Minimálne nie oficiálnou cestou.

Xiaomi oficiálne predstavilo svoj najlepšie vybavený fotomobil – smartfón Xiaomi 13 Ultra. Ten bol oznámený pre čínsky trh, avšak už dávnejšie bolo potvrdené, že sa dostane aj na globálny trh. Bohužiaľ, Xiaomi Slovensko nám potvrdilo, že na Slovensku oficiálne nebude v predaji a ani v ďalších krajinách v rámci regiónu CEE a Nordics (krajiny strednej a východnej Európy a severské krajiny). Je však možné, že do západnej Európy sa novinka dostane, a že ju niektorý predajca neoficiálne dovezie aj na Slovensko.

Xiaomi 13 Ultra láka najmä fotografickou výbavou, ktorá je podľa slov výrobcu profesionálna. Zadné fotoaparáty sú štyri v konfigurácii:

  • 50 Mpx hlavný fotoaparát (senzor IMX989), variabilná clona s dvoma nastaveniami f/1.9 a f/4.0, 2× bezstratový zoom, PDAF a laserové zaostrovanie, OIS
  • 50 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát so zorným poľom 122° (senzor IMX858), f/1.8, PDAF zaostrovanie
  • 50 Mpx teleobjektív s 3,2× optickým zoomom (senzor IMX858), f/1.8, PDAF zaostrovanie, OIS
  • 50 Mpx periskopický fotoaparát s optickým zoomom (senzor IMX858), f/3.0, 10× bezstratový zoom, PDAF zaostrovanie, OIS
Xiaomi 13 UltraZdroj: Xiaomi
Xiaomi 13 Ultra

Zlepšené šošovky, nanotech koža aj špeciálne príslušenstvo

Xiaomi sa počas tlačovej konferencie chválilo najmä prepracovanými a zlepšenými šošovkami, ktoré zvyšujú kvalitu fotografií, a vďaka ktorým môžu mať výsledné snímky prirodzenejšie podanie s menej výrazným spracovaním obrazu a vyostrovaním hrán. Šošovky takisto disponujú druhou generáciou povrchovej úpravy, ktorá ich lepšie chráni v extrémnych teplotách, či už je to chlad alebo teplo.

Xiaomi 13 Ultra kladie dôraz na fotografovanie a tomu je prispôsobený aj dizajn telefónu. Zadnú stranu pokrýva nanotech koža, ktorej spracovanie pripomína fotoaparáty Leica. Ide o druhú generáciu tohto materiálu, novinkou je odolnosť voči baktériám. Ultra je dostupná v troch farbách – v čiernej, bielej a olivovo zelenej. Samozrejmosťou je odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68.

Xiaomi bude k telefónu predávať aj špeciálne príslušenstvo, ktoré funguje ako grip fotoaparátu. Toto príslušenstvo umožňuje pohodlné držanie telefónu v jednej ruke a fotenie pomocou hardvérovej spúšte. K dispozícii je tiež ovládací prvok na ovládanie zoomu. Príslušenstvo tiež umožní používať 67 mm filtre.

Xiaomi 13 Ultra s oficiálnym grip príslušenstvomZdroj: Xiaomi
Xiaomi 13 Ultra s oficiálnym grip príslušenstvom

Najjasnejší displej na svete

Z ďalších vlastností spomeňme rýchle spustenie fotoaparátu a zhotovenie fotografie v priebehu iba 0,8 sekundy či popdoru pre 14-bitový Ultra RAW formát. V prípade záznamu videa je podporovaný 10-bitový LOG formát. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 32 Mpx a ide o totožný senzor, ktorý výrobca použil aj v prípade modelu Xiaomi 13 Pro, a ktorý umožňuje záznam videa iba vo Full HD pri 30 fps.

Xiaomi 13 Ultra je vybavený 6,73-palcovým QHD+ OLED displejom od TCL. Ide o C7 panel s maximálnym jasom až 2600 nitov, čo je aktuálne najviac v segmente smartfónov. Obrazovka podporuje Dolby Vision, má zlepšenú energetickú efektivitu a podporuje frekvenciu na úrovni 1 až 120 Hz, nakoľko využíva technológiu LTPO.

Procesor je totožný ako v prípade Xiaomi 13 a Xiaomi 13 ProSnapdragon 8 Gen 2. Dopĺňa ho 12 alebo 16 GB RAM a úložisko o veľkosti 256/512 GB, resp. 1 TB. Batéria má kapacitu 5000 mAh s podporou 90 W káblového a 50 W bezdrôtového nabíjania. Poteší USB-C port s rýchlosťami na úrovni USB 3.2. Operačný systém je Android 13 s MIUI 14.

Xiaomi 13 UltraZdroj: Xiaomi
Xiaomi 13 Ultra

Aká bude cena a kedy príde do Európy?

Xiaomi 13 Ultra bude v Číne v predaji v konfiguráciách:

  • 12 + 256 GB – 5999 CNY (cca 800 eur v prepočte)
  • 16 + 512 GB – 6499 CNY (cca 865 eur v prepočte)
  • 16 + 1 TB – 7299 CNY (cca 970 eur v prepočte)
  • Grip príslušenstvo – 999 CNY (cca 135 eur v prepočte)

Ako už bolo spomenuté, Xiaomi 13 Ultra nebude na našom trhu oficiálne v predaji. Ale je možné, že ho niektorí predajcovia, ktorí majú svoje obchody aj na Slovensku, dovezú z iných krajín, kde bude dostupná jeho globálna verzia. Tá by sa mala dostať do predaja v priebehu najbližších mesiacov.

Podľa prvých špekulácií by sa mala cena globálnej verzie pohybovať na úrovni od 1500 eur, avšak nechajme sa prekvapiť.

Xiaomi 13 UltraZdroj: Xiaomi
Xiaomi 13 Ultra
Xiaomi 13 UltraZdroj: Xiaomi
Xiaomi 13 Ultra a jeho špecifikácie

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit