Výstava CES v Las Vegas je úspešne za nami a my môžete rekapitulovať. Boli sme tam osobne, až traja z redakcie a vy tak máte informácie z prvej ruky.

Už počas nášho pobytu sme zverejnili mnoho článkov, toto berte ako sumár toho, čo sa v Las Vegas v roku 2020 naozaj ukázalo. Túto výstavu pokrývame naozaj komplexne.

Výrobcovia notebookov pre biznis a hry

Už dva dni pred začiatkom výstavy sme boli na prezentácii spoločností, ktoré síce na CESe nevystavovali, ale do Las Vegas prišli a urobili si „samostatnú akciu“, takpovediac na pozvánky. Firmy z Ázie tento efekt príchodu novinárov do mesta konania výstavy radi používajú a to napr. aj na výstave IFA v Berlíne. Je to účinné a lacnejšie ako keby mali stánok na výstave.

Acer nám tak ukázal nové biznis notebooky TravelMate P6 a P2 s ľahkým a odolným šasi

Acer TravelMate P6 a P2: Nové biznis notebooky lákajú ľahkým a odolným šasi

Ďalej sme videli konvertibilné notebooky Acer Spin 5 a Spin 3 s novým pomerom strán displeja 3:2 a stylusom na ľahké písanie poznámok.

Prezentácia Aceru priniesla aj novinky v oblasti počítačov pre kreatívcov. Konkrétne je to Acer ConceptD 7 Ezel / Pro ale aj pracovná stanica s procesorom Intel Xeon s označením Acer ConceptD 700 E

Neskôr, počas tohto dňa, v úplne inom hoteli sa konala prezentácia spoločnosti ASUS. Tu to bolo orientované viac na hráčov. Videli sme tu aj aj rekordne ľahký biznis notebook ExpertBook B9450. Najviac sa nám páčil ultra kompaktný herný notebook ASUS ROG Zephyrus G14. Okrem toho, že má nízku hmotnosť a rozmery, na jeho displeji sa dá rozsvietiť vybraný nápis.

ASUS ROG Zephyrus G14 je najvýkonnejší 14-palcový herný notebook

K zariadeniam pre digitálnych tvorcov sa na CESe pridala aj spoločnosť Lenovo. Je jasné, že toto bola doteraz diera na trhu a takíto ľudia používali skôr herné notebooky kvôli výkonu. Teraz však majú samostatnú kategóriu.

Mimo výstaviska bol aj Dell a ukázal nám novučičký XPS 13. Je to uzučký notebook vybrúsený diamantom a takmer celú prednú stranu tvorí 13,3 palcový displej. Rovnako mimo výstavného priestoru sme sledovali spoločnosť HP. Tá ukázala najnovšie notebooky Dragonfly, do ktorých integruje už aj 5G modemy. Navyše, toto je notebook, ktorý vás upozorní na to, ak ho niekde zabudnete. A dizajnovo je jednoducho úžasný.

Ďalší z trendov na CESe bol skutočne viditeľný nástup AMD do oblasti procesorovej výbavy pre notebooky. AMD momentálne poskytuje lepší pomer výkon/cena v oblasti procesorov a tento typ procesora používa aj Apple vo svojich zariadeniach. AMD procesory určené do notebookov sú svojím výkonom dokonca vyššie ako konkurenčné procesory určené pre desktopové počítače. AMD rovnako konkuruje v oblasti grafického výkonu technológii NVIDIA.

AMD Ryzen 4000 sú najrýchlejšie procesory pre notebooky: Porazia aj stolné počítače

Intel kontroval tým, že ukázal generáciu mobilných procesorov Tiger Lake ako aj vlastnú diskrétnu grafiku DG1.

Skladacie notebooky a nové scenáre ich použtia

Toto bola veľká téma výstavy CES. Po tom, ako sa objavil smartfóny so skladacím displejom ako bol napr. Lenovo Razr, na tejto výstave sme videli notebooky, ktoré sa dali poskladať. Najďalej pritom zašla spoločnosť Lenovo, ktorá pripravila notebook X1 Fold s tým, že s ním ide na trh a bude stáť 2500 USD bez dane. Naozaj má displej na oboch stranách. Môžete si ho predstaviť ako tablet, ktorý môžete v polke zohnúť. Je k tomu aj mechanická klávesnica a dotykové pero. Sledovali sme miesto, kde sa displej ohýba a vyzerá to, že ide o stabilné riešenie. Otvorene povedané, v zloženom stave s vloženou klávesnicou vyzerá X1 Fold dosť hrubý.

