Na test autonómneho auta sme vyrazili na Slovakia Ring do Orechovej Potône. Práve tu na uzavretej trati sa dá niečo takéto testovať a oceňujeme, že za týmto autom stoja slovenskí vývojári.

Ich jadro tvoria ľudia zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity spolu s FIIT a so spoločnosťami Siemens, Mobility & Inovation a SLOVAKIA RING AGENCY. Videli sme prvé predstavenie tohto auta, následne bude táto skupina pokračovať na výskume a vývoji inteligentných autonómnych vozidiel, ale aj alternatívnych pohonov a progresívnych konštrukciách dopravných prostriedkov. Boli sme svedkami podpisu memoranda o spolupráci, v ktorom deklarujú cieľ vybudovať na Slovensku spoločné moderné výskumno-vývojové pracovisko pre smart mobilitu. Na stretnutí sa zúčastnil aj minister dopravy a výstavby SR, Andrej Doležal a prisľúbil podporu pre tento projekt, rovnako ako potvrdil cieľ vybudovania siete 5G na Slovensku. Práve táto sieť je totiž pre rozvoj autonómnych automobilov nevyhnutná.

Autonómne auto a jeho podpora

Autonómne auto a jeho podpora

Hlavným bodom predstavenia bol elektromobilu s názvom SimRod obohatené prvky autonómne technológie. Videli sme ako sa toto auto správa pri jazde bez vodiča a pri vybraných scenároch z reálneho života ako je napr. stred s chodcom. Funkčnosť autonómnych technológií sa do elektromobilu SimRod integrovala s pomocou softvéru SimCenter od Siemensu.

Autonómne auto SimRod

Autonómne auto SimRod

SimRod je presne nakalibrovaná na skúšobný okruh na Slovakia Ringu, v cieli napr. sama zastane. Jaj maximálna rýchlosť je viac ako 70 km/h a je to čistokrvný elektromobil. Výbava pre autonómne auto dokáže aktuálne na vzdialenosť do 100 metrov rozpoznať prekážky. Samozrejmosťou je satelitná navigácia, ktorá kontroluje skutočnú polohu auta. Auto je pritom lokalizované s presnosťou na 14 mm. Na pohyb tohto auta tak nie sú potrebné vodiace čiary na ceste. SimRod bolo postavené za necelý pol rok, do skutočného testovania sa dostane o rok. Momentálne sme tak videli prvé skúšky.

SimRod na Slovakia RIngu

SimRod na Slovakia Ringu

Pre Strojnícku fakultu STU je projekt integrácie autonómnych technológií do elektromobilu SimRod aj následná spolupráca na vývoji inteligentných vozidiel príležitosť na skvalitnenie vzdelávania študentov, ktorí tak môžu získavať praktické skúsenosti vrátane práce so špičkovým softvérom pre simulácie a vytváranie takzvaných digitálnych dvojčiat. Zámerom spoločného projektu nie je konkurovať technologickým gigantom ako sú Google či Tesla. „Chceme nachádzať parciálne témy, ktoré by sa dali implementovať aj na Slovensku v rámci možností, ktoré náš priemysel ponúka,“ uviedol doc. Ing. Ľuboš Magdolen, CsC, vedúci Ústavu dopravnej techniky a konštruovania STU, ktorý viedol tím pre integráciou autonómnych technológií do elektromobilu SimRod.

Autonómne auto SimRod

Autonómne auto SimRod

Spoločnosť Mobility & Inovation plánuje zaviesť nové autonómne prvky aj do aktuálneho vývoja nového ultra ľahkého plne kompozitného elektrického autobusu určeného primárne do mestskej premávky. Cieľom ďalšieho výskumu je zabezpečiť implementáciu autonómnych prvkov riadenia tak, aby tento plne kompozitný elektrický autobus v budúcnosti zvládol samostatnú autonómnu jazdu v mestskej premávke. Spoločnosť Mobility & Inovation pripravuje výrobu prvých prototypov kompozitných E-busov, ktoré budú disponovať homologizáciou pre Európsky trh.

Autonómne auto SimRod

Autonómne auto SimRod

Foto na titulke: René Hubinský

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu