovenským slovníkom. V tomto smere je čítanie a reagovanie na správy pohodlnejšie ako v prípade hodiniek s AW 2.0.

V neposlednom rade sme pri používaní hodiniek Gear S3 ocenili aj dlhú výdrž, ktorá s vypnutým Always-On displejom dosahuje až 4 dni. Poteší pohodlné nabíjanie aj automatická úprava jasu a dobrá čitateľnosť na priamom slnku.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit