Na Halloween na vás strašidlá vyskakujú na každom rohu. Bankovníctva cez telefón sa však báť nemusíte. Je totiž bezpečnejšie, ako napríklad taký internet banking.

Rovnako, ako si strážite svoj PIN kód od karty, heslo do internet bankingu alebo hotovosť, ktorú pri sebe nosíte, tak aj v online svete treba dodržiavať určité základné pravidlá. Aj keď je mobilné bankovníctvo samo o sebe bezpečné, máme pre vás niekoľko tipov, ako správne používať mobilné zariadenia.

  1. Nekupujte telefón od tajomného čínskeho obchodníka

Možnosť výhodného nákupu je vždy lákavá. Pokiaľ však ide o mobilné zariadenia, z ktorých pristupujeme (aj) k citlivým údajom, mali by sme takejto kúpe radšej odolať. Ide predovšetkým o telefóny z ázijského trhu, ktoré sú výhodnejšími napodobeninami tých originálnych. Vysoké ceny bývajú strašiakom, no investícia  sa nám vráti v podobe vyššej bezpečnosti.

  1. Admin prístup je 13. komnata!

Pokiaľ si zadovážite certifikovaný mobilný telefón, určite v ňom nemeňte administratívne nastavenia. Môže sa totiž stať, že síce v dobrej vôli, ale znížite bezpečnostné zabezpečenie vášho telefónu. Môžete tak do svojho sveta vpustiť nepozvané strašidlá.

  1. V tmavých zákutiach internetu bankovú aplikáciu nehľadajte

Mobilné bankovníctvo nám jednoznačne dokáže uľahčiť život aj ušetriť čas. Aplikáciu si však vždy sťahujte len z oficiálnych obchodov, a to Apple store, Google play alebo Microsoft store. Takýto postup je zárukou toho, že získate oficiálnu aplikáciu banky. Nereagujte pritom nikdy na žiadne výzvy, či už v podobe mailu, alebo SMS, ktoré by od vás vyžadovali citlivé údaje. (prihlasovacie meno, heslo a pod.)

  1. Zamknite telefón na sedem zámkov

Rovnako, ako môžete stratiť napríklad svoje kľúče, to isté sa vám môže stať aj s mobilom. Výhodou telefónu je, že si ho môžete pre takéto prípady zabezpečiť heslom, aby sa nikto nedostal k vašim údajom. Používajte pritom vždy viacmiestne heslá, alebo biometrický prvok, napr. odtlačok prsta. Sedem zámkov možno netreba, ale dobré zabezpečenie by sme nemali určite podceniť.

  1. Duchovia číhajú vo verejných Wi-Fi sieťach

Reštaurácie, hotely, námestia, MHD… S verejnou wifi sa stretávame na viacerých miestach. Mali by sme mať pritom na pamäti, že rovnako jednoducho ako my, tak sa do takéhoto pripojenia dostane hocikto iný, s iným úmyslom. Bezpečnejšie je pripájať sa preto z vlastnej 3G či 4G/LTE  siete. Pokiaľ predsa len verejné pripojenie musíte využiť, skontrolujte si bezpečnostný certifikát „https“.

  1. Cez vaše limity neprejdú žiadne kúzla ani čary

V rámci mobilnej aplikácie, alebo aj pri platení kartou je dobré mať nastavené limity. Keď budete potrebovať väčšie objemy peňazí, tj. pri väčších nákupoch, jednoducho si ich nastavenie upravíte na pár klikov priamo v appke.

  1. Svoj poklad si chráňte ďalším heslom

Pri vyšších platbách si okrem limitov nastavte aj dodatočný autentifikačný prvok, a to buď opätovné zadanie hesla, alebo biometrický znak. Je to síce úkon navyše, ale môže to významne zvýšiť bezpečnosť vašich úspor.

„Ku svojim peniazom by sme mali pristupovať vždy obozretne. Preto je dobré dodržiavať jednoduché zásady, ktoré našu bezpečnosť zvyšujú. Ak sa vám napriek tomu prihodí nejaká nepríjemnosť, kontaktujte ihneď svoju banku,” uzatvára Linda Gáliková, PR manažérka 365.bank.  

 

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.