Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mohlo by sa zdať, že s príchodom zimy spontánnemu vonkajšiemu dobrodružstvu odzvonilo a milovníkov karavaningu čaká maximálne lyžiarska chata. Nie je to však preto, že by moderné karavany neboli vhodné na zimné aktivity, ale tým, že o zimnej sezóne na štyroch kolesách panuje množstvo mýtov. Najčastejšie sa týkajú miesta, teploty alebo možných aktivít. Ich vyvrátenie je však jednoduchšie, ako si myslíte.

V karavane je zima

Bude mi zima, logicky prvá vec, ktorá vám môže napadnúť. Vonku bude pod nulou a vy po celodennom turistickom výlete alebo lyžovaní naozaj nebudete mať náladu na vychladené vozidlo. Lenže pravda je iná. Moderné obytné vozidlá sú vybavené nezávislým a postupným vykurovaním interiéru. Ide o vozidlá s rokom výroby 2018 a novšie. Vďaka digitálnemu termostatu je možné si nastaviť presnú teplotu i hodinu, na ktorú chcete mať karavan vyhriaty. Takže keď sa vám o štvrtej popoludní skončí lyžovačka, auto môžete mať vyhriate napríklad na pol piatu. Pri niektorých starších vozidlách je potom možnosť nastaviť si spustenie kúrenia v určitú hodinu. Nedá sa však nastaviť presná teplota, dá sa len využiť stupnica od jedna po päť.

Hotelu sa nič nevyrovná

Nájsť ubytovanie v zimnej sezóne je často náročné. Rezervované hotely v lyžiarskych strediskách sú viac-menej samozrejmosťou a pokiaľ nezačnete zimný výlet plánovať niekoľko mesiacov dopredu, existuje veľká šanca, že si ho ani neobjednáte, alebo že si budete musieť priplatiť. S obytným vozidlom nič podobné netreba riešiť. Po prvé je prenájom samotného vozidla mimo letnej sezóny rádovo lacnejší – v mnohých prípadoch až o 50 %. Pobyt navyše nie je viazaný na jedno miesto, takže získate jedinečnú cestovateľskú slobodu a skrátka si program upravíte podľa seba. Keď sa napríklad rozhodnete naraz zmeniť destináciu, nečaká vás check-out ani unáhlené balenie kufrov. Skrátka, hneď odídete. Podobne je to aj so stravovaním. Nemusíte platiť polpenziu a chodiť na jedlo vo vyhradenom čase alebo prenajímať si drahší apartmán s vlastným zázemím. Vďaka kuchyni priamo vo vozidle ušetríte nemalé náklady aj čas. Karavan je skrátka hotel na kolesách, ktorý sa vám prispôsobí.

Lyžiari majú smolu

S predchádzajúcim bodom sa spája ďalšia mylná predstava, že hotely a horské chaty disponujú lyžiarňou, ktorú nič nenahradí. Obytné vozidlá však majú vlastný úložný vykurovaný priestor, ktorý je navyše iba pre vás. Pokiaľ sa teda nechcete ráno tlačiť so skupinou ďalších návštevníkov a chcete byť na zjazdovke prví bez stresu, karavan vyhráva na plnej čiare. Vozidlo totiž môžete pristaviť na parkovisko hneď pri zjazdovke, v pokoji sa pripraviť a užiť si rannú zjazdovku. Po lyžovaní vďaka už spomínanému postupnému vykurovaniu dorazíte do vyhriateho vozidla, vybavenie upracete do mobilnej lyžiarne a prípadné vlhké oblečenie ľahko usušíte. Ďalšia výhoda? Nemusíte sa nikoho pýtať a kľúče máte vždy len vy.

Budeme si s rodinou prekážať

Pokiaľ chcete vyraziť na hory vo väčšom počte ľudí alebo s rodinou, stačí si dobre vybrať vozidlo. Do toho vhodného sa pohodlne zmestia aj štyria ľudia, a ani dlhšia dovolenka nie je problém. Nedostatok komfortu vás rozhodne nebude trápiť. Vďaka vlastnej sprche aj toalete, plnohodnotným lôžkam, jedálenskému kútu s drezom, platňou a chladničkou alebo množstvu úložného priestoru je o pohodu všetkých cestovateľov postarané. Súčasné obytné vozidlá sú tiež vďaka množstvu zásuviek, dostatočne pripravené aj na nespočetné množstvo tabletov, telefónov, notebookov a ďalších elektronických zariadení. Čo sa týka zásob, ani tu nenarazíte na problém. Plnú chladničku je možné zaistiť v najbližšej predajni a všetky vozidlá z flotily Campiri majú vo výbave dve plynové fľaše. Naftu potom dotankujete na každej čerpacej stanici.

V zime je to nuda

Posledným, ale možno najrozšírenejším mýtom je to, že v zime nie je na cestách čo objavovať a zažívať. Na jednej strane je pravda, že mnoho kempov má cez zimu obmedzenú prevádzku, ale na tej druhej si ako zimný cestovateľ užijete ikonické miesta s minimom ďalších turistov. Práve pokoj a zimou premenená príroda robí zo samotnej cesty neopakovateľný zážitok. Jediné, čo na to potrebujete, je správne vopred naplánovať trasu. A ak by sa vám zdalo, že zima predsa len vliezla až do auta, môžete sa zahriať napríklad v kúpeľoch, akvaparkoch alebo termálnych prameňoch.

Bonusový tip: „Rok 2020 aj 2021 klasické cestovanie značne skomplikoval. Karavaning je preto bezpečnou alternatívou, ktorá znižuje všetky možné nepríjemnosti spojené s rôznymi opatreniami. Minimálny kontakt s ďalšími ľuďmi a absolútna sloboda v podobe vlastného pojazdného ubytovania predstavuje jedinečnú možnosť cestovať aj v zložitej dobe. V Campiri je navyše samozrejmosťou, že všetky vozidlá po prenájme dôkladne dezinfikujeme,“ dodáva Lukáš Janoušek, CEO online požičovne obytných vozidiel Campiri.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.