Mnohí chápu lacný notebook pre študenta ako 15,6″ model. No doba ide dopredu a ceny sa hýbu. Našťastie smerom dole, a tak už neplatí, že menšie rozmery notebookov sú pridrahé kvôli svojej miniaturizácii.

V teste máme 11,6 a 13,3″ modely. Sú vhodné na prácu (a zábavu) doma aj v škole, v kaviarňach, vo vlaku počas dochádzania do školy, jednoducho všade. Mnohé z nich využijete aj v režime tabletu. To však vnímame ako pridanú hodnotu, drvivá väčšina má dostatočne dobrý smartfón na to, aby pasívnu činnosť riešili cez tento doplnok. Notebook potom využijú na iné veci.

Snažili sme sa vyberať modely, ktoré sú cenovo dostupné každému a príliš nezaťažia rodinný rozpočet. Nechceme znevýhodňovať modely za „pár stoviek“ oproti drahším. Práve tie najlacnejšie kúsky na nás urobili najlepší dojem. Nie sú také rýchle, no na druhú stranu, solídny notebook za 800 eur dokáže vyrobiť každý výrobca. Preto odporúčame zamerať pozornosť na naše dva tipy redakcie. Udelili sme ich cenovo najdostupnejším modelom. Práve preto, lebo kombinujú presne to, čo školáka posilní a rodiča nezabije – výbornú cenu s dobrým výkonom.

Acer Aspire R 11

acer_aspire_r11_tip_3_nowat

V teste pre školákov máme model od výrobcu, ktorý má notebooky s veľmi dobrým pomerom cena/výkon. Model s názvom Aspire R 11 je presne taký, ako si mnohí školáci budú predstavovať. Získajú notebook a zároveň tablet. Ide totiž o konvertibilný notebook. Najviac sa nám osvedčil v klasickom režime. Na tablet je predsa len trochu ťažký, dá sa však položiť na kolená a používať aspoň takýmto spôsobom. V každom prípade je tu aj Windows 10, a tak sa dajú využívať dlaždicové aplikácie v spolupráci s dotykovou obrazovkou. Klávesnica nie je podsvietená a je identická s inými v notebookoch tejto značky. S tým rozdielom, že tu po jej okrajoch zostáva menej miesta. Chválime nadštandardne veľký touchpad.

Špecialitou je plastové telo, ktoré je textúrované. Výrobca sa chváli technológiou laserového matovania. Povedzme, že hliník to nie je, no povrch aj tak vyzerá dobre a zatiaľ netradične. Postupne sa však určite pridajú ďalší výrobcovia. Výhodou je ale pevnejšie držanie v dlaniach vďaka nerovnomernému povrchu. Ocenili sme pevný kĺb, vďaka ktorému môžete mať displej v akejkoľvek polohe a nebude padať. Nevýhodou pri veľkom vyklopení za 90° je jeho mykanie po dotyku. Avšak, ak už ho budete využívať dotykovo, pravdepodobne budete mať notebook / tablet v inej polohe kĺbu.

Okrem týchto základných vlastností, výrobca zapracoval na reproduktoroch, ktorým sa zvuk prispôsobuje podľa toho, v akom režime R 11 používate. Nestane sa tak, že by v režime tabletu boli tlmené alebo v režime stanu nebolo jasne počuť dialógy vo filmoch.

Parametre a technológie

Výkon tohto modelu kopíruje jeho cenu. Na kancelárske účely bohato postačuje, je jasné, že kvôli pevnému disku s pomalými otáčkami treba pri štarte trochu trpezlivosti. Ani v režime tabletu nenadobudnete dojem tabletu, keďže pomalší disk bude neustále pripomínať notebook s pomalším výkonom. Procesor Intel Pentium N3700, 1,6 ÷ 2,4 GHz je dostačujúci na surfovanie na náročných stránkach, tiež aj na bežné multimediálne použitie. Kapacita 4 GB RAM a dátový priestor 500 GB sú štandardné a postačujúce hodnoty. Keď zoberieme do úvahy fakt, že za super cenu získavate konvertibilný notebook, prakticky tu nenájdeme žiadnu nevýhodu. Naopak, oceňujeme takúto konfiguráciu a chválime prístup výrobcu. Teda priniesť vyvážený stroj, ktorého cenu neurčuje len štýl vyhotovenia. Rozlíšenie displeja je HD, čo bežnému školákovi postačí, úžitkovú hodnotu zvyšuje fakt, že ide o dotykový displej. Nevýhodou pre nás bola zmena témy po preklopení na iný než notebookový režim. Možno sa to dá alebo bude dať vypnúť ….

Silnou stránkou je výdrž na batériu. Dostať sa k takmer 10 hodinám pri stroji za 349 eur je pre iných výrobcov prakticky len snom. Toto sa Aceru podarilo, a tak získate notebook, ktorého adaptér môžete pokojne nechať doma a vydrží bežný školský deň. Zaujímavosťou je aj BlueLight Shield na elimináciu modrého žiarenia, ktoré by malo byť škodlivé. Takisto sú tu rôzne režimy vhodné na dlhšie čítanie z displeja. Aj cez naše výhrady, ktoré sú viac menej formálne, ide o vynikajúci stroj. Netrhá výkon, to však ani nemá. Má to byť super univerzálny notebook s dlhou výdržou, a to sa podarilo na jednotku.

Hodnotenie
+ povrchová úprava, vynikajúca cena, BlueLight Shield, nadštandardná výdr
– pomalý disk, ťažký v režime tabletu

Cena: 439 EUR
Zapožičal: Acer

 

ASUS ZenBook UX305FA

UX305_black_Disk_Open_3_nowat

Tento ZenBook výrobca uviedol aj pre používateľov, ktorí sú citlivejší na cenu. Je to výborný počítač na kancelárske využitie a oceňujeme jeho vyváženú konfiguráciu. Najmä fakt, že tu je Full HD displej a nie QHD+ rozlíšenie, ktoré je na 13,3″ uhlopriečke bezúčelné. Celohliníkové šasi je výborné na odvod tepla a notebook aj dobre vyzerá. Pozor však na škrabance, hliník nie je v tomto smere príliš odolný. Konštrukčná stránka je dostatočne pevná, no miestami sa ozve puknutie. Najmä pri uchopení notebooku za okraj opierky na ruku. Podsvietená klávesnica tu nie je, na rozdiel od väčšiny ZenBookov, no je to viac otázka zvyku ako reálnej absencie. Dobre sa na nej píše, a to je podstatné. V tomto smere výrobca dokonale využil plochu základne a dal používateľovi klávesnicu, na ktorej sa dá písať aj bez toho, aby si na ňu musel niekoľko dní zvykať. V balení nájdete aj USB redukciu na eternetový port. Je to užitočný doplnok, ktorý sme s počítačom používali. Na celkovom koncepte nás zaujala hrúbka aj hmotnosť. Pri necelých 1,2 kg nemusíte rozmýšľať, či si počítač zoberiete so sebou alebo nie. A pri hrúbke 12 mm takisto. Jednoducho ho môžete brávať kam len potrebujete a mať k dispozícii výborný kancelársky nástroj. Ak si zvyknete pracovať na touchpade, zaobídete sa aj bez myši. Touchpad je v tomto prípade nadštandardne veľký a závidieť mu môžu aj 17″ modely. Menšou nevýhodou môže byť šmýkanie notebooku pri vyklopení veka. Má síce gumové podložky na hranách, no tie nie sú také mäkké ako tie na spodnej časti.

Parametre a technológie

Ultrabook sa vyznačuje vysokou výdržou. V našom prípade sme sa dostali nad 10 hodín. Je tichý aj pri vysokej záťaži a je to tým, že používa procesor Intel Core M, ktorý sa dá chladiť pasívne. Verzia Intel Core M-5Y10c 0,8 ÷ 2 GHz nie je výkonovým konkurentom hlavnej línie Intel Core i procesorov. Je to špecializovaný CPU, ktorý má nadštandardný výkon a počítače s ním nemajú ventilátory. Výhody spoznáte všade, keď zistíte, že počítač je tichý za každých okolností a pri náročnejšom používaní nezačal vydávať zvuk ventilátor. Kapacita RAM na úrovni 4 GB je postačujúca, rovnako súhlasíme aj so 128 GB SSD diskom. Je vhodný na prevádzku Windows 10 a zostane vám dosť miesta aj na inštaláciu aplikácií a multimediálnych dát. Tlieskame, nie je tu dotykový displej. Nepovažujeme ho za nutnosť, minimálne nie pri zariadeniach, ktoré majú ultra nízku hmotnosť základne a každým ťuknutím by sa vám nadvihovala. Je to ale typ IPS a navyše s veľmi dobrou svietivosťou. Vlastne suverénne najvyššou spomedzi testovaných modelov.

Počítať treba s miernym prehrievaním na viacerých miestach. CPU sa chladí pasívne, a tak aj pri strednej záťaži bude opierka a najmä spodná strana teplejšia. Pri najvyššom vyťažení nejakou 3D aplikáciou sme sa dostali takmer na 50 °C.

Hodnotenie
+ ultratenký model, klávesnica, nehlučný, veľký touchpad, cena
– vyššie zahrievanie

Cena: 699 EUR
Zapožičal: ASUS

 

Strany z TOUCH_IT_2015_04_inz_notebooky_nowat

 

Dell Latitude 3340

dell-latitude-3340-3340-5543_nowat_3_nowat

Tento notebook Dell označuje ako vhodný nástroj pre školáka. Je to vidno na jeho konštrukcii a celkovom výzore. Pointa bola pripraviť odolnejší stroj na každodenné používanie a nosenie a tiež sa zmestiť do istej prijateľnej ceny. To znamená ale aj to, že tu nie je podsvietená klávesnica. Touchpad je o niečo menší a dá sa používať. Veľký podiel na tom majú najmä tlačidlá, ktoré sa skutočne dobre stláčajú. Detail? Áno, ale taký príjemný, že ho treba zmieniť.

Telo je plastové s pogumovaným hranami. Veko sa dá vyklopiť o viac ako 180°. Kĺb je pevný, a tak môžete nastaviť akúkoľvek stabilnú polohu displeja. Pravdepodobne tu nebude potrebné až tak veľké vyklopenie, displej totiž nie je dotykový. V praxi nám to vôbec nechýbalo a ako spomíname aj v iných našich článkoch, nepovažujeme dotykový displej za vlastnosť, ktorú musíte mať.

Na pravej strane vedľa klávesnice je súprava LED diód, medzi nimi aj tá na signalizáciu bezdrôtového pripojenia. Dell hovorí o tom, že je to vhodné na zistenie, či sú žiaci na Wi-Fi alebo nie. No táto dióda svieti, aj keď sa od Wi-Fi odpojíte alebo máte aktívny bezdrôtový adaptér. Takže je otázne takéto využitie, no pre používateľa ako kontrolka stavu bude užitočná.

Parametre a technológie

Naša testovacia zostava mala procesor Intel Core i3 4030U 1,9 GHz. Nejde o žiadny trhač výkonu, no pri nami nameranej výdrži sme hneď zistili jeho výhodu. Do školy si totiž netreba brať napájací adaptér. V kancelárskom teste vydržal notebook bez desiatich minút až 12 hodín. Rozlíšenie HD aj 4 GB RAM je bežné a pre túto cenovú reláciu typické. Takisto je tu integrovaná grafika priamo na SoC s procesorom.

V praktických testoch je vidieť zameranie notebooku pre menej náročného používateľa. Aj podľa našej tabuľky vidno, že je tu použitý 500 GB disk s 5400 otáčkami. To budete pociťovať nielen pri práci, ale hneď aj po zapnutí systému. Je to jednoducho stroj, ktorý poslúži univerzálne na kancelársku činnosť, no super ultrabook to nie je. Cenili sme si dlhú výdrž a celkové konštrukčné vyhotovenie. Nie je takpovediac vábivé, ale je funkčné. Menšou nevýhodou aj vzhľadom na veľkosť, možno lepšie povedané celkovú hrúbku, bolo vyššie zahrievanie. Dostali sme sa až cez 45 °C, čo je pomerne veľa, na Core i3 určite.

Hodnotenie
+ telo s pogumovanými okrajmi, stabilný kĺb, viac ako 180° vyklopenie veka
– pomalý disk

Cena: 690 EUR
Zapožičal: Dell

HP Pavilion x360

HP_Pavilion_x360_13_convertible_3_nowat

Model Pavilion x360 je z rodiny konvertibilných notebookov značky HP. Môže fungovať v režime klasického notebooku, no v prípade potreby mu displej prevrátite a získate tablet. Trochu ťažký tablet, aby sme to spresnili. Takže v tomto režime je ideálne položiť si ho na kolená. Môžete využiť aj ďalšie režimy, podľa potreby a priestorových možností. Je to univerzálny počítač, ktorého cena sa dá znížiť použitím iných špecifikácií. V našom teste sme mali značne vybavený model s Full HD dotykovým displejom. Kĺby veka sú dostatočne pevné na to, aby sa dal displej vyklopiť o ľubovoľný uhol. Na pracovné účely poslúži veľmi dobre aj vďaka tomu, že pri daných rozmeroch nebolo treba robiť kompromisy v oblasti klávesnice. Zmestil sa tu aj tradičný stĺpec s klávesmi ako Home, End a veľké zostali aj klávesy Enter alebo Shift. Telo je plastové a k dispozícii sme ho mali v tmavočervenej farbe. Vyzeral veľmi dobre, klávesnica nie je podsvietená. Tým, že ide o konvertibilný notebook, tlačidlo na zapnutie je na ľavej hrane vzadu. Uprostred pravej hrany je zase tlačidlo na zobrazenie ponuky Štart. Po zvukovej stránke si dal výrobca záležať a Pavilion x360 disponuje reproduktormi B&O PLAY. No, kto chce z technológie vytiahnuť lepší zvuk, slúchadlám sa nevyhne. Podstatou ale je, že nebudete limitovaní pri použití vlastných reproduktorov v ktoromkoľvek režime použitia. Stlačenie touchpadu sprevádzal hlučnejší prejav, no v zásade nič kritické.

Parametre a technológie

Použitie klasického CPU Intel Core i5-5200U 2,2 ÷ 2,7 GHz zaručuje veľmi dobrý univerzálny výkon. Chválime navýšenie RAM na 8 GB. To v spojení s hybridným diskom prináša zrýchlenie systému a celkovo pohodlného používania pri práci s viacerými aplikáciami. Kapacita nášho disku mala 500 GB, čiže plne postačujúce. Vzhľadom na integrovanú grafiku toto nie je hráčsky stroj. Avšak mnohí vedia, že na takomto počítači sa dokážete zahrať aj staršie hry s istými obmedzeniami. Počítač nie je hlučný, prakticky ho nebudete vôbec počuť. Pri náročnejších programoch, napríklad hromadnej konverzii fotiek dá o sebe vedieť ventilátor. V každom prípade je to stroj, ktorý vás nebude otravovať žiadnym hlukom, ak máte radi stále zapnutý počítač. Displej nemal podľa našich testov vysokú svietivosť, no kvalita zobrazenia tým nijako neutrpela. V praxi oceníte viac ako sedemhodinovú výdrž, čo bude pripomínať tablet. Vyššia spotreba je daná použitím klasického disku a procesora s 15 W TDP. Interná konštrukcia umožnila držať zahrievanie na prijateľnej hodnote pod 40 °C. Táto teplota sa prejavuje na širšom priestore, a to viac v podobe pásu ako štvorcovej oblasti.

Testovali sme notebook, ktorý je cenovo najvyššie. Ideálny je aj variant za 659 eur. Tu je rovnaké rozlíšenie. Zmena je v polovičnej kapacite RAM a procesore Intel Core i3.

Hodnotenie
+ dizajn, pevné kĺby, reproduktory B&O PLAY, tichý chod, hybridný disk
– relatívne ťažký v režime tabletu

Cena: 809 EUR
Zapožičal: Hewlett-Packard Slovensko

Lenovo Yoga 300

lenovo_yoga_300_tip_3_nowat

Najmenší testovaný notebook je takisto konvertibilný. Yoga v jeho názve napovedá, že ho môžete využiť štyrmi spôsobmi. Fakt, že ide o 11,6″ model prispieva aj k hmotnosti a v tomto smere získate preklopením displeja ľahší tablet, ako pri rozmernejších modeloch. Na klávesnici sa bude dať dobre písať, ale je prirodzené, že zmenšeniu sa nevyhli funkčné a doplnkové klávesy. Enter je ešte menší ako Shift. Rozloženie je však tradičné, a tak si nebudete potrebovať zvykať na iné rozloženie. Navyše má veľmi tichú klávesnicu. Telo je plastové, no nikde nič nevŕzga ani sa neprehýba. Plast má vlastne v tomto prípade aj priaznivý dopad na celkovú hmotnosť. Širšie okraje okolo displeja umožnia lepšie chytiť notebook. Notebook sa viac hodí pre používateľov, ktorí ho plánujú nosiť všade so sebou. Dá sa na ňom pracovať aj doma, no predsa len budete pociťovať tesnejšiu klávesnicu. Naopak, v čase keď budete potrebovať čítať nejaké materiály, využijete menšie rozmery praktickejšie. Softvérová výbava zahŕňa aj aplikáciu Lenovo Harmony, ktorá sa nachádza v Yoga zariadeniach (aj rade ThinkPad). Analyzuje aplikácie a prispôsobuje ich pre použitie v rôznych režimoch. Sledovať môžete aj ktoré programy využívate v dostupných polohách notebooku.

Parametre a technológie

Výbavou je notebook cielený nielen pre mladších školákov. Nám sa páčila najmä cena. Za 299 eur získate druhý počítač, ktorý si ľahko môžete brávať so sebou a používať napríklad s aplikáciami ako Evernote alebo OneNote. Je tu procesor Intel Celeron N2840 2,16 ÷ 2,58 GHz. To znamená, že nie je trhačom výkonu, rovnako tak ako aj 2 GB RAM. No jednoznačne majú priaznivý dopad na cenu a na tomto stroji spravíte všetko podstatné, teda okrem hrania náročných hier a strihu videa. Na kancelársku činnosť bohato postačí aj 31 GB disk. Bude to síce takpovediac na hrane, no stále môžete k počítaču pripojiť SD kartu alebo flash disk. Navyše mnohí, čo si kúpia tento počítač, budú využívať cloudové úložisko. Tým, že nejde o super výkonný stroj, tu nebudete inštalovať ani rôzne pamäťovo a diskovo náročné programy. Počítač je počas svojej prevádzky tichý a má spotrebu len 9 W. Vďaka tomu vydržíte s notebookom pracovať viac ako 7 hodín.

Hodnotenie
+ malé rozmery a použiteľný v režime tabletu, cenový tip, tichý chod, pevné kĺby
– pre niekoho malý disk

Cena: 299 EUR
Zapožičal: Lenovo Slovakia

Strany z TOUCH_IT_2015_04_inz-2_notebooky_nowat

Verdikt touchIT

Acer Aspire R 11 je zaujímavo navrhnutý notebook. Takisto z radu konvertibilných. Keď zohľadníme cenu a fakt, že získavate univerzálny 11,6″ model, je to jasná voľba. Vzhľadom na hmotnosť vidíme využitie viac v režime notebooku ako tabletu. ASUS ZenBook UX305FA z rodiny ZenBookov je ultra tenký stroj. Pri ňom sa prestanete rozhodovať, či si ultrabook zobrať so sebou alebo nechať doma. Veľký touchpad a pohodlná klávesnica z neho robia dobrého pracanta. Cena je ale dvojnásobná oproti najlacnejším modelom. Dell Latitude 3340 je typicky školský notebook. V pogumovanom plastovom tele si ho takto predstavuje Dell. My si tento notebook vieme predstaviť pri častom prenášaní a najmä psychickej úľave, kedy nechcete riskovať jeho poškodenie mladším školákom. HP Pavilion x360 je veľmi dobrý počítač, no tiež je cenovo najvyššie spomedzi testovaných notebookov. Využijete hlavne Full HD rozlíšenie, adekvátny výkon a celkovo tichý chod. Lenovo Yoga 300 je cenový tip a super konvertibilný ultrabook pre školáka alebo študenta. Ideálny je aj vtedy, ak potrebujete niečo ľahké na prenášanie a doma máte stolný počítač alebo rozmerný notebook. Výkonovo síce neohúri, ale na kancelársku prácu a denné prenášanie je absolútne ideálny.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.