Mobilná aplikácia ponúka niekoľko užitočných funkcií a vlastností, o ktorých by ste mali vedieť.

Robotické vysávače značky Xiaomi ponúkajú atraktívny pomer cena/výbava a preto si ich obľúbilo mnoho Slovákov. Súčasťou robotického vysávača je aj mobilná aplikácia Xiaomi Home pre Android a iOS a práve tá umožňuje využiť jeho úplný potenciál.

Nie všetkým používateľom je však jasné, ako táto aplikácia funguje a aj preto som pripravil tento článok. Pevne verím, že vám pomôže vyriešiť prípadné nezrovnalosti, alebo vás upozorní na niektoré funkcie, o ktorých ste možnože nevedeli. A pokiaľ nenájdete v tomto článku odpoveď na vašu otázku alebo problém, napíšte mi ho do komentára a pokiaľ budem poznať odpoveď, rád vám odpoviem.

Pre úplnosť dodám, že v tomto článku budem sumarizovať moje skúsenosti z používania robotického vysávača Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro. Znamená to, že v závislosti od toho, aký máte model vysávača doma, vám možnože niektoré z funkcií/nastavení budú chýbať, alebo budete mať nejaké nastavenia navyše.

Aplikácia Xiaomi Home
Aplikácia Xiaomi Home

Ako funguje ukladanie mapy

Viaceré vysávače značky Xiaomi si dokážu uložiť mapu vašej domácnosti. Tento proces funguje automaticky – pridajte váš vysávač do aplikácie Xiaomi Home a následne ho nechajte upratovať vašu domácnosť. Po jednom alebo dvoch povysávaniach sa zobrazí mapa vášho bytu alebo domu v aplikácii.

V prípade modelu Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro je táto mapa automaticky rozdelená do jednotlivých miestností, pričom v prípade potreby ju môžete upraviť cez nastavenia – Area Editor. K dispozícii sú tiež nastavenia Virtual wall/restricted area, pomocou ktorých môžete nastaviť zakázané zóny z hľadiska vysávania a mopovania alebo iba mopovania.

Z hľadiska tvorby mapy je dôležité, aby ste vysávaču vytvorili ideálne podmienky. Znamená to, že mu umožníte prístup do všetkých miestností v rámci domácnosti, resp. poschodia. A ak máte viacero poschodí, tak pre každé poschodie si vysávač vytvorí vlastnú mapu – toto môžete spravovať cez nastavenie Map list.

Pokiaľ máte domácnosť navrhnutú tak, že máte medzi izbami vyššie lišty ako 2 cm, resp. vysávač nemôže prechádzať medzi všetkými izbami samovoľne, je možné vytvoriť pre každú izbu, resp. skupinu izieb, samostatnú mapu. Avšak v takom prípade podľa mňa nevyužijete potenciál vysávača naplno.

Hlavná pridaná hodnota totiž spočíva v tom, že vysávač má prístup do všetkých miestností a môžete si nastaviť rôzne harmonogramy upratovania – či ma upratovať iba v niektorých miestnostiach, resp. si môžete pre každú miestnosť prispôsobiť intenzitu vysávania a/alebo mopovania.

Aplikácia Xiaomi Home
Aplikácia Xiaomi Home: Vľavo je mapa môjho bytu, ktorá je automaticky rozdelená do miestností. Vďaka nastaveniu Custom cleanup (stredný screenshot) si môžete prispôsobiť nastavenie vysávania a/alebo mopovania pre jednotlivé miestnosti zvlášť. Na poslednom screenshote je špecifické nastavenie pre Mop 2 Pro, v rámci ktorého si zvolíte režim mopovania

Čo by ste ešte mali vedieť

Bez ohľadu na typ vysávača Xiaomi odporúčam, aby ste si skontrolovali všetky dostupné nastavenia a položky pre váš vysávač. Ku všetkým nastaveniam sa dostanete ťuknutím na ikonu troch bodiek v pravom hornom rohu na obrazovke s mapou.

V rámci týchto nastavení si môžete napríklad skontrolovať, či nemáte vypnuté ukladanie máp – toto odporúčam overiť za predpokladu, že sa vám ani po niekoľkých povysávaniach nezobrazuje mapa domácnosti, keď je vysávač v dokovacej stanici a nabíja sa. Faktom je, že štandardne netreba ukladanie máp manuálne aktivovať.

V rámci nastavení môžete pristupovať aj k uloženým mapám a upravovať ich, resp. nastaviť si zakázané zóny, ako som už vyššie spomenul. Rovnako môžete pristupovať k špecifickým nastaveniam pre konkrétny vysávač a meniť napríklad navigáciu v rámci mopovania. Odporúčam to využiť.

Na obrazovke s nastaveniami nájdete aj informácie o využití jednotlivých komponentov vysávača – odporúča sa po určitej dobe vyčistiť senzory, resp. vymeniť filter, bočnú a hlavnú kefu. Detaily si pozrite na priloženom screenshote.

A v neposlednom rade – cez obrazovku s mapou môžete aktivovať vysávanie v konkrétnej miestnosti alebo iba v rámci konkrétneho bodu či vyznačenej zóny. Odporúčam teda, aby ste sa trochu pohrali s touto obrazovkou a poťukali na mapu či ikony v jej okolí, že čo vám aplikácia ponúkne.

Aplikácia Xiaomi Home
Aplikácia Xiaomi Home: Vľavo nastavenie Area editor, v strede nastavenie Virtual wall/restricted area, vpravo nastavenie Consumables statistics

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit