Prinášame seriál tipov a trikov pre tých, ktorí sa začínajú so smartfónom iba zoznamovať.

Android zariadenia majú v nastaveniach „tajné menu“, o ktorom možno veľa používateľov ani netuší. Na prvý pohľad ho nie je vidieť a je ho potrebné aktivovať jednoduchým postupom. Samotné menu pre vývojárov dovoľuje nastavovať rôzne parametre. Pre dosiahnutie rýchlejšej odozvy prostredia smartfónu sa pritom zameriame iba na malú časť z pomerne bohatej ponuky.

Aktivovanie Vývojárskeho menu

V Nastaveniach je potrebné vyhľadať položku Informácie o telefóne a následne Informácie o softvéri. Po otvorení možnosti Informácie o softvéri, vyhľadajte položku Číslo zostavy. Na túto položku je potrebné niekoľkokrát kliknúť, pokým sa nezačne odpočítavať sprístupnenie Menu pre vývojárov (Vývojárske menu) od čísla tri.

Po úspešnom preklikaní sa týmto prvým krokom je možné, že smartfón bude od vás žiadať heslo zariadenia, ktoré ste si zvolili (nie PIN SIM karty). Po potvrdení aj tohto kroku sa Vývojárske menu (možnosti) už odomkne a otvoria sa úplne nové možnosti nastavenia. Vývojárske možnosti už budú dostupné z hlavnej ponuky v Nastaveniach (obrázok napravo – ponuka dole).

Pre zrýchlenie zariadenia, bude pritom dôležité vyhľadať sekciu Kresba (asi v strede ponuky) a možnosti:

  • Škála animácií okna
  • Škála animácií prechodu
  • Mierka trvania animátora

Prednastavené hodnoty sú vždy na 1×, pričom pre zrýchlenie smartfónu môžete tieto čísla zmeniť na 0,5× alebo ich úplne vypnúť. Týmto postupom dostane vaše zariadenie novú šťavu a už na prvý pohľad, ale nielen ten, bude rýchlejšie. Samozrejme, že zvýšením hodnôt sa prostredie smartfónu vizuálne spomalí. Na druhej strane, vyniknú systémové animácie, čo sa môže tiež niekomu zapáčiť. Odporúčame vyskúšať obidve možnosti.

Tí odvážnejší sa môžu Vývojarským menu preklikávať krížom – krážom a vyskúšať si nové možnosti, ktoré má Android schované v zákulisí. Dopredu upozorňujeme, že každú zmenu si dobre zapamätajte, aby ste ju vedeli vypnúť, pokiaľ by sa váš smartfón začal správať neštandardne.

Ešte dopĺňame, že názvoslovie v jednotlivých krokoch postupu sa môže líšiť, v závislosti od značky zariadenia. Pre dosiahnutie ešte lepších výsledkov a zrýchlenia vášho smartfónu odporúčame odinštalovať nepoužívané aplikácie a dbať na to, aby sa nikdy nezaplnila interná a ani externá pamäť. Ak sa tak stane, tak smartfóny budú mať problémy aj so základnými operáciami.

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.