Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť BMW Group oslavuje 100. výročie od založenia svojho domovského závodu v Mníchove. Spoločnosť vyrába svoje produkty ako Bayerische Motoren Werke na mieste v okrese Milbertshofen už od roku 1922.

Na podujatí pri príležitosti výročia generálny riaditeľ Oliver Zipse zdôraznil: „Náš domovský závod – priamo v srdci metropoly, ktorou Mníchov je – vzdoroval nástrahám času. Pretože vždy tu boli ľudia, ktorí udržiavali toto miesto v pohybe, vždy s tým správnym inštinktom pre potreby doby a predovšetkým s jasným pohľadom do budúcnosti.“ Primátor Dieter Reiter hovoril o „silnom záväzku voči Mníchovu ako centru obchodu“.

Všetko sa to začalo s leteckými motormi a motocyklami. Potom, od roku 1952, závod začal vyrábať automobily, ktoré sú dodnes známe po celom svete, vrátane ikonického modelu BMW Isetta, pretekárskych legiend ako BMW M3 a od roku 1975 najúspešnejšieho zo všetkých modelov automobilky BMW: BMW radu 3. „Naše korene sú v Mníchove. Tento závod je našou kolískou. Aj našou budúcnosťou,“ povedal Milan Nedeljković, člen predstavenstva pre výrobu v BMW AG: „Je to high-tech výrobný závod. Každý deň opustí tento závod okolo 900 vozidiel značky BMW najvyššej kvality. Päť rôznych modelov so všetkými typmi pohonu. To dokazuje vysokú flexibilitu, ale aj obrovskú šírku skúseností a zručností ľudí, ktorí tu pracujú. Sú hybnou silou všetkého, čo sa tu deje.“

V roku 100. výročia mníchovský závod pôsobivo demonštruje vedúcu úlohu, ktorú zohráva vo veku elektromobility. Napríklad plne elektrický model BMW i4 už tvorí štvrtinu objemu výroby – a jeho podiel stále rastie: „Dopyt našich zákazníkov po novom modeli BMW i4 je enormný – takže výrobu ešte viac zvyšujeme. Už budúci rok bude každé druhé vozidlo opúšťajúce mníchovský závod plne elektrické. Podľa súčasných plánov to znamená viac ako 100 000 kusov modelu BMW i4 zo srdca Mníchova pre zákazníkov na celom svete,“ oznámil Oliver Zipse a Milan Nedeljković dodal: „To znamená, že do roku 2023 už náš domáci závod dosiahne globálny cieľ spoločnosti BMW Group do roku 2030, a to zvýšiť náš podiel čisto elektrických vozidiel na 50 percent.

V spojení s Výskumným a inovačným centrom BMW Group (FIZ) slúžil mníchovský závod najmä ako interné centrum výnimočnosti, ktoré šíri poznatky o procesoch a technológiách, ako aj skúsenosti nazbierané zo 100 rokov výroby motorov a vozidiel do ostatných závodov po celom svete. Príklady tejto inovatívnej schopnosti zahŕňajú výrobu prvej série plne elektrického modelu MINI E, ikonického vozidla BMW Z8, ako aj špeciálnej elektrickej verzie modelu BMW 1602 určeného pre mníchovské letné olympijské hry v roku 1972. Nehovoriac o štúdii Project i, ktorý sa nakoniec pretvoril do revolučného modelu BMW i3. Ten taktiež vznikal v mníchovskom závode.

Silné postavenie mníchovského závodu ako vzoru výrobnej siete spoločnosti BMW Group, teraz aj v budúcnosti, dokazuje jeho transformácia na iFACTORY – strategický hlavný plán navrhnutý divíziou BMW Group Production s dôrazom na štíhlu, zelenú a digitálnu výrobu. Člen výrobnej rady Nedeljković: „BMW iFACTORY stelesňuje to, na čo sa s našou výrobou zameriavame smerom do budúcnosti a zároveň stanovuje nové štandardy. Implementujeme ich globálne, vo všetkých našich závodoch – tu v Mníchove, ako aj v našom novom závode v Debrecíne v Maďarsku.“

Značky: