Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Divízia BMW M GmbH v týchto týždňoch a mesiacoch spolu so svojou celosvetovou komunitou oslavuje prvých päť desaťročí svojej existencie v podobe veľkolepých podujatí predstavujúcich senzačné inovácie nových modelov. Dňa 24. mája 1972 bola podpísaná zmluva o partnerstve s BMW Motorsport GmbH. Presne o 50 rokov neskôr spoločnosť, teraz známa ako BMW M GmbH, predstavuje exkluzívnu kolekciu limitovaných modelov, čo je jeden z aktuálnych vrcholov osláv jubilea.

S modelmi BMW M3 Sedan (kombinovaná spotreba paliva: 10,2 – 9,8 l/100 km; kombinované emisie CO2: 231 – 223 g/km podľa WLTP; údaje podľa NEDC: – ) a BMW M4 Coupé (kombinovaná spotreba paliva: 10,1 – 9,8 l/100 km; kombinované emisie CO2: 230 – 223 g/km podľa WLTP; údaje podľa NEDC: – ) z edície BMW M 50 Jahre môžu milovníci písmena M na celom svete vyjadriť svoju vášeň pre preteky a odkaz tradície. Limitované edície, exkluzívne dizajnové prvky a individuálne voliteľné možnosti výbavy zaručujú, že každá edícia vozidla sa môže stať jedinečným automobilom, ktorý odráža osobný štýl svojho majiteľa.

Limitovaná edícia BMW M 50 Jahre vychádza zo súčasnej generácie najúspešnejšieho modelového radu v histórii divízie BMW M GmbH. Celosvetovo sú modely BMW M3 a BMW M4 synonymom vysokého výkonu v prémiovom segmente strednej triedy. Modely z tejto edície poháňa radový šesťvalcový motor s výkonom až 375 kW (510 k), s technológiou M TwinPower Turbo a s vysokootáčkovou charakteristikou. V závislosti od verzie modelu sa jeho sila prenáša na zadné kolesá prostredníctvom 6-stupňovej manuálnej prevodovky, alebo 8-stupňovej prevodovky M Steptronic s radiacim softvérom Drivelogic. V prípade záujmu môže pomocou technológie pohonu M xDrive plne variabilne smerovať aj na všetky štyri kolesá.

Exkluzívny charakter modelov edície je výsledkom špecifickej konfigurácie pre konkrétne trhy s jedinečnými dizajnovými prvkami a prísne obmedzeným počtom vyrobených kusov z každého modelu. Takto vznikli fascinujúce raritné automobily pre najdôležitejšie automobilové trhy po celom svete. Pre možnosti laku exteriéru vozidiel tejto edície sa do ponuky znovu dostali mimoriadne štýlové farby, ktoré utvárali históriu divízie BMW M GmbH. Dopĺňajú ich M kované disky kolies s podobne exkluzívnou farebnou schémou, ako aj výrazné akcenty v interiéri.

V Európe a v ďalších vybraných regiónoch ponúka divízia BMW M GmbH pri príležitosti svojho výročia exkluzívnu edíciu BMW M4 Coupé. Dvojdverová edícia BMW M 50 Jahre prichádza vo farbách exteriéru čierna Carbon Black, modrá Macao Blue, sivá Brands Hatch Grey, červená Imola Red a modrá San Marino Blue. Ich expresívny vzhľad umocňujú 19-palcové M kované disky kolies na prednej náprave a 20-palcové kované disky kolies na zadnej náprave s dvojlúčovým vzorom, ktoré sú prvýkrát v ponuke v matných farbách sivá Orbit Grey Matt a zlato-bronzová Gold Bronze Matt.

Okrem toho sa pre čínsky automobilový trh vyrába podobne limitovaný počet vozidiel BMW M4 Coupé, ktoré sú dostupné s vonkajším lakom vo farbách oranžová Fire Orange a sivá Stratus Grey. Tento výber farieb súvisí so skutočnosťou, že výročie divízie BMW M GmbH sa v Číne oslavuje v roku tigra. M kované disky kolies na týchto vozidlách sú vyhotovené v matnej sivej Orbit Grey v spojení s oranžovou farbou karosérie Fire Orange a v matnej zlato-bronzovej Gold Bronze v spojení so sivým lakom Stratus Grey.

V interiéri všetkých vozidiel založených na modeli BMW M4 Coupé pripomínajú výročie lišty prahov s nápisom Edition 50 Jahre BMW M, kovová plaketa na stredovej konzole s nápisom M4 Edition 50 Jahre BMW M a zodpovedajúca potlač na opierkach hlavy štandardných M športových sedadiel ako aj voliteľných M karbónových škrupinových sedadiel pre vodiča a spolujazdca.

Edícia na báze modelu BMW M3 Sedan vznikla výhradne pre americký a kanadský automobilový trh. Pre 500 modelov štvordverového vysokovýkonného športového vozidla, ktoré sú k dispozícii na tamojších trhoch, je na výber z palety piatich vonkajších lakov, z ktorých každý pripomína jedného z jeho piatich predchodcov: od červenej Vermilion Red cez fialovú Techno Violet, modrú Interlagos Blue a oranžovú Fire Orange až po sivú Limerock Grey. Všetky farby karosérie sa spájajú s M kovanými diskami kolies sivej matnej farby Orbit Grey a s vybranými doplnkami z ponuky BMW M Performance Parts. Komponenty, ktoré sa dizajnovo a technologicky inšpirovali pretekárskymi vozidlami a tvoria súčasť ponuky výbavy pre jubilejnú edíciu, zahŕňajú aj predný spliter BMW M Performance Carbon, zadný spojler BMW M Performance Carbon a karbónové alebo titánové koncovky výfuku BMW M Performance Carbon/Titanium.

V interiéri sa nápisy Edition 50 Jahre BMW M nachádzajú na prahových lištách a M pruhy majú svoje miesto na opierkach hlavy predných a vonkajších zadných sedadiel. Okrem toho štandardné M športové sedadlá a voliteľne dostupné M karbónové škrupinové sedadlá vozidiel tejto edície zdobí exkluzívny vzor švov. Kovová plaketa na kryte držiaka nápojov na stredovej konzole nesie nápis M3 Edition 50 Jahre BMW M a označenie 1/500.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.