ThinkPad X1 Fold: Lenovo prezradilo cenu a dostupnosť svojho skladateľného počítača

Dell takéto notebooky ukázal zatiaľ ako koncepty a nemá k nim cenu. Nás najviac zaujal Dell Ori a pozreli sme si aj nové scenáre použitia. Okrem toho nám ukázal aj koncept Duet, ktorý má dva displeje, ale pánt medzi displejmi je mechanický.

Dell má ohybný displej. Je tu Concept Ori

Len pre kompletnú informáciu ešte pripomeňme, že notebook s dvoma displejmi predstavil aj ASUS vo svojom modeli ZenBook Pro na výstave Computex.

Nové formy dopravy – nielen po cestách ale aj vo vzduchu

Amerika má obrovský problém s dopravou. Ulice sú prepchaté, vlastne sa nikam rýchlo nedostanete a najrýchlejšia je koľajová verejná doprava. Preto je tu téma autonómnych vozidiel veľmi živá. Američania si myslia si, že namiesto toho, aby strácali čas za volantom si budú pekne sedieť na zadných sedadlách a popri šoférovaní automatom budú sledovať televíziu alebo cez videkonferenciu zúčastňovať sa pracovného stretnutia. A autonómne autá primárne spájajú s elektromobilmi. Preto sme na CESe videli elektromobil Vision S od Sony a úspech slávila aj čínska značka Byton, ktorá si nastavila cieľ poraziť Teslu. Tu sme spoznali cenu auta a aj jeho dojazd. Už len aby to bola pravda a tento elektromobil sa naozaj dostal do predaja ako už výrobca sľuboval pred rokom.

Vision S: Elektromobil od Sony nabitý najmodernejšími technológiami

A svoje želiezko do ohňa pridal aj Mercedes, ktorý sa zameriava na ekologickú stránku veci pri elektromobiloch a jeho futuristický VISION AVTR má mať grafénovú batériu, ktorá kompostovateľná. A dokonca vie chodiť nielen dopredu a dozadu ale aj do strán.

Mercedes VISION AVTR sa dokáže pohybovať ako plaz a používa čisto ekologickú energiu

Úplný vrchol v rámci dopravy bola na CESe tlačová konferencia firmy Hyundai. Ten neukázal žiadny elektromobil, ale spolu s Uberom ukázal ako je to objednať si vrtuľník cez aplikáciu. Údajne to bude všetko funkčné v roku 2021 a to v San Franciscu.

Uber Air Taxi: Uber a Hyundai na CESe predstavili model lietajúceho taxíka. Lietať bude v San Franciscu o 2 roky

 

8K televízory – komu je to na čo dobré?

Výstava CES je najväčšia výstava spotrebnej elektronicky na svete a televízory sú synonymum takéhoto typu tovaru. A naozaj sa to v Las Vegas len tak hemžilo televízormi. Väčšina z nich mala rozlíšenie 8K. Iste si poviete, na čo je komu dobrý 8K televízor, keď takýto obsah sa dá len veľmi ťažko nájsť. A televízie na Slovensku vysielajú v HD rozlíšení. Je to o tom, že tieto televízory dokážu veľmi účinne dopočítať obsah z nižšieho na vyššie rozlíšenie a to s využitím umelej inteligencie. Takýto televízor tak predstavila spoločnosť Samsung, Panasonic, LG a TCL.

Samsung pridáva zaujímavé novinky v televízoroch a štandardom bude 8K rozlíšenie (VIDEO TOUCHIT)

Panasonic pritom predstavil skôr profesionálny televízor, ktorý vyladili priamo s režisérmi v Hollywoode a navyše aj vy máte možnosť si ho nakalibrovať tak, aby vám obraz presne vyhovoval. Rovnako si môžete na ňom pustiť obraz bez akýchkoľvek úprav a nám sa veľmi páčil aj jeho zvuk.

Panasonic predstavil televízor, ktorý vyladil priamo s režisérmi v Hollywoode

 

Samsung išiel oveľa ďalej a ukázal televízor na sledovanie vertikálneho videa. Odpovedá to našej obľube natáčania videa pre sociálne siete, ktoré sú hlavne na výšku. Televízor The Sero je tak schopný otáčať sa podľa toho ako otáčate spárovaným telefónom.

Samsung ukázal televízor na sledovanie vertikálneho videa (VIDEO TOUCHIT)

LG ukázalo zrolovateľný televízor, ktorý sa dokáže „vyrolovať“ už nielen zospodu, ale aj zvrchu. Znamená to, že televízor môžete mať teraz pripevnený na strope a jeho displeji si vyrolovať tak, ako sa to robí s plátnom pre projektor. Pekné sledovať, len reálne v obchode ho zatiaľ nenájdete.

Roboti v domácnosti namiesto ľudí

Svet starne a je málo mladých ľudí. Rozprávka o troch grošoch je už len pradávnou rozprávkou. Preto sa o starších ľudí musí postarať niečo robotického. Na to reagujú firmy a napr. LG predstavilo robota, ktorý vám dokáže priniesť noviny, nakúpiť v obchode alebo postarať sa o vaše lístky do divadla. Samsung prirodzene kontroval a na hlavnom pódiu sme tak videli maličkého robota Ballei-ho, ktorý vás sprevádza v domácnosti a dáva pozor, aby sa vám nič nestalo. Tiež si fotí, čo robíte a ak budete hľadať zabudnuté kľúče, poradí vám, kde ste ich nechali. A ani za svet neprezradí, čo robíte doma. Aspoň tak tvrdí Samsung o tejto „tenisovej loptičke“.

O pár rokov vám stratené kľúče pomôže nájsť váš osobný robot. A ani za svet neprezradí, čo robíte doma

Smartfóny – na CESe tak zľahka

Áno, na CESe boli smartfóny, ale na toto je skôr určená výstava MWC, ktorá sa bude konať vo februári v Barcelone. Samozrejme, tu budeme v plnej poľnej a všetko o nich prinesieme v našej reportáži. Teraz si ale povieme o dvoch značkách, ktoré svoje novinky ukázali už v Las Vegas.

TCL má nové smartfóny TCL 10. Nechýba u nich podpora 5G, množstvo fotoaparátov a lákať budú extra nízkou cenou.

TCL má nové smartfóny TCL 10: Nechýba podpora 5G, lákať budú cenou

Samsung ukázal ako vyzerajú ich novinky Galaxy Note 10 lite a Galaxy S10 lite a veru, sú to krásne zariadenia.

Samsung Galaxy Note10 Lite naživo: Pozrite si fotografie

Kuriozity

Áno, CES je o kuriozitách, videli sme mnoho sexuálnych pomôcok prepojených s mobilnou aplikáciou, ďalej kufor, ktorý vás má nasledovať na letisku či pumpičku na materské mlieko. Viac v našom videu.

Ešte spomeňme, že spoločnosť P&G predstavila inteligentné detské plienky, robota na toaletný papier a aj inteligentnú kefkuAmazfit má slúchadlá na spanie aj monitorovanie srdca.Nám sa najviac páčila virtuálna slnečná clona od firmy Bosch. Namiesto tej mechanickej budete používať priehľadnú clonu, ktorá „stmavuje“ svoju časť len v tých miestach, kde je to naozaj potrebné vzhľadom na polohu vašich očí. Takto sa zvýši priestor, ktorý vidíte napr. pri západe slnka o 80 % viac v porovnaní s mechanickou clonou. Táto virtuálna slnečná clona sa bude montovať do nových automobilov. Mimochodom, oslnenie slnkom patrí medzi najčastejšie dôvody nehody spôsobených počasím.

Bosch: Máme riešenie, ktorá vám v aute zachráni život. A aj vašim blízkym

CES – má vôbec budúcnosť?

CES hostil viac ako 100 000 návštevníkov. To je fakt veľa a Las Vegas si s takýmto počtom zľahka poradí. Väčšina pritom pricestovala do USA zo zahraničia. A firmy si nechávajú premiéru svojich noviniek na túto výstavu. To už neplatí o výstave IFA, MWC alebo nebodaj Computex v Taipei. Ak teda niečo z akcií typu výstava, na ktorú treba osobne prísť prežije, bude to práve CES. Pravda však je, že firmy momentálne viac spoliehajú na predstavenie noviniek cez internet.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu