Dovolenková sezóna je dávno za nami a vo vašich telefónoch a fotoaparátoch sa nachádza veľké množstvo fotiek. Niektorí používatelia preferujú zálohovanie na disk v počítači, iní pre istotu zálohujú na externý disk. Nájdu sa však aj takí, ktorí ukladajú fotky na USB kľúče alebo ešte stále robia zálohu na optické médium. Tieto metódy nepotrebujú žiadne rady. Ak však chcete modernizovať zálohovanie fotiek a využiť cloudové úložiská, prinášame zoznam tých najlepších.

Cloudových úložísk je na trhu neúrekom. V tomto článku sme sa zamerali na služby, ktoré prinášajú pridanú hodnotu fotografom – profesionálom alebo amatérskym nadšencom. Preto medzi službami nenájdete Dropbox, Google Drive alebo OneDrive, a to aj napriek tomu, že všetky tieto úložiská automaticky zálohujú vaše fotky a Dropbox má aj sesterskú službu Carousel. Krátku zmienku si zaslúži aj OneDrive, pretože ak si platíte službu Office 365, máte k dispozícii až 1 TB cloudové úložisko. To je dostatok priestoru pre vaše fotky, bez ohľadu na formát a rozlíšenie obrázkov.

Flickr

Flickr patrí medzi najobľúbenejšie služby svojho druhu. Za bezplatnú registráciu získate opäť 1 TB priestoru, prepracované mobilné aplikácie a vydarené webové rozhranie. Flickr má obrovskú skupinu používateľov a v porovnaní s ostatnými službami pôsobí skôr ako sociálna sieť, zameraná na fotografovanie. Na prepojenie s ostatnými používateľmi je kladený silný dôraz.

flickr_3_nowat

Flickr ponúka množstvo funkcií, ako manažovať a zdieľať svoju zbierku fotografií a ako prispôsobovať nastavenie súkromia. Mobilné aplikácie pre platformy Android a iOS sú výborné. Samozrejmosťou je automatické zálohovanie fotiek. Nechýbajú ani editačné nástroje.

Jediná pripomienka smeruje k chýbajúcej podpore RAW súborov, ktoré by sme v prípade tejto služby celkom očakávali. Flickr odporúčame vyskúšať používateľom, ktorí nemajú radi Google, resp. nechcú ukladať svoje fotky na serveroch práve tejto spoločnosti.

Fotky Google

Fotky Google sú čiastočne prepojené s úložiskom Disk Google. Google však ponúka neobmedzený priestor pre vaše fotografie a videá, ak zvolíte možnosť Vysoká kvalita. V praxi to znamená, že vaše fotografie sa budú zálohovať s rozlíšením maximálne 16 MPx a videá v 1080p. Ak je zdroj väčší, automaticky sa upraví na zodpovedajúce rozlíšenie. Na dnešné pomery ide o výbornú ponuku, pretože väčšina telefónov vo vyššom rozlíšení ani nefotí. A ak si zálohujete fotky z fotoaparátu s tým, že si ich chcete prezerať digitálne a zdieľať s priateľmi alebo rodinou, ich kvalita je takisto výborná. Pre bežných aj náročnejších používateľov sú Fotky Google postačujúcou službou.

googlefotky_2_nowat

Výhoda služby spočíva v tom, že je automaticky zabudovaná v operačnom systéme Android 5.X. Aplikáciu nepotrebujete, aj bez nej si môžete nastaviť, aby sa fotky zálohovali do Googlu. K dispozícii je takisto pokročilé vyhľadávanie, ako sa dostať k žiadaným fotkám. Služba automaticky radí obrázky podľa ľudí (funkciu musíte najskôr povoliť), miesta alebo tematiky. Môžete vyhľadávať podľa názvu alebo dátumu. Prípadne, ak ste vytvorili album, aj podľa jeho mena. Na Fotkách Google oceňujeme pokročilé funkcie. Zabudovaný editor fotiek je výborný a užitočné sú aj funkcie, ktoré vám vytvoria album, príbeh alebo video zo zvoleného obsahu.

Nevýhodou je chýbajúca podpora Windows telefónov. K dispozícii je aplikácia pre Android a iOS. Druhú pripomienku máme k zálohovaniu RAW súborov. Ak máte nastavenú vysokú kvalitu, služba prekonvertuje obrázok do JPG formátu. Riešením je manuálne zálohovanie súborov v rámci Disku, teda mimo Fotiek. Fotky Google preto odporúčame ako riešenie pre bežných používateľov, ktorí fotia najmä telefónmi (s výnimkou Windows Phone) alebo kompaktnými fotoaparátmi v komprimovaných formátoch. Do úvahy treba brať aj skutočnosť, že vaše dáta sa zálohujú do Googlu, čo môže niekomu prekážať.

Irista

Službu Irista prevádzkuje spoločnosť Canon. Do nášho výberu sme ju zaradili najmä z toho dôvodu, že ako jediná natívne podporuje RAW formáty. Inak povedané, fotografiu v RAW formáte vám zálohuje do úložiska, môžete k nej pristupovať cez webové rozhranie a keď si ju stiahnete do iného zariadenia, uloží sa vám kópia bez zmien. Rovnaká ako originál.

irista_3_nowat

Na druhej strane, je diskutabilné, či vás táto funkcia presvedčí. V ostatných parametroch služba za konkurenciou zaostáva. Chýba podpora videa, používateľské rozhranie je obyčajné a v rámci bezplatného úložiska máte k dispozícii iba 15 GB priestoru. Jednou z atraktívnych vlastností je priama integrácia so službou Adobe Lightroom. Vďaka tomu môžete upravovať a synchronizovať zmeny priamo v rámci cloudového úložiska.

15 GB úložisko je však obmedzujúce, najmä ak chcete zálohovať veľkú knižnicu RAW fotiek. V takom prípade môže byť výhodnejšie využiť spomenutý OneDrive, ak ste predplatiteľ služby Office 365. Webové rozhranie služby Irista neponúka výraznejšie výhody.

Zonerama

Ak používate obľúbený editor fotografií, Zoner Photo Studio, odporúčame službu Zonerama. Tá je dostupná pre každého, treba sa iba bezplatne zaregistrovať alebo použiť existujúci Zoner účet. Služba poskytuje neobmedzené úložisko pre fotografie. Jediné obmedzenie je chýbajúca podpora RAW súborov. Podporované sú iba formáty JPG a JPEG. Zonerama však vaše obrázky nijak neupravuje, čo niektorí používatelia určite ocenia. Služba umožňuje zálohovať aj videá. Pre klipy do 3 minút máte neobmedzené úložisko, pre dlhšie videá je celkový limit stanovený na 120 minút (súčet všetkých videí).

zonerama_tip2_nowat

Hlavnou výhodou pre používateľov Zoner Photo Studia je automatická integrácia cloudového úložiska. Priamo z rozhrania editora ZPS môžete pristupovať k vašim fotkám v cloude, čo prácu výrazne uľahčuje. Ak používate iné úložiská, fotografie musíte najskôr lokálne stiahnuť a až potom s nimi môžete pracovať v Zoneri.

Fotky môžete zálohovať cez webové rozhranie, pomocou aplikácie Zoner Photo Studio (ZPS) pre systém Windows alebo pomocou mobilnej aplikácie pre Android. V poslednom menovanom prípade je k dispozícii automatická synchronizácia. Môžete si vybrať, ktoré priečinky sa majú zálohovať a aké pripojenie do internetu sa má využiť. K zálohovaným fotkám z telefónu môžete takisto pohodlne pristupovať cez ZPS a po úprave ich distribuovať do jednotlivých albumov. Tie môžu byť verejné alebo súkromné. Nastavíte si aj právomoci, ako je možnosť stiahnutia fotiek alebo aplikujete automatický vodoznak. Pomocou mobilnej aplikácie si vytvoríte aj pohľadnicu, ktorú vám Zoner vytlačí a doručí kamkoľvek na svete (fyzicky odoslaná bude ale z ČR).

Zonerama je vydarená služba, ktorej hlavnou výhodou je prepojenie s programom ZPS a neobmedzený priestor pre vaše fotky vo formáte JPG. Páčilo sa nám aj to, že každý používateľský účet má vlastnú webovú adresu, čo uľahčuje zdieľanie fotogalérií, bez nutnosti vytvárania špeciálnych odkazov na zdieľanie. Viditeľné sú všetky verejné albumy.

tlac_3_nowat

Tlačíme fotky z dovolenky

Zálohovanie do cloudu je efektívny spôsob, ako zdieľať a prezentovať obrázky na ľubovoľnom zariadení a prakticky kdekoľvek, avšak papier je papier. Pokiaľ si chcete vytvoriť hmatateľnú spomienku, nemusíte utekať do najbližšieho fotoobchodu. Fotky si vytlačíte aj doma. Odporúčame dodržať nasledujúce rady:

  • Fotky tlačte prednostne na špeciálny fotopapier
  • Nemá zmysel tlačiť takmer identické fotky. Ak máte viacero podobných záberov, vyberte si ten najlepší
  • Fotografie si pred tlačou upravte. Skontrolujte pomer strán a ak potrebujete upraviť jas, kontrast alebo nastavenie farieb, použite vhodný editor alebo mobilnú aplikáciu. Mnohé zo spomenutých služieb s týmto krokom pomôžu
  • Zoner Photo Studio zefektívni tlač. Ak máte fotopapier vo formáte A4, na jednu stranu vám vhodne rozloží viacero fotiek a minimalizuje tak odpad
  • Tlačiť môžete aj priamo z mobilného telefónu. Mnohé moderné tlačiarne podporujú služby AirPrint (iPhone, iPad) a Google Cloud Print (Android)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit