Na vynovenú platformu od Googlu prejdú viacerí kľúčoví výrobcovia.

Google oficiálne oznámil novú generáciu operačného systému pre inteligentné hodinky. Wear OS 3 predstavuje doteraz najväčšiu aktualizáciu a pri pohľade na novinky – konečne má potenciál spôsobiť revolúciu medzi inteligentnými hodinkami, o ktorej Google básní už niekoľko rokov.

Wear OS 3 prináša viacero vylepšení z hľadiska optimalizácie systému a pridania funkcií, ktoré používatelia dlhodobo žiadajú. Okamžite by ste si mali všimnúť oveľa rýchlejšie reakcie hodiniek a rýchlejší prístup k obľúbeným aplikáciám či konkrétnym funkciám.

Google pri vývoji novej generácie systému Wear OS spolupracoval aj so Samsungom a spoločne vytvorili používateľský zážitok, ktorý vraj ponúka tie najlepšie funkcie z Wear OS a platformy Tizen v jednom zariadení. Google vyzdvihuje najmä o 30 % rýchlejšie spúšťanie aplikácií a plynulejšie používanie používateľského rozhrania. Rovnako sľubuje dlhšiu výdrž batérie a bohatšiu knižnicu aplikácií, ktoré budú fungovať na nových hodinkách s Wear OS.

Animation shows how a double press on the watch’s side button enables switching to a recent app.
Animation demonstrates how to swipe to see new Tiles.

Wear OS 3 ponúkne rýchlejšie a pohodlnejšie používanie, vynovené používateľské rozhranie, nové funkcie a dlhšiu výdrž batérie. Zdroj: Google

Hodinkami s Wear OS zaplatíme už aj na Slovensku, pribudne Spotify s offline režimom

Google uvádza, že všetci výrobcovia si budú môcť prispôsobiť Wear OS podobným spôsobom, ako to spraví Samsung vo svojich nových hodinkách. Predpokladáme teda, že to bude fungovať ako vo svete smartfónov so systémom Android – operačný systém bude základ a výrobcovia si ho vylepšia pomocou vlastnej nadstavby. Rovnaký koncept by sa mal teraz premietnuť aj do segmentu inteligentných hodiniek.

V tejto súvislosti treba spomenúť, že prémiové hodinky so systémom Wear OS vyrobí aj Fitbit. Aj v tomto prípade očakávame, že výrobca použije vlastnú nadstavbu, ktorá zjednotí dizajn hodiniek s rozhraním, na ktoré boli používatelia Fitbit hodiniek zvyknutí.

Google takisto kompletne prerobil a vylepšil Mapy Google a Google Asistenta pre účely používania v hodinkách. Spomína sa tiež podpora offline režimu v službe Spotify a nová aplikácia YouTube Music pre Wear OS, aby ste mohli hudbu počúvať cez hodinky. Nových aplikácií však bude oveľa viac.

A konečne sa rozšíri podpora pre platenie hodinkami cez Google Pay, takže predpokladáme, že nimi už budeme môcť platiť aj na Slovensku. Pre našu krajinu je táto funkcia momentálne nedostupná a to aj napriek tomu, že platenie smartfónmi cez Google Pay funguje.

Wear OS 3 bude k dispozícii v druhej polovici tohto roka vo forme nových hodiniek a tiež aj prostredníctvom aktualizácie pre niektoré existujúce hodinky. Terajší používatelia hodiniek so systémom Wear OS zistia približne koncom roka, či dostanú aktualizáciu na Wear OS 3 alebo nie. 

Wear OS 3
Rozhranie systému Wear OS 3 pre inteligentné hodinky. Zdroj: Google

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit