Je to tak, Mercedes A180d naozaj rozumie hlasovým povelom a dá sa s ním skoro porozprávať. Podstatné na tom je to, že hovoriť môžete nielen vo svetových jazykoch ale aj v češtine. Slovenčina tu zatiaľ nie je podporovaná, ale ono to príde.

Hlasovo sa takto dá napr. nastaviť teplota, ohrev sedačiek so zvolením príslušného stupňa, otvoriť strešné okno alebo nastaviť farbu podsvietenia palubnej dosky.Pritom Mercedes A180d je v podstate vstupenka do sveta značky Mercedes a luxus zvezenia je tu cítiť od prvého momentu.

Z hľadiska pohonu je to dízlový motor s objemom 1461 cm3 a výkonom 85 kW (116 koní). Maximálna je 202 km/h a nepochybujeme, že sa dosiahnuť dá. Prevodovka je 7-stupňová a automatická. Základná cena tohto auta je 22 615 eur, my sme mali verziu napr. s líniou AMG so zníženým podvozkom. ozdobnými prvkami a výsledná cena za testovacie auto bola 40 368 eur.

Samozrejmosťou je vynikajúca cúvacia kamera, kontrastné prešívanie volantu a sedadiel, ovládanie celého auta okrem hlasu aj tlačidlami na volante a dotykovou plochou v stredovom paneli pri pri pravej ruke s haptickou spätnou väzbou. Ak stojíte, využiť môžete aj animovaný návod na použitie zabudovaný priamo vo vozidle.

Celkovo to bol zaujímavý testovací týždeň, kedy sme sa a autom rozprávali, najazdili sme cez 1000 km a naša spotreba bola okolo 7 litrov na 100 km. Samozrejme, dalo by sa ísť aj nižšie so spotrebou ale dynamika auta celkom láka. Rozhodne v režime Sport.

K Mercedesu patrí aj mobilná aplikácia, ktorou na diaľku zistíte dojazd, stav kilometrov, pozíciu auta a stav zamknutie(odomknutie.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu