Zisky Samsungu klesli kvôli problémom s Galaxy Note 7.

Výroba a predaj smartfónov nie je taká zlatá baňa, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Pokiaľ sa teda nevoláte Apple. V segmente Android zariadení je však situácia oveľa komplikovanejšia a ani veľké množstvo predaných telefónov neznamená, že firma generuje obrovské zárobky. Svoje o tom vie napr. obľúbený čínsky výrobca Xiaomi, ktorého produkty obvykle ponúkajú takmer bezkonkurenčný pomer cena/výkon.

Ako sa vyjadril Hugo Barra (Xiaomi global VP) pre Reuters, „Xiaomi by mohlo predať aj 10 miliárd telefónov a firma by na tom nič nezarobila„. Biznis model firmy je podľa jeho slov založený na tom, aby boli zákazníci spokojní, vracali sa a firma generovala zisky z dlhodobého hľadiska, než aby okamžite zarábala na každom predanom telefóne.

Xiaomi expanduje aj do iných segmentov, ako je inteligentná domácnosť, softvér a služby. Práve softvér a služby majú byť zdrojom zisku pre firmu. Barra takisto prezradil, že firma sa prvýkrát predstaví na veľtrhu CES v Las Vegas, kde oznámi nový produkt.

hugo_barra_xiaomi_nowat

Hugo Barra

Najziskovejší je Huawei

Firmou, ktorá aktuálne najviac zarába z predaja Android zariadení, je Huawei. Tvrdí to prieskum spoločnosti Strategy Analytics. Ten bral do úvahy predajné výsledky výrobcov zariadení za obdobie Q3 2016. „Huawei dosiahol 2% podiel na trhu smartfónov, čo sa ziskov týka. Je dvojkou na trhu a ide o najlepšie zarabajúceho výrobcu Android zariadení„. Je zrejmé, že jednotkou na trhu je Apple s až 91% podielom. Táto rekordná dominancia je spôsobená uvedením iPhonu 7 a 7 Plus na trh.

Huawei dosiahol pozíciu jednotky na trhu medzi výrobcami Android zariadení prvýkrát v histórii. Doteraz bol najziskovejší Samsung. Jeho zárobky však v poslednom kvartáli poklesli najmä kvôli problémom s Galaxy Note 7.

Lionel-Messi-Huawei-2_nowat

Zdroj: TechCrunch, Inquisitr

Prečítajte si aj:

VIDEO: Xiaomi Mi Mix je phablet ako zo sci-fi filmov. Nemá takmer žiaden rám okolo displeja

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu