Antik patrí medzi najaktívnejšie slovenské spoločnosti v segmente zdieľanej mobility. V Košiciach a niektorých ďalších slovenských mestách už ponúka zdieľanie bicyklov či elektrických skútrov. Tých je celkovo 75. My sme si jeden z nich vyskúšali v Bratislave a funguje výborne.

Koncom roka 2020 a v roku 2021 plánuje Antik rozšíriť zdieľanie o ďalšie elektrické zariadenia – bicykle, kolobežky, motorky či horské bicykle. Zaujímavosťou budú aj zdieľané kajaky.

Antik v súčasnosti prevádzkuje zdieľanie neelektrických bicyklov v Bratislave (Rača a Vajnory), Košiciach, Poprade, Trebišove, Moldave nad Bodvou, Veľkom Šariši. Požičiavanie elektrických skútrov je k dispozícii v Košiciach a počas letnej sezóny aj na Domaši. Pomocou aplikácie Antik SmartWay si takisto môžete zapožičať powerbanku na dobitie smartfónu v 50 miestach od Bratislavy po Bardejov.

Cenník požičiavania bicyklov

Jedna hodina požičania klasického bicykla stojí 1 euro. Za 5 eur potom máte mesačné bicyklovanie s limitom 30 minút za deň. Klienti Antik majú tento denný limit dvojnásobný. Za 30 eur máte bicyklovanie na celú sezónu zadarmo a denný limit je 1 hodina denne. Opäť klienti Antiku majú denný limit dvojnásobný. Prekročenie denného limitu sa pritom spoplatňuje sumou 1 euro za hodinu s minútovou tarifikáciou. Depozit na požičanie bicykla je 20 eur, klienti Antiku ho však neplatia.

Budúcnosť požičiavania bicyklov

V prípade bicyklov momentálne firma rokuje so samosprávou v Kysuckom Novom Meste, Krásnom nad Kysucou, Veľkých Kapušanoch, Prešove, Sabinove, Michalovciach, Vranove nad Topľou, Humennom, Snine, Revúcej a prirodzene v ostatných mestských častiach v Bratislave. Pre tieto mestá sa pripravuje zhruba 1000 nových bicyklov.

Antik plánuje vytvoriť „hniezda“ s nabíjačkami na začiatku cyklistických ciest v okolí Košíc (Alpinka, Kojšovská hoľa, Hrešná, Lesopark…). Systém bude napojený na mechanické a elektrické mestské bicykle a tiež skútre.

Pribudnú aj motorky

Operátor od septembra spúšťa zdieľanie elektrických motoriek Antik SuperSoco TS v Košiciach za cenu 10 centov/minúta pre klientov Antiku, resp. 15 centov/minúta pre ostatných používateľov. Súčasťou prenájmu je aj prilba.

Elektrická motorka SuperSOCO pribudne najprv v Košiciach

Elektrická motorka SuperSOCO pribudne najprv v Košiciach

Motorka ponúka dojazd 65 km, v prípade konfigurácie s dvoma batériami je to 100 až 120 km. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 45 km/h, aby ste ju mohli používať aj v prípade, že máte vodičský preukaz pre skupinu AM. Antik bude v Košiciach zdieľať 25 takýchto motoriek.

Zdieľanie aj v segmente relaxu

Od septembra začne pilotná prevádzka automatickej požičovne dvojmiestnych a trojmiestnych kajakov na rieke Hornád. Loď si môžete rezervovať opäť pomocou aplikácie Antik SmartWay – následne po príchode k lodenici si otvoríte požičovňu načítaním QR kódu.

Súčasťou prenájmu je kajak s pádlami, prilbami a plávacími vestami. Systém automaticky zabráni zapožičaniu pri podmienkach, ktoré nie sú vhodné na plavbu a vrátanie kajaku bude možné na spodnej stanici rieky Hornád. K dispozícii je celkovo 8 kajakov.

Kajak, s ktorým sa bude dať plaviť najprv po rieke Hornád

Kajak, s ktorým sa bude dať plaviť najprv po rieke Hornád

Prevádzka sa začne už na jeseň 2020 v úseku Družstevná pri Hornáde – Lokomotíva Košice (Anička), kde sa vybudujú dva kontajnery, každý z nich má kapacitu pre 8 kajakov. Ide o dvojmiestny kajak, ktorý má navyše miesto pre dieťa. Vo výbave sú aj pádla, vesty a prilby. V blízkosti štartu je železničná stanica na ľahkú dopravu a samozrejme nabíjačka na skútre a elektrické bicykle.

Takto vyzerá elektrický bicykel v rámci služby VerejnyBicykel.sk

Takto vyzerá elektrický bicykel v rámci služby VerejnyBicykel.sk

Aj elektrické horské bicykle

Od jari 2021 bude Antik zdieľať aj elektrické bicykle a elektrické horské bicykle. Takisto pribudnú aj kolobežky. Práve s kajakmi a elektrickými horskými bicyklami chce posunúť zdieľanú mobilitu do segmentu relaxu. Služba bude štartovať v mestách Košice a Poprad.

Tieto bicykle majú rovnakú konštrukciu ako mechanické, dojazd na nabitie zhruba 25 až 30km, pričom nabíjacie stanice sa budujú v oboch mestách. V Košiciach ich bude 100, v Poprade asi 30.

Powerbanky

Často potrebujeme nabiť mobilný telefón alebo tablet, po novom majú USB-C nabíjanie notebooky. Antik tak pripravuje systém požičania powerbaniek, ktoré sú uložené v boxe. Jeden box obsahuje 6 powerbaniek a dokáže ich požičať a zároveň aj nabíjať. Cena požičania je 0,5 eura na celých 24 hodín, pričom depozit predstavuje 10 eur. Ten však klienti Antiku neplatia.

Systém na zdieľanie powerbaniek

Systém na zdieľanie powerbaniek

Nabíjacie stanice sú základom Antik mobility

Zdieľaná mobilita je v prípade Antiku prepojená so sieťou nabíjacích staníc, ktorá eliminuje potrebu zbierať vybité bicykle či kolobežky a zároveň motivuje používateľov, aby svoju cestu s elektrickým prostriedkom ukončili práve v nabíjačke. Antik prevádzkuje v Košiciach 60 nabíjacích staníc, pričom má zabezpečené miesta na približne ďalších 200 staníc v Košiciach a ďalších mestách.

Nabíjacie stanice určené pre zákazníkov Antiku

Nabíjacie stanice určené pre zákazníkov Antiku

Operátor tieto stanice ponúka bezplatne ako otvorený systém všetkým samosprávam, ktoré chcú investovať do verejného poriadku pri prevádzke e-mobility na svojom území.

Ide o systém nabíjačiek pre bicykle či skútre. Sú to zásuvky pre sieť 230 V osadené v lište, v určitej časti sú vybavené aj stojanmi pre bicykle. Tieto nabíjacie stanice sa pritom dajú využiť aj na nabíjanie súkromných elektrických bicyklov alebo kolobežiek mimo siete Antik. Za nabíjanie sa v tomto prípade platí formou mikroplatieb na platforme AntikPAY.

Rovnako operátor buduje aj systém nabíjačiek pre elektrické autá. Tie sú vybavené displejom. Môže to byť verzia so 7-palcovým informačným displejom v stojanovej verzii alebo stojanová nabíjačka s veľkým až 55-palcovým farebným LCD displejom na zobrazovanie informácií alebo reklamy. V tomto prípade s dvoma konektormi na nabíjanie elektromobilov.

Jedna aplikácia pre všetko

Zdieľanú mobilitu od Antiku si môžete vyskúšať pomocou mobilnej aplikácie Antik SmartWay, ktorá je dostupná pre Android a iOS. My sme ju úspešne vyskúšali aj pre telefón s Huawei službami. Táto aplikácia vám zobrazí nabíjacie stanice a zariadenia vo vašom okolí a takisto vás prevedie aj procesom registrácie účtu, resp. konkrétnej služby.

Zaujímavosti z prevádzky v roku 2019

Rok 2019 mal pre požičiavanie dopravných prostriedkov 8-mesačnú sezónu, požičiavalo sa vtedy od mája do decembra. Počet jázd na zdieľaných prostriedkoch dosiahol číslo 222 909, v teréne bolo viac ako 1000 bicyklov. Aplikácia Antik Smartway bola stiahnutá takmer 38-tisíckrát.

Celkovo bolo za 8 mesiacov zničených 17 bicyklov, 4 boli ukradnuté. Po oprave alebo údržbe sa každý deň do ulíc vyvážalo od 50 do 80 strojov. Počet volaní na servisnú linku dosiahol za rok 2019 takmer 4000. Najúspešnejší mesiac bol august, nasledovaný júlom a septembrom. Lepšie sa požičiavali zdieľané prostriedky počas pracovného týždňa, najúspešnejší deň z týždňa bol piatok, najhorší nedeľa. Z hľadiska porúch sa najviac opravovali riadidlá, potom pedále a zámok.

Aj na základe spätnej väzby Antik upravil bicykle na sezónu 2020 tak, že bicykel dostal pevnejší košík na nákup a tiež dlhšiu sedlovú trubku vhodnú pre vyšších jazdcov.

Ako funguje požičanie elektrického skútra?

Službu VerejnySkuter.sk na sme si detailne vyskúšali. V rámci nej si požičiavate čisto elektrický skúter značky SuperSOCO. Na požičanie musíte mať vodičský preukaz minimálne skupiny AM a potrebný minimálny vek na jazdu na tomto e-skútri v rámci tejto služby je 18 rokov.

Zdieľaný skúter SuperSOCO obsahuje v zadnom kufri aj prilbu

Zdieľaný skúter SuperSOCO obsahuje v zadnom kufri aj prilbu

Skúter nájdete odstavený v rámci mesta, vyhľadať sa dá aj pomocou mobilnej aplikácie ANTIK SmartWay. Keď skúter nájdete, použijete na mobilnej aplikácii funkciu Skenovať kód. Tento kód sa nachádza v prednej aj v zadnej časti skútra.

V rámci odomknutia skútra sa vám zobrazí na smartfóne aktuálny dojazd na zostávajúcu kapacitu batérie, cena za požičanie a stav batérie. Ochrannú prilbu nájdete v zadnom kufri na skútri.

Minimálna výška kreditu na vašom konte je 10 eur. Pred prvým použitím služby je potrebné uhradiť depozit vo výške 40 eur (pre klientov firmy Antiku je to len 20 eur). Jazda je spoplatnená sumou 0,15 eura za minútu jazdy, pre klientov Antiku je to len 0,10 eura za minútu jazdy. Platba sa riadi minútovou tarifikáciou.

Maximálna rýchlosť skútra je obmedzená na 45 km/h, dojazd na plnú kapacitu je okolo 60 km. Doba nabíjania úplne vybitej batérie je 6,5 hodiny.

Jazda na elektrickom skútri je veľmi pohodlná

Jazda na elektrickom skútri je veľmi pohodlná

Jazdiť môžete kdekoľvek to potrebujete, po skončení jazdy však treba zaparkovať v rámci zóny vyznačenej v aplikácii, a to na vhodnom, verejne dostupnom a viditeľnom mieste. Skúter nesmie zavadzať na chodníku ani zasahovať do verejnej zelene či blokovať cestu.

Ak vrátite e-skúter v definovanej zóne vrátenia v rámci mesta a stav batérie bude pod 60 %, musíte ho pripojiť na zdroj elektrickej energie alebo zaplatiť príslušnú pokutu. Práve preto Antik buduje spomenutú sieť nabíjačiek v rámci podporovaných miest.

Ak chcete len niečo rýchlo vybaviť, nemusíte skúter vrátiť, stačí zadať Pauzu. Ak máte počas pauzy skúter pripojený na nabíjačku, táto doba do úplného nabitia sa neplatí (nie viac ako 10 hodín). Ak všetko vybavíte, zadáte na mobile povel na pokračovanie v jazde.

Pri vrátení musí byť prilba umiestnená do kufra skútra a byť pripojená na kábel. Práve to potvrdzuje, že tam prilba skutočne je. Rovnako v aplikácii potvrdzujete, že v kufri sa stále nachádza technický preukaz, biela karta, karta prvej pomoci a napájací kábel. Na vrátenie treba ešte skúter z oboch strán odfotiť. Tieto fotky vám umožňujú vyhnúť sa možným problémom, ak by sa neskôr skúter poškodil a nebolo by jasné, kto poškodenie spôsobil. Poškodenie skútra treba hlásiť prevázkovateľovi, ľahko sa to dá cez aplikáciu. Ak objavíte e-skúter, ktorý má viditeľnú poruchu, môžete o tom dať vedieť cez aplikáciu ako servisné hlásenie.

Ak pohnete skútrom bez jeho zapožičania, vyvolá to alarm. Jednak zvukový, skúter aj sám brzdí a tiež sa táto situácia hlási prevádzkovateľovi.

Vyhodnotenie

Antik vytvára tento systém na zdieľanie dopravných prostriedkov sám a to vrátane aplikácie Antik SmartWay. Rovnako dokáže prispôsobiť hardvérové vybavenie dopravných prostriedkov priamo vo výrobe podľa svojich požiadaviek. Výsledkom je spoľahlivý systém s telefonickou podporou, ktorý sa ľahko používa. Pre trvalo udržateľnú dopravu je to výborný trend. Jeho ďalší vývoj budeme detailne sledovať.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu