Ak máte to šťastie, že sa dostanete počas jarných prázdnin na sneh, nezabudnite to využiť na urobenie čo najviac fotografií. Okrem toho, že vám budú pripomínať príjemne strávené chvíle, využite tiež možnosť, že sneh je prirodzený reflektor a tak aj vaše fotky budú mať mäkké, lichotivé svetlo s jemnými tieňmi. Jednoducho budú prekrásne!

Nevadí dokonca ani to, ak počasie nebude práve prívetivé – aj hmla dokáže na fotke vyčarovať zázraky. Nikon odborník Michael Jurák nám prezradil svojich 5 kľúčových pravidiel, ako nafotiť úžasné zimné fotky, či už máte počasie na svojej strane alebo nie. Tak nech už sneží!

  1. Zabaľte sa do teplúčka

Nie je nič horšie, ako vyzerať na fotkách uzimene alebo otrávene. Preto neváhajte a teplo sa oblečte. Okrem toho, že budete pekne v teplúčku a tým pádom aj vo väčšej pohode, máte šancu vybrať vaše najfarebnejšie šály, čiapky, kabáty či rukavice, ktoré sa krásne ukážu na fotke. Čiapky navyše prirodzene orámujú tvár, zatiaľ čo textúra kabáta či šálu pekne kontrastuje s pokožkou. Fantázii sa skrátka v tomto prípade medze nekladú!

  1. Sneženie je to pravé

Nebojte sa fotiť, keď vonku padá sneh. Váš objekt fotenia by však mal byť umiestnený tak, aby vločky padali rovno pred a za neho, zatiaľ čo vy budete fotografovať. Jemné vločky v popredí či pozadí skrátka dodajú vašej fotke tú správnu zimnú atmosféru!

  1. Vhodné pozadie robí zázraky

Sneh sa ukáže najlepšie na tmavšom pozadí, preto neváhajte fotiť napríklad v tieni stromov s červenými listami, ktoré príjemnú atmosféru ešte viac podčiarknu. Alebo si vyberte protisvetlo – vločky aj povrch snehových perín sa úplne rozžiari.

  1. Vyberte si objektív

Ak je to možné, použite objektív s dlhším ohniskom s vysokou svetelnosťou. Malá hĺbka ostrosti zdôrazní hlavný objekt a podporí priestorový dojem. Alebo zvoľte naopak širokouhlý objektív a clonu f11 na úchvatné zimné krajiny s veľkou hĺbkou ostrosti.

  1. Nastavenie fotoaparátu

Manuálny režim alebo režim s prioritou clony je to pravé nastavenie. ISO nastavte ručne a hodnota 100 bude za jasného dňa určite dostatočná. Ak budete pracovať s expozičným časom a fotografovať z ruky, použite aspoň 1/125s, nech sú vaše portréty ostré.

Špeciálny TIP pre kreatívne osoby a pri hustom snežení: skúste urobiť pár fotiek naopak dlhším časom (okolo 1/30s) – sneženie sa zaznamená ako šikmé čiary v obraze a vznikne dramatický, dynamický efekt. Celkovej neostrosti sa nemusíte báť, VR redukcia vibrácií v objektívoch vám pomôže.

Nezabudnite strážiť vyváženie bielej farby a korekciu expozície nastaviť jemne do plusových hodnôt (+0,3 alebo +0,7EV).

A posledná rada – vyskúšajte čiernobielu fotografiu! Autorom fotografií bez loga TOUCHIT je Michael Jurák

 

Značky: