Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Luxus na mori. Aj tak možno označiť prvú jachtu značky  Lexus, ktorá je impozantná nielen luxusom, ale aj najmodernejšími riešeniami a veľkým výkonom. Tu je sedem zaujímavostí o jachte  Lexus LY 650. 

Vlajková loď

Rozšifrovať skratky, ktoré tvoria názov modelov Lexusu, nie je ťažké. Najmä keď ide o tie vlajkové, ktorých označenie sa začína písmenom L. Preto je LS luxusným sedanom a LC znamená Luxury Coupé, čiže luxusné kupé. Inak to nie je ani v prípade novej jachty Lexus, ktorej názov pochádza zo skratky Luxury Yacht. Číslo  650 označuje dĺžku lode – LY meria 19,96 m čiže 65 stôp. Šírka prvej jachty japonskej značky sa blíži k  5,72 m,  patrí teda k najširším v tejto triede.  Spoločnosť Lexus sa rozhodla začať s loďou tejto veľkosti, pretože je dostatočne veľká na to, aby ponúkla požadovanú úroveň luxusu, a súčasne natoľko kompaktná, aby ňou mohol jednoducho manévrovať sám vlastník.

Lexus ako sa patrí

Japonský výrobca je známy svojim jedinečným štýlom a inak to nie je ani v prípade jeho prvej jachty. LY 650 priťahuje pozornosť dynamickou siluetou a dizajnom s mnohými vlnovkami. Nemožno si nevšimnúť množstvo sklených panelov a čiernu strechu kapitánskeho mostíka vyrobenú z uhlíkových vlákien. Rodokmeň lode prezrádza nielen označenie na bokoch, ale aj výrazne veľké otvory na prívod vzduchu pripomínajúce denné svetlá na súčasných modeloch Lexusu. Akcenty spojené s krajinou kvitnúcich sakúr nájdeme aj v interiéri.

Luxusný interiér

Jachta  má tri podlažia.  Na samom vrchu je kapitánsky mostík. Nejde iba o veliteľské miesto – nájdete tam stôl a široké pohovky.  Centrálna časť lode ponúka priestranný salón s barom, kuchyňu a ďalšie pohovky.  Loď možno riadiť aj z tohto miesta a pritom sedieť v dvoch pohodlných kapitánskych kreslách. Ďalšie stoly a miesta na sedenie sú umiestnené na prove a korme.  Na najnižšie podlažie, čiže pod palubu, boli umiestnené tri spálne, v ktorých môže nocovať šesť osôb. Každá z kajút disponuje vlastnou kúpeľňou.

Interiér jachty je obložený tmavým drevom, ktoré elegantne kontrastuje so svetlými prvkami, napríklad s kožou krémovej farby.

Viac ako 2000 koní

Luxusnú jachtu s hmotnosťou takmer 40 ton poháňajú dva dieselové motory Volvo Penta IPS, ktoré sú k dispozícii v troch verziách  – s výkonom okolo 1 050, 1 200 a 1 350 koní. Vďaka tomu má  jachta Lexus LY 650 v najvýkonnejšej verzii výkon až 2700 koní a môže zrýchliť až na 30 uzlov (55 km/h).

Ako Lexus LFA

Konštrukcia jachty je zhotovená z veľkej časti z kompozitov spevnených uhlíkovými vláknami, čiže CFRP (Carbon Fibre Reinforced Plastic). Ide o rovnaký materiál, aký bol použitý pri výrobe legendárneho superšportiaku japonskej značky – Lexusu LFA. CFRP je podstatne ľahší a tuhší materiál ako sklené vlákno, ktoré sa bežne používa pri výrobe jácht. Preto sa hmotnosť prvkov vyrobených z kompozitov uhlíkových vlákien znížila o 20 %.

Moderné ovládanie

Na palube prvej jachty japonskej značky nechýbajú najmodernejšie systémy.  Kapitán má k dispozícii dotykové obrazovky a plavidlo je vybavené aj virtuálnou kotvou – systémom, ktorý automaticky udržuje polohu jachty bez ohľadu na prúdy a vietor. Pri riadení lode pomáha špeciálna mobilná aplikácia LY-Link, ktorá informuje napríklad o stave paliva v zásobníkoch a zároveň umožňuje ovládať vnútorné systémy ako je klimatizácia a osvetlenie. Samozrejmosťou je prémiový audio systém Mark Levinson.

Ručná práca

Jachtu Lexus LY 650 Japonci vyvinuli v spolupráci s americkým výrobcom Marquis Yachts. Každý exemplár ručne vyrobilo 33 skúsených majstrov v lodeniciach v meste Pulaski, štát Wisconsin. Pre potreby výroby plavidla v priestoroch spoločnosti zaviedli nový výrobný systém, založený na jedinečnom systéme Toyoty. Vďaka nemu vzniká každá luxusná jachta v súlade s filozofiou japonského výrobcu a  spoločnosť Marquis Yachts zvýšila produktivitu práce, čo prináša pozitíva aj pri stavbe iných jácht.  Je zaujímavé, že názov mesta, v ktorom vyrobili jachtu Lexus, je odvodené od priezviska Poliaka Kazimierza Pułaskiego, bojovníka za nezávislosť Poľska a USA.

Značky: