Preplnené nákupné centrá nie sú pre každého. Aj preto každoročne narastá počet Slovákov, ktorí vybavujú vianočné darčeky cez mobil, či internet. Ak k nim patríte aj vy, myslite pritom nielen na výber toho najvhodnejšieho prekvapenia, ale aj na bezpečnosť.

Nákup vianočných darčekov pomocou niekoľkých klikov bol pred pár rokmi len sen. Dnes takto kupujú darčeky desiatky tisíc Slovákov. Je to jednoduché, pohodlné, stačí si len správne vybrať, čím potešiť svojich blízkych. A predsa je tu niekoľko vecí, na ktoré by sme pri nakupovaní cez internet nemali zabúdať. Aby nás namiesto darčeka, nečakalo iné prekvapenie.

6 tipov ako nakupovať bezpečne:

  1. Pripájajte sa z bezpečného miesta a zariadenia

Základným pravidlom bezpečného nakupovania cez internet je pripájanie sa z dôveryhodného a bezpečného zariadenia. Využívate mobilné bankovníctvo? Platby realizujte len zo svojho smartfónu či tabletu. Do služieb elektronického bankovníctva sa neprihlasujte cez free wi-fi.

  1.  Nepodceňte žiadne podozrenie

Nastavte si notifikáciu o pohyboch na účte. Keď vám príde správa o platbe, ktorá sa vám nepozdáva, ihneď reagujte. „Aj pri najmenšom podozrení okamžite kontaktujte banku. Majte v telefóne uložené číslo na kontaktné centrum banky,“ dodáva Mária Horecká, z oddelenia e-biznis vo VÚB. Kontaktné centrum VÚB banky zo Slovenska je na čísle 0850 123 000, zo zahraničia +421 2 48 555 970.

  1. Kontrolujte stránky, na ktorých nakupujete

Pri eshopoch, ktoré požadujú osobné informácie, vždy hľadajte https:// alebo zámku v URL lište prehliadača. Klikom na ikonu zámku si overte platnosť certifikátu.

URL adresy Internet bankingu zadávajte vždy ručne. Vyhnete sa tak podvodným stránkam napodobňujúcim tie oficiálne. Po ukončení transakcie sa vždy odhláste.

  1. Chráňte sa s 3D Secure

Služba ponúka vyšší štandard zabezpečenia cez dodatočnú autorizáciu platieb kartou SMSkou alebo bezpečnostným kódom, ktorý vytvorí Token či jeho virtuálna verzia Mobilný Token.

  1. Zabezpečte sa silnými heslami

Prihlasovacie heslo do internetového bankovníctva pravidelne meňte. Vytvárajte si také, v ktorých použijete minimálne malé, veľké písmená a číslice a budú mať aspoň 8 znakov. Nevyužívajte rovnaké heslo vo viacerých aplikáciách.

  1. Nikomu nedáajte osobné údaje

Osobné údaje, prístupové heslá, ani údaje  z platobnej karty neposkytujte iným osobám, neukladajte si ich v elektronickom zariadení.

Značky: