Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najrýchlejším elektromobilom už nie je Tesla Roadster. Prekonal ho prototyp od taiwanskej spoločnosti Xing Mobility nazvaný Miss R, ktorý dokáže dosiahnuť rýchlosť až 270 kilometrov za hodinu. Závratný výkon sa zrodil vďaka patentovanému systému chladenia batérií, ktorý svoju efektivitu dosiahol využitím špeciálnej kvapaliny Novec od technologickej spoločnosti 3M. Vznik jednej inovácie bol prvým krokom k objavu ďalšej, naviac v úplne inej oblasti.

RÝCHLEJŠÍ AKO TESLA

Krátko po tom, ako Tesla predstavila svoj super rýchly model Tesla Roadster, prichádza spoločnosť Xing Mobility so sídlom v Taipeji s prototypom elektromobilu, ktorý má byť ešte oveľa rýchlejší, a to dokonca až o desatinu sekundy. Zvládne nielen jazdu po ceste a pretekárskej trati, ale tiež mimo nej a dosiahne výkon až 1.000 kW. Royce YC Hong, zakladateľ Xing Mobility, sa o Miss R vyjadruje ako o stelesnenom posune vnímania elektromobilov. Suverénne prekoná autá so spaľovacími motormi, a to ako vo výkone, tak aj v schopnostiach poskytnúť šoférovi skvelý zážitok z jazdy.

Model sa ale ešte stále nachádza vo fáze vývoja. Xing Mobility zatiaľ pripravuje výrobu 20 kusov, ktoré by mali byť uvedené na trh koncom roka 2018.  Spoločnosť Xing Mobility síce podľa jej slov netúži po tom stať sa svetovým výrobcom elektromobilov, ale vidí sa skôr v pozícii kľúčového dodávateľa elektrických pohonných systémov pre výrobcov osobných alebo úžitkových automobilov.

KEĎ VĎAKA JEDNEJ INOVÁCII VZNIKNE ĎALŠIA

Za silným výkonom modelu Miss R stojí patentovaný systém chladenia batérií. Motory získavajú energiu z akumulátorových batérií, ktoré sú zložené ako stavebnica Lego. V každej batérii sa potom nachádza celkovo 42 lítiových článkov uložených v špeciálnej kvapaline Novec 7200 od technologickej spoločnosti 3M. Kvapalina Novec je elektricky nevodivé médium, ktoré sa už dlho používa napríklad na hasenie požiarov, chladenie počítačov, ale tiež ako čistiace rozpúšťadlo. Zároveň je veľmi bezpečná, chemicky stabilná a šetrná k životnému prostrediu. ,,Aj napriek tomu, že Novec našiel využitie v mnohých oblastiach, až spoločnosť Xing Mobility napadlo použiť ho na chladenie batérií v elektrických vozidlách. Je to skvelá ukážka toho, ako môže jedna inovácia inšpirovať a viesť k ďalším zaujímavým myšlienkam a nápadom,“ hovorí Michaela Čiháková z technologickej spoločnosti 3M.

Pod názvom Novec 7200 sa skrýva hydrofluorether HFE. Má výhodný bod varu, je dobre kompatibilný s plastmi, nevodivý a nepoškodzuje ozónovú vrstvu. Nachádza tak svoj úžitok nielen ako kvapalina na prenos tepla a čistiace rozpúšťadlo, ale aj ako médium použiteľné v ďalších priemyselných odvetviach.

Práve vďaka jedinečným vlastnostiam, ako je dobrý prenos tepla, nehorľavosť a nulová toxicita, sa podarilo dosiahnuť taký vysoký a súčasne stabilný výkon vozidla, a to navyše s oveľa menším počtom lítiových článkov. Xing Mobility tiež nevolí cestu dobíjania batérie vo vozidle. Naopak, ide alternatívnejšou cestou, a to rýchlou výmenou batérií, ktorú je možné vďaka efektívnemu systému zvládnuť za neuveriteľných päť minút.

Xing Mobility neprináša len vysoko výkonné auto, ale predovšetkým inšpiráciu pre veľkých hráčov z automobilového priemyslu. Elektrické pohony môžu byť riešením neustále sa zvyšujúcich emisií a hluku vo verejnom priestore.

Značky: