Prosím ťa, aké máš heslo na WiFi, potreboval by som si niečo pozrieť? Túto otázku s automatickým objasnením situácie určite poznáte

Pravdou ale je, že zakaždým sa vám (pravdepodobne) tento proces opakovať nechce. Ak ste mali napr. početnejšiu návštevu, tak isto viete, o čom hovorím. V tomto prípade nejde o to, že niekomu to heslo nechcete dať alebo sa oňho bojíte, jednoducho si to chcete uľahčiť. Ak používate sofistikovanejšie prístupové heslo, čo sa odporúča, tak sa vám ho nechce dookola diktovať alebo každému písať (mnohým to treba nadiktovať aj viackrát, kým to dajú správne, určite to poznáte).

A tak nezostáva nič iné, ako hľadať jednoduché a funkčné riešenie. My sme ho našli a volá sa Qifi.

Na stránke www.qifi.org  si môžete vytvoriť jedinečný QR kód, pod ktorým budú ukryté prihlasovacie údaje do vašej (alebo akejkoľvek inej) WiFi siete. Tento QR kód následne naskenujete vašim smartfónom alebo tabletom a ten sa okamžite pripojí k danej WiFi sieti. Na iOS zariadeniach (od iOS 11) to funguje cez aplikáciu fotoaparát, ktorý automaticky rozpoznáva QR kódy. Na Android zariadeniach je potrebná čítačka QR kódov, ktorá dokáže daný kód rozpoznať a zariadenie automaticky pripojiť. Veľmi dobre funguje odporúčaná a známa aplikácia – Barcode Scanner.WiFi QR kód vytvoríte na stránke www.qifi.org veľmi jednoducho. Stačí zadať presný názov WiFi siete (SSID), typ zabezpečenia (WPA/WPA2/WEP) a následne heslo do WiFi siete. Po tomto kroku kliknete na tlačidlo generovať a máte vytvorený osobný QR kód s prihlasovacími údajmi. Čo sa týka bezpečnosti, tak celý tento proces, podľa prevádzkovateľa, prebieha iba v rámci danej stránky, ktorá nepoužíva ani súbory Cookie. Po vygenerovaní QR kódu si ho môžete ako PNG. súbor stiahnuť do počítača alebo telefónu a následne vytlačiť.

„Takéto riešenie odporúčame používať iba v prípade bežných domácich/verejných sietí, určite nie firemných, kde by mohli byť prípadné škody fatálne.“

Vytlačený kód vhodne umiestnite a keď príde návšteva, ktorá bude potrebovať pripojenie na internet, jednoducho ju odkážete na nasnímanie QR kódu a nič viac nemusíte robiť. Zaujímavým spôsobom, ako zaujať, je dať vytlačený QR kód zarámovať a zavesiť ako obraz. Takýto spôsob rýchleho pripojenia k WiFi sieti je vhodný aj pre rôzne verejné miesta, ako pohostinstvá, reštaurácie, hotely a pod. Ide o veľmi rýchly a jednoduchý proces, ktorý ocenia obe strany.

Prečítajte si aj:

Tipy a triky pre iOS zariadenia

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE