Nárast predajnosti elektronických kníh ešte neznamená, že by prekonali tie klasické. Sú stále v obľube a majú stabilnú pozíciu.

Podľa novej štúdie Americkej Univerzity, profesor Naomi Baron a jeho výskumníci zistili, že drvivá väčšina študentov dáva prednosť klasickým knihám. Ako sa vraví: „Papier je papier.“

Pre účely štúdie skúmali viac ako 300 univerzitných študentov z USA, Japonska, Nemecka a Slovenska. Chceli zistiť ich zvyklosti a dali im na výber medzi klasickou knihou a tou v elektronickom formáte. 92% dalo prednosť práve papierovej klasike.

3020162-poster-p-1-can-e-books-save-the-neighborhood-bookstore_nowat

Na vine sú dva hlavné faktory. Elektronické zariadenia rozptyľovali a spôsobovali bolestí očí a fyzické nepohodlie. Láska ku knihám je viac ako len efektivita pri čítaní a ťahá ich to k papieru aj pre formu a vôňu kníh. Potvrdilo sa to aj na Slovensku, kde práve jeden z desiatich hovoril o vôni kníh, ktorá človeka priťahuje.

Čo sa týka testovania znalostí, nie je rozdiel medzi štúdiom z elektronickej alebo papierovej knihy. Výsledky boli porovnateľné.

Zdroj: Mashable

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.