Gigantický videoportál sa inšpiroval u konkurencie.

V službe YouTube Music čoskoro pribudne novinka, ktorou budú podcasty. Pre portál TheVerge.com to potvrdil vedúci sekcie podcastingu YouTube Kai Chuk. Ako podotkol, táto funkcia sa v YouTube Music objaví „v blízkej dobe“.

Podcasty budú dostupné pre všetkých používateľov, či už tých, ktorí používajú bezplatnú verziu, alebo platenú prémiovú. V prípade neplatenej verzie bude možné prehrávanie podcastov na pozadí ako u platenej verzie, ale treba rátať s reklamami počas prehrávania. Podľa Chuka môže platforma YouTube vyhovieť ľuďom, ktorí chcú podcasty len počúvať, ale aj tým, ktorí chcú mať okrem zvuku aj obraz.

Chuk dodal, že YouTube v súčasnosti neuvažuje o pridaní vlastných exkluzívnych podcastových relácií alebo licencovaných originálnych podcastov, ako to robí Spotify. Namiesto toho sa chcú zamerať na podporu existujúcich autorov. Platforma plánuje zaviesť aj nový odznak, ktorý bude označovať relácie, kde je prioritný práve zvuk.

YouTube mal vlani 80 miliónov predplatiteľov svojich služieb Music a Premium, z ktorých druhá zahŕňa Music aj YouTube bez reklám. Nie je to malé číslo, ale stále výrazne pod úrovňou služby Spotify, ktorá nedávno dosiahla 200 miliónov platených predplatiteľov.

Ešte ďalej je bezplatné YouTube, ktoré má viac ako dve miliardy používateľov a prakticky nemá relevantnú konkurenciu. Medzi tvorcami podcastov je obľúbené už dnes, keďže mnohí tvorcovia okrem zvukovej verzie podcastu vytvárajú aj „videocast“, ktorý nahrávajú práve na YouTube.

Zdroj: TheVerge.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.