Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Až 20 talentovaných študentov „poletí do sveta“ vďaka grantu Nadácie Tatra banky.

Celková suma v hodnote 55 000 eur im umožní štúdium v USA, na Novom Zélande, v  Austrálii a rôznych štátoch Európy. Grantový program Študenti do sveta podporuje najlepších študentov, aby študovali na zahraničných školách a získavali skúsenosti, ktoré uplatnia na Slovensku. Tento rok bolo prijatých 85 žiadostí, z ktorých porota zložená z externých expertov vybrala 20 študentov.

Najviac podporených projektov bolo z oblasti technických, prírodných, humanitných vied a práva, nasledovala informatika, umelecké oblasti, medicína a ekonómia. Maximálna výška podpory na jeden projekt bola stanovená na 5 000 €. “Grantový program Študenti do sveta, určený študentom vysokých škôl, je jedným z najobľúbenejších. Sme si vedomí, že za každou žiadosťou stojí vynikajúci a veľmi aktívny študent. V tomto programe pracujeme iba s
tými najlepšími, a preto výber nie je jednoduchý,“ uviedla Zuzana Böhmerová, manažérka Nadácie Tatra banky.

Podporení študenti 2016 (výber):

Silvia Hnátová
Systémová biológia Huntingtonovej choroby

Študentkin projekt sa týka metód a techník výskumu neurodegeneratívnych ochorení, konkrétne Huntingtonovej choroby. Stáž študentka realizovala v laboratóriu Dr. Pouladiho na A*STAR inštitúte v Singapure. Cieľom
projektu bola systémová analýza modelov Huntingtonovej choroby za pomoci bioinformatických prístupov. Bioinformatická analýza má potenciál pomôcť odhaliť presné zdroje chorobných procesov počas Huntingtonovej choroby a pomôcť tak vývoju liečiv a diagnostických markerov choroby.

Projekt sa priamo týka študentkiných predchádzajúcich a budúcich štúdií, svoju kariéru plánuje zasvätiť hľadaniu nových terapií neurodegeneratívnych ochorení.

Štefan Farsang
Terénny výskumný program NASA v Meteor Crater

Študent sa zúčastnil terénneho výskumu na unikátnej mineralogickej lokalite pri Washington DC, pod vedením prominentného vedca Geofyzikálneho laboratória (Geophysical Laboratory) pri Smithsonian Institution a niekdajšieho riaditeľa Deep Carbon Observatory, profesora Roberta Hazena. Navštívili lokalitu bohatú na železnú a mangánovú biomineralizáciu. Absolvoval aj výskumný pobyt na jednej z najlepších univerzít sveta v Los Angeles California Institute of Technology (Caltech) pod vedením profesorov Georgea Rossmana a Josepha Kirschivinka, autora teórie Snowball Earth.

Študentovi bolo umožnené skúmať rôzne vzorky pomocou infračervenej spektroskopie a magnetickej susceptibility. Zúčastnil sa tiež prestížnej vedeckej konferencie v Houstone. Týždňová konferencia Lunar and Planetary Science Conference organizovaná NASA a Lunar and Planetary Institute (LPI) je konferencia lunárnych a planetárnych vied v Houstone, ktorá je najväčšia a najvýznamnejšia svojho druhu, pričom sa jej zúčastňuje takmer 2 000 vedcov z danej oblasti. Študent navštívil vzácne mineralogické lokality a laboratóriá, oboznámil sa s novými analytickými metódami, zoznámil sa s niekoľkými významnými vedcami, dohodol sa s nimi na spolupráci a zdokonalil svoje prezentačné zručnosti.

Značky: