Na tlačovej konferencii spoločnosti ZSE Energia bola hlavným bodom programu zelená energia. Ide o to, že ak chcete mať istotu, že vaša domácnosť používa len energiu, ktorá bola vyrobená z obnoviteľných zdrojov, teraz máte možnosť si takúto energiu objednať. Zaplatíte za to k mesačnému poplatku o 2 eurá navyše. Pri typickom poplatku bežnej domácnosti okolo 40 eur mesačne je to akceptovateľná suma.

Táto energia zatiaľ nemusí byť vyrobená na Slovensku, toľko výrobcov zelenej energie zatiaľ u nás nemáme. ZSE Energia tak túto zelenú energiu kupuje na európskom trhu, aktuálna legislatíva to umožňuje. Jedným zo zámerov ZSE Energia je to, aby sa u nás takýto typ energie používal a tiež to, aby sa výrobcovia energie špecializovali na takýto typ energie.

Novinkou je aj možnosť prenajať si od ZSE Energia fotovoltaický prvok pre domácnosť a vyrábať si tak vlastnú energiu. Za túto vlastnú elektrárničku potom budete platiť 99 eur za mesiac.

Na tlačovej konferencii sme sa rozprávali aj s Radoslavom Markušom, ktorý je hlavou ZSE Drive. Táto firma stojí za rýchlonabíjačkami pre elektromobily po celom Slovensku. Ako sme sa dozvedeli, do elektronabíjačiek sa používa táto zelená energia. V ZSE chcú totiž vyhovieť väčšine majiteľov elektromobilov, pre ktorých je ekológia dôležitý prvok. Je pravdepodobná, že to bol jeden z dôvodov, prečo si elektromobil vlastne kúpili.

Rovnako ZSE Drive predstavili aj domácu nabíjačku, ktorou sa dá elektromobil nabíjať doma rýchlejšie, ako z bežnej 230 V zásuvky. Táto nabíjačka ako inteligentný wallbox stojí vo vyhotovení bez káblu 899 eur bez dane a 1040 eur bez DPH s káblovým vyhotovením a sú dostupné rôzne vyhotovenia.

Čo je podstatné, pre nabíjanie elektromobilov je dostupná špeciálna cena v tarife D4. Ide o atraktívnu cenu 3,8 centov za 1 kWh čistej energie. To v združenej cene so všetkými distribučnými poplatkami znamená u spotrebiteľa na západnom Slovensku sumu 9,2 centa za 1 kWh.

Ak máte elektrické auto, ktoré v bežnej prevádzke v meste a na okresných cestách má spotrebu okolo 16 kWh/100 km, znamená okolo 1,5 eura za 100 km.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu