Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Platili ste nedávno hotovosťou a cena celého nákupu bola zaokrúhlená smerom nahor či nadol?

Nejde o žiadnu chybu, od začiatku júla tohto roku totiž platí novela zákona, podľa ktorej sa ceny hradené v hotovosti za tovary a služby povinne zaokrúhľujú. S akými situáciami sa v tejto súvislosti môžete stretnúť?

Obmedzenie používania 1 a 2-centových mincí. To je hlavnou motiváciou na zavedenie povinného zaokrúhľovania cien pri platbách v hotovosti. Ide o to, aby sa dve najmenšie mince postupne dostávali z obehu a nezavadzali v peňaženkách zákazníkov a v pokladniciach obchodníkov. Neznamená to však, že by prestali platiť, no už čoskoro sa s nimi budeme všetci stretávať už pomenej. Kde na vás zaokrúhľovanie čaká a čomu musia čeliť podnikatelia?

Euro centyZdroj: elements.envato.com

Platby online a kartou zostávajú bezo zmeny

Ako sme už vyššie spomenuli, povinné zaokrúhľovanie sa týka iba platieb v hotovosti. Ak teda napríklad platíte za kurz kartou cez online rezervačný systém, jeho cena môže byť pokojne 29,99 eur a k zaokrúhľovaniu nedôjde. Ak by ste ale rovnakú sumu platili v hotovosti, cena za službu sa automaticky zaokrúhli na rovných 30 eur. Pre vás to síce bude znamenať zvýšenie ceny o jeden cent, no pre podnikateľa úsporu času pri vydávaní a žiadne starosti s vydávaním tých najmenších mincí.

Ceny v obchodoch nestúpajú kvôli povinnému zaokrúhľovaniu

Aktuálne pravidlá povinného zaokrúhľovania sú nastavené tak, že sa nezaokrúhľujú ceny jednotlivých položiek, ale pri platbe v hotovosti sa zaokrúhli až celá hodnota nákupu. Za zvyšovaním cien potravín teda treba hľadať iného vinníka, a to predovšetkým vyššie náklady na energie a palivá.

Platba v HotovostiZdroj: elements.envato.com

Povinné zaokrúhľovanie pri vystavovaní faktúr

Povinné zaokrúhľovanie spôsobilo vrásky na čele mnohým podnikateľom, ktorí vystavujú faktúru a zároveň prijímajú faktúry v hotovosti. V týchto prípadoch totiž môže nastať situácia, že suma na faktúre bude o 1 či 2 ceny vyššia alebo nižšia, ako skutočne zaplatená suma v hotovosti. Fakturace ale vôbec nemusí byť pre podnikateľov strašiakom, podľa usmernenia sa totiž rozdiely vzniknuté v dôsledku zaokrúhlenia započítajú ako ostatné náklady alebo ostatné výnosy z hospodárskej činnosti. V prípade, že sa podnikateľ spolieha na profesionálne vedenie účtovníctva, s podobnými záležitosťami si vôbec nemusíte robiť starosti.

Môžem platiť 1 a 2-centovkami naďalej?

Môžete, obchodník totiž nesmie odmietnuť platbu zákonným platidlom, ktorým tieto mince stále sú. Keďže ich platnosť naďalej trvá, pokojne nimi môžete ďalej platiť. Želaným výsledkom povinného zaokrúhľovania pri hotovostných platbách je však obmedzenie ich používania, a tak si svoje súčasné zásoby skôr či neskôr úplne vyčerpáte.

Na záver ešte malý tip. Ak nájdete vo svojej peňaženke nový eurocent alebo 2-centovku, odložte si ho niekam bokom. Časom zrejme dôjde k ich úplnému zrušeniu v celej eurozóne a tak budete mať najmenšie centy vo výbornom stave ako peknú spomienku.

Značky: