Kedysi sme jeden mobilný telefón vlastnili bez problémov aj niekoľko rokov, až kým sa úplne nepokazil. V súčasnosti sa trendy vyvíjajú tak rýchlo, že chceme skúšať nové a nové modely telefónov, a to aj napriek tomu, že je naše staré zariadenie stále funkčné. V takomto prípade sa naskytá otázka: Čo robiť so starým telefónom?

V žiadnom prípade by ste svoj starý mobilný telefón nemali vyhodiť do bežného komunálneho odpadu. A to aj napriek tomu, že je už nefunkčný a doslova retro. No možno ešte stále funguje, len vy ste zatúžili po novšom. Máme pre vás 4 tipy, čo urobiť s nepotrebným mobilným telefónom.

1. Starý mobilný telefón môžete darovať

Ak váš starý mobilný telefón stále funguje, môžete ho darovať. Urobíte tak dobrý skutok a dáte zariadeniu druhú šancu na život. Zároveň tak znížite množstvo elektronického odpadu a predĺžite životný cyklus produktu. Existuje množstvo organizácií, charít a škôl, ktoré ochotne takéto zariadenie príjmu. Prípadne ho môžete darovať niekomu z rodiny, kto potrebuje záložný telefón. Týmto spôsobom môžete pomôcť tým, ktorí si nemôžu dovoliť kúpu nového mobilu.

Svoj telefón môžete darovať napríklad aj do múzea alebo do zbierok telefónov. Existujú viacerí ľudia, ktorí si takéto zbierky vytvárajú a možno sa im zíde práve váš model. Múzeum mobilných telefónov zveľaďujeme aj my v našej centrále, ktorá sa nachádza v budove bývalej Smaltovne v Lučenci.

2. Ak váš starý mobil ešte funguje, predajte ho

Pokiaľ je váš mobilný telefón v dobrom stave, môžete ho skúsiť predať. Ako prvá možnosť vám určite napadnú rôzne bazáre alebo skupiny na sociálnych sieťach. Keď sa ale chcete vyhnúť podvodníkom a špekulantom, máte ešte jednu možnosť. Prineste svoj telefón k nám do Mobilonline, kde ho od vás vykúpime. Patríme k jednotke vo výkupe telefónov na Slovensku.

Naši skúsení predajcovia váš telefón ohodnotia podľa konkrétneho modelu a stavu, v akom sa nachádza. Podľa toho vám povedia výkupnú sumu, ktorú vám vyplatia priamo v predajni. Prípadne si môžete vybrať možnosť výkupu telefónu prostredníctvom kuriéra. V tom prípade váš telefón vyzdvihne kuriér, ktorý nám ho doručí k nám na centrálu. My sa na telefón pozrieme a výkupnú cenu vám pošleme na účet. Tieto repasované telefóny následne predávame ďalej.

Repas telefónovZdroj: Mobilonline

3. Vymeňte starý mobil za nový

Ak premýšľate nad kúpou nového mobilného telefónu, určite využite akciu “Kúp nový, zaplať starým”, ktorá prebieha na stránke novysamsung.sk. Vyberte si z ponuky nový model telefónu značky Samsung a získajte k nemu výkupný bonus. Jeho výška sa bude odvíjať od toho, aký mobilný telefón chcete vymeniť. Čím lepší je jeho stav, tým bude výsledná suma bonusu vyššia.

4. Odovzdajte ho do elektroodpadu  

Poslednou možnosťou, ktorú môžete urobiť, je odovzdanie vášho starého mobilu do elektroodpadu. Pre túto možnosť sa ale rozhodnite až v prípade, keď je vaše zariadenie naozaj nefunkčné a nie je možné s ním robiť vyššie zmienené kroky. Zberné miesta elektroodpadu nájdete napríklad aj v obchodoch, ktoré predávajú elektroniku, a rovnako aj v našich predajniach Mobilonline po celom Slovensku.

Postaráme sa o to, aby bol váš starý telefón správne zrecyklovaný. Možno sa stane súčasťou projektu “Velikáni, ktorí pomáhajú aj po smrti”. Vďaka umelcovi Jozefovi Stančíkovi  z nepotrebných telefónov vznikajú hotové umelecké diela, na ktorých sú vyobrazené významné osobnosti, ktoré sa nejakým spôsobom pričinili o to, aby bol tento svet krajším a lepším miestom.

Ako vidíte, možností, čo robiť so starým telefónom, máte hneď niekoľko. Nech sa rozhodnete pre ktorúkoľvek z týchto 4 možností, bude to oveľa lepšie, než keby ste nechali svoje zariadenie len tak ležať v zásuvke alebo ho vyhodili do bežného odpadu. V prípade akýchkoľvek otázok sa na nás môžete kedykoľvek obrátiť a poradíme vám, ktorá možnosť pre vás bude tou najlepšou.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Mobilonline.

Značky: