Microsoft dlhodobo označuje operačný systém Windows 10 ako službu. Vždy to znamenalo, že Microsoft raz začne s účtovaním mesačného poplatku za jeho používanie a vyzerá to tak, že tento čas dozrel.

Podľa zdrojov z vnútra Microsoftu táto spoločnosť čoskoro spustí program Microsoft Managed Desktop, v rámci ktorého bude účtovať mesačný poplatok za konfiguráciu počítača so systémom Windows 10 a jeho plynulé fungovanie po vydaní nových aktualizácií.

Windows 10 nemusí byť navždy zadarmo … MICROSOFT 

Microsoft už má k dispozícii viacero modelov na spustenie financovania tohto operačného systému. Príkladom je financovanie zariadení ako Surface Plus a leasingový program „Surface as a Service“. Žiarivým príkladom je však balík kancelárskych aplikácií Office 365, ktorý sa ujal aj na Slovensku.

Vyzerá to tak, že predplatné pre systém Windows 10 dostane zelenú niekedy na prelome rokov. Dobrou správou je to, že zatiaľ bude Microsoft Managed Desktop zameraný len na podniky. Budúcnosťou je však spoplatnenie všetkých používateľov, aj keď suma prenájmu by mala byť široko akceptovateľná – podobne ako je to v prípade Office 365.  Spoločnosť Microsoft tieto správy zatiaľ nekomentovala.

Z tohto hľadiska dobre urobili používatelia, ktorí zostali na staršom operačnom systéme Windows 7 alebo Windows 8 a nevyužili možnosť bezplatného upgrade na Windows 10. To je však z hľadiska podpory nových technológií, samozrejme, nepoužiteľné riešenie.

Viac o Windows 10

Otravujú vás nečakané aktualizácie Windows 10? Microsoft pracuje na riešení

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu