Doplnené 27. decembra 2017: Ponuka bezplatnej inovácie na Windows 10 pomocou technológií na zjednodušenie ovládania končí 31. decembra 2017. Bezplatný prechod na Windows 10 môžete teda získať už iba pár dní.

Pôvodný článok 2. augusta 2016: Všetci používatelia operačných systémov Windows 7 a Windows 8 mali možnosť do 29. júla 2016 upgradovať bezplatne svoj operačný systém na aktuálnu verziu Windows 10. Pre tých z vás, ktorí tak nestihli spraviť, máme riešenie. Stačí si stiahnuť exe súbor z tohto linku a spustí sa aktualizácia bez akejkoľvek ďalšej požadovanej kontroly. Oficiálne túto možnosť Microsoft sprístupnil len používateľom, ktorí používajú tzv. „asistenčné technológie„. Sú to produkty ako čítačky displeja, či rozpoznávače hlasu, ktoré majú za úlohu uľahčiť prácu s PC ľuďom zrakovo, či sluchovo postihnutým.

Microsoft nekontroluje, kto týmto spôsobom upgraduje

Microsoft nemá presne zadefinované, ktoré asistenčné technológie musí potenciálny záujemca o Windows 10 využívať a čo je ešte dôležitejšie, nijakým spôsobom tento upgrade nekontroluje. Neurčil zatiaľ ani dátum, dokedy bude bezplatná aktualizácia dostupná a informuje, že pred ukončením tejto možnosti dátum verejne oznámi. Ponuka je dostupná do 31. decembra 2017, predpokladom pre jej využitie je, že aktuálne používate legálnu verziu systému Windows 7 alebo Windows 8.1.

Či je benevolentnosť Microsoftu spôsobená úmyslom ešte viac navýšiť trhový podiel skôr pretláčaného operačného systému, alebo sa jednoducho spolieha na etiku svojich zákazníkov, to už necháme na vaše zváženie. Každopádne, je dobré vedieť, že tu táto možnosť je a že ušetrených 100 EUR môžete minúť na iné technologické vychytávky.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

VIDEO: Microsoft vydal Anniversary Update pre Windows 10. Aktualizujte si počítač