Ak čokoľvek plánujete, ideálnym riešením je si plány a udalosti zapisovať, a to buď do klasických diárov a plánovačov, alebo do rôznych aplikácií, ktoré majú veľkú výhodu – sú neustále s vami, resp. vo vašom smartfóne, ktorý máte vždy po ruke. Prinášame výber 7 aplikácií, ktoré vám s plánovaním pomôžu.

Predinštalované aplikácie Kalendár

Pre väčšinu používateľov smartfónov bude natívna aplikácia Kalendár tým najlepším a najjednoduchším riešením. Je prehľadná, má viacero zaujímavých možností a je hneď poruke.

Väčšina kalendárov ponúka náhľad celého mesiaca s možnosťou priradenia úloh, plánov a udalostí. Zobrazenie mesačného náhľadu môžete kombinovať so zobrazením úloh pre aktuálny deň, čo je praktické. Taktiež je možné zobraziť týždenný náhľad s hodinovým zobrazením udalostí. V nastaveniach sa dajú vytvárať rôzne podkategórie udalostí s farebným rozdelením, podľa čoho sa lepšie orientuje.

V prípade iOS kalendára je samozrejmosťou synchronizácia udalostí naprieč iCloudom, automatické zobrazenie evidovaných dátumov narodenín, a tiež zobrazenie sviatkov. Kalendár spolupracuje aj s Google kontom, čoho výsledkom sú vždy aktualizované udalosti naprieč platformami iOS a Android. Pri zadávaní udalostí máte k dispozícii všetky dôležité položky, ako upozornenia, opakovanie, začiatok/koniec, miesto udalosti atď. Často nám pomáha aj funkcia čas cesty. Tu si zadáte čas cesty autom na miesto udalosti manuálne alebo to za vás urobí aplikácia, pričom berie ohľad na vašu aktuálnu polohu, čas a premávku. V ponuke je aj možnosť zdieľania udalostí s inými používateľmi na základe mailu, vyhľadávanie udalostí, ročný náhľad a označenie týždňov. Kalendár sa môže automaticky prispôsobovať časovému pásmu, zobrazovať alternatívne kalendáre, podporuje 3D Touch a spolupracuje s virtuálnou asistentkou Siri.

Smartfóny s Androidom ponúkajú obvykle Google kalendár alebo kalendár, ktorý je súčasťou nadstavby od výrobcu. Aj v tomto prípade sú k dispozícii mnohé z uvedených funkcií.

Do pozornosti tiež dávame systémový kalendár v operačnom systéme Windows 10, ktorý je prehľadný, funguje spoľahlivo a umožňuje integrovať udalosti z Google a Apple účtov.

Platformy: iOS, Android, Windows – predinštalované priamo vo vašom zariadení

Cena: Zadarmo

Any.do

Jedna z najlepších aplikácií na zapisovanie udalostí a plánovanie. Na začiatku si určíte, ktoré kalendáre/kontá sa majú s Any.do synchronizovať a môžete začať. Synchronizácia je obojstranná. V prehľadom prostredí aplikácie je hlavným bodom spodná lišta, kde sa prepínate medzi úlohami, kalendárom a hodinovým plánovaním dňa s možnosťou presúvania úloh – drag & drop. V tejto časti je možné udalosti a plány rýchlo ukončovať, odkladať alebo pozývať k udalostiam/plánom ďalšie osoby na základe mailu.

Udalosti môžete pridávať do základných skupín – dnes, zajtra, nadchádzajúce a niekedy. Ku každej udalosti si môžete zvoliť vhodnú ikonu s textom, ako napr. buy, pay, work a pod. Následne ich môžete vyškrtávať alebo v položke plánovania pridávať k jednotlivým dňom a časom. Všetky pridané udalosti sú zobrazené aj v mesačnom náhľade. Nechýba ani osobité pridávanie stretnutí a plánov s upozorneniami. Táto položka má rovnaké funkcie ako natívny iOS kalendár. V náhľade sú zobrazené sviatky, evidované dátumy narodenín a všetky podkategórie z natívnej aplikácie.

Páči sa nám rýchle pridávanie poznámok k udalostiam, rôzne upozornenia, označovanie obľúbených udalostí, možnosť priamej tlače udalostí pomocou AirPrint a spolupráca s virtuálnymi asistentkami Siri a Amazon Alexa. Any.do je vo veľmi dobrom základe zdarma, ale ak potrebujete pracovať na úlohách v skupine, zobrazovať udalosti na základe polohy a pod., tak je nutnosťou platená verzia.

Ak vám Any.do nebude vyhovovať, do pozornosti dávame alternatívy ako Wunderlist či Microsoft To-Do.

Google Play
App Store

Cena: Základ zadarmo, mesačne 2,99 €, ročne 26,99 €

Period Calendar

Táto aplikácia je určená výhradne pre nežné pohlavie. Plánovanie sa týka všetkého, aj tehotenstva alebo prehľadu menštruačných cyklov, ktoré môžu ovplyvňovať výkonnosť a rôzne iné faktory u žien. Základom aplikácie Period Calendar je vytvorenie profilu, zadanie poslednej menštruácie, jej cyklu alebo rovno gravidity. Následne podľa rôznych algoritmov vypočítava, kedy máte plodné, neplodné dni alebo ovuláciu. Čím dlhšie aplikáciu používate, tým sú cykly a výpočet presnejší.

Samozrejmosťou je pridávanie rôznych poznámok, úloh a udalostí k jednotlivým dňom, a tiež pridávanie symptómov, poplachov a upozornení. S menštruáciou sa spájajú aj rôzne symptómy a nálady, ktoré sú v aplikácii podrobne rozpísané a môžete si ich k jednotlivým dňom pridávať. Získavate tak historický prehľad o každom dni v danom mesiaci.

Zaujímavou možnosťou je aj zadávanie antikoncepcie v rôznych formách s aktívnym pripomínaním, upozornenie na nadchádzajúcu menštruáciu, plodné dni, ovuláciu alebo samovyšetrenie prsníkov. Ku každému dňu/hodine môžete priradiť množstvo poznámok a symptómov, vrátane podrobného opisu pohlavného styku. Z týchto informácií môžete vychádzať v ďalších obdobiach a podľa toho nastavovať rôzne procesy.

Aplikácia združuje intímne informácie, a preto nechýba možnosť uzamknutia PIN kódom alebo odtlačkom prsta. Period Calendar spolupracuje aj s aplikáciou Zdravie v iOS, s ktorou môžu byť zadané dáta synchronizované. V ponuke nechýbajú rôzne „babské“ témy a reklamy.

Google Play
App Store

Cena: Zadarmo, odstránenie reklám 2,50 €

Sygic Travel

Plánovať si môžete aj dovolenku a Sygic Travel je na tento účel výborný nástroj. Aplikácia umožňuje vyhľadať lokalitu, kam sa chystáte alebo ju zvažujete a pozrieť si atraktívne miesta v jej okolí. Pomocou zoznamu miest, mapy, možnosti filtrovania a ďalších praktických informácií si môžete vytvoriť itinerár na niekoľkodňové cestovanie a spoznávanie nových miest.

Sygic Travel tiež obsahuje rýchly prístup k výletom a denným túram, ktoré firmy v dovolenkovej destinácii ponúkajú. Môžete si ich priamo kúpiť alebo sa nimi iba orientovať. Praktické je, že si môžete v rámci plánovania zaznamenať aj hotel a z vybraných miest si zhotoviť časovú os. Pomocou nej môžete následne optimalizovať a rozdeliť vaše plány do niekoľkých dní. Tak, aby ste vždy navštívili miesta, ktoré sú čo najbližšie pri sebe.

Aplikácia tiež obsahuje podrobné informácie, ako sú otváracie hodiny, kontaktné údaje či cena vstupného, čo môže pomôcť pri ďalšom špecifikovaní vášho výletu. Predplatitelia s prémiovým predplatným si môžu stiahnuť údaje aj do offline režimu.

Pokiaľ ste Sygic Travel skúšali už v minulosti, mali by ste vedieť, že Sygic v dobe písania tohto článku pripravoval veľkú aktualizáciu mobilných aplikácií aj webovej verzie. Odporúčame teda pozrieť sa, čo sa zmenilo – zmena používateľského rozhrania je pomerne výrazná a budete si na ňu chvíľu zvykať.

Google Play
App Store

Cena: Zadarmo, platené prémiové predplatné

TripIt

S plánovaním dovolenky súvisí aj plánovanie dopravy. Pomocou služieb ako KAYAK či Skyscanner si nájdete ideálne letenky a aplikácia TripIt vám zabookovaný let premení na sumár praktických informácií. Služba obsahuje všetky potrebné informácie o lete a v reálnom čase vás upozorní, kedy je potrebné odísť na letisko vzhľadom k aktuálnej dopravnej situácii, či zobrazí, ktorá je vaša odletová brána. Takisto budete vedieť, ak sa pred odletom zmení.

TripIt je k dispozícii zadarmo, prémiové predplatné ponúka extra funkcie. Jednou z nich je napr. sledovanie nalietaných míľ. Pokiaľ často lietate, ide o užitočnú funkciu, nakoľko máte v rámci jednej obrazovky prehľad o aktuálnom počte pre všetky vernostné programy a takisto aj viete, kedy vám míle prepadnú.

TripIt však stojí za skúšku aj v prípade, že lietate iba sviatočne, raz za rok alebo za niekoľko rokov. V takom prípade si vystačíte aj s bezplatnou verziou a oceníte prehľadné zobrazenie všetkých potrebných informácií pre váš let.

Google Play
App Store

Cena: Zadarmo, prémiové predplatné od (cenu doplním)

Trello

Služba Trello je výborný pomocník, ak potrebujete plánovať úlohy pre viacerých ľudí. Ide o ideálne riešenie na tímovú spoluprácu, takže ak budete plánovať školské alebo pracovné projekty, Trello stojí za vyskúšanie. Služba je dostupná vo forme mobilných aplikácií, ale aj vo webovej verzii. Na veľkej obrazovke počítača je niekedy plánovanie pohodlnejšie, mobilná aplikácia umožní neustály prehľad a realizáciu zmien aj mimo PC, ak bude treba.

Aby ste plnohodnotne využili Trello, každý člen tímu si musí vytvoriť svoje konto. Následne môžete plánovať úlohy, pridávať k nim jednotlivých používateľov, nastavovať dátumy, zdieľať súbory či pridávať komentáre. Ide teda o pohodlnejšie a praktickejšie riešenie ako kombinácia samostatných plánovačov, ktoré si vedie každý používateľ zvlášť, emailovej komunikácie a zdieľania súborov cez odkazy. V prípade služby Trello budete robiť prakticky to isté, avšak hlavnou výhodou je, že všetci členovia vašej skupiny budú mať vždy potrebné informácie poruke.

Google Play
App Store

Cena: Zadarmo, prémiové predplatné od (cenu doplním)

Smarter Time

Chcete lepšie plánovať svoj voľný čas? Možno najskôr potrebujete zistiť, čo vám konzumuje koľko času. Na tento účel je ideálna aplikácia Smarter Time. Tá dokáže, ak jej to povolíte, sledovať používanie vášho smartfónu. Budete tak mať prehľad o tom, ako dlho používate aké aplikácie.

Smarter Time tiež dokáže využívať údaje o vašej polohe a udalosti z kalendára, aby vytvoril čo najpresnejší itinerár vášho dňa. Ostatné udalosti si môžete zaznamenávať manuálne a po určitom čase budete vedieť, čo vám zaberá zbytočne veľa času. V prípade upratovania a domácich prác asi nebude možné čas vždy redukovať, avšak ak trávite priveľa času surfovaním po internete či sociálnych sieťach, táto aplikácia vám to ukáže. Ide o praktický odrazový mostík, od ktorého sa môžete odraziť k efektívnejšiemu využívaniu vášho času.

App Store

Na článku spolupracoval Miroslav Illéš. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit