Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mnohí zamestnanci sa ku koncu roka tešia na vyššie výplatné pásky, ktoré zohľadňujú odmenu nad rámec základnej mesačnej mzdy za celoročné úsilie a výkony v práci. Podľa portálu Platy.sk, v roku 2016 vzrástla priemerná výška 13. platu ako aj koncoročných odmien oproti minulému roku približne o 10 percent. Zároveň sa tiež zvýšil podiel ľudí, ktorí sa môžu týmito benefitmi pochváliť.

Z analýzy portálu Platy.sk vyplýva, že koncoročné odmeny na Slovensku dostáva 26 percent zamestnancov a ich priemerná hrubá výška sa pohybuje na úrovni 695 eur. Koncoročné odmeny tvoria v priemere 75 percent základnej mzdy. Čo sa týka trinásteho platu, ten dostáva 17 percent zamestnancov a jeho priemerná výška je 743 eur, čo predstavuje 80 percent základnej mzdy.

Odmeny poskytujú zamestnávatelia dobrovoľne a sú súčasťou finančných benefitov a mzdových motivačných schém. Výšku odmien posudzujú zamestnávatelia individuálne a odvíjajú sa tiež od podmienok dohodnutých v pracovnej zmluve a tiež v nadväznosti na hospodársky výsledok zamestnávateľa. Platový prieskum Platy.sk* analyzoval dva finančné benefity, ktoré sú súčasťou finančného ohodnotenia zamestnancov, a to konkrétne koncoročné odmeny a trinásty plat.

tabulka_odmeny2016_nowat

Zatiaľ čo koncoročné odmeny sú vyplácané na základe dobrovoľnosti zo strany zamestnávateľa, trinásty plat je nárokovateľná zložka mzdy, pretože je dohodnutá v pracovnej, či kolektívnej zmluve, kde sa spoločnosť zaväzuje, že zamestnancovi takúto odmenu na konci roka vyplatí,” vysvetľuje Miroslav Dravecký, produktový manažér Platy.sk.

Finančnými odmenami firmy najviac motivujú manažérov

Koncoročné odmeny sú najrozšírenejšie a najštedrejšie na manažérskych pozíciách, hlavne vo vrcholovom manažmente, keďže častokrát súvisia s dosahovaním vytýčených cieľov. Až 44 percent ľudí v top manažmente deklaruje, že dostáva koncoročné odmeny a ich výška predstavuje až dvojnásobok základného mesačného platu. V tejto skupine zamestnancov sú všetci pracujúci na najvyšších riadiacich pozíciách v rôznych spoločnostiach od malých rodinných firiem až po veľké korporácie. Koncoročné odmeny sú rozšírené aj v nižšom a strednom manažmente a týkajú sa asi tretiny týchto zamestnancov, pričom ich výška je zväčša totožná s priemerným mesačným platom. Trináste platy ako formu odmeny deklaruje pätina zamestnancov v nižšom, strednom a vrcholovom manažmente. Krajšie koncoročné výplatné pásky sa vo väčšej miere týkajú aj kvalifikovaných technických zamestnancov, kde traja z desiatich dostávajú koncoročné odmeny a dvaja z desiatich 13.plat. Výška ich odmien však nie je taká štedrá ako u manažérskych pozícií a dosahuje do 75 percent ich základnej mzdy.

„Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší základný plat zamestnanec má, tým je vyššia aj odmena či trinásty plat,“ hovorí Miroslav Dravecký.

tabulka_odmeny_podla_urovne_pozicie2016_nowat

Najštedrejšie sú v banky a poisťovne

Z pohľadu odvetví sú pri odmenách najštedrejšie finančné a poisťovacie služby, kde odmeny dosahujú výšku až 115 percent základnej mzdy zamestnancov a týkajú sa 34 percent ľudí pracujúcich v tomto odvetví. Podiel zamestnancov, ktorí sa môžu na konci roka tešiť na lepšiu výplatu, je vyšší aj v spoločnostiach zaoberajúcich sa dodávkou elektriny, plynu, vody a odpadovým hospodárstvom, ale aj vo firmách s priemyselnou výrobou a spoločnosťami podnikajúcimi v oblasti informácií a komunikácie. Naopak najmenej týmito benefitmi odmeňujú firmy v odvetví ubytovania a stravovacích služieb.

Výška odmien v súkromnom sektore dosahuje vyše dvojnásobok odmien v štátnej správe 

Z pohľadu vlastníctva spoločnosti sú finančné benefity najrozšírenejšie v súkromných zahraničných a v štátnych a obecných organizáciách (po 36 %). Avšak v súkromnom sektore sú priemerné odmeny viac ako dvojnásobne vyššie. Zatiaľčo koncoročné odmeny v zahraničných korporáciách dosahujú sumu v priemere 892 eur, u zamestnancov v štátnej správe je to len 363 eur.

*Portál Platy.sk je internetovou platformou pre prieskum platov, ktorá zbiera informácie o zárobkoch a bonusoch zamestnancov na rôznych pracovných pozíciách. Aktuálne portál Platy.sk disponuje databázou s vyše 76 000 reálnych platov.  Platy.sk patria pod medzinárodnú sieť platových portálov Paylab.

Značky: