Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nikon Photo Gallery uvádza od 19. apríla 2018 pre verejnosť výstavu fotografií Luďka Vojtěchovského – Aranžované zátišia.

Luděk Vojtěchovský sa narodil v roku 1959 v Čáslavi. Začínal ako reprodukčný fotograf vo Východočeských tlačiarňach, neskôr pôsobil ako fotograf Krajského strediska Štátnej pamiatkovej ochrany v Pardubiciach.

„V rokoch 1974 – 1978 fotografoval Luděk Vojtěchovský starých ľudí a deti na uliciach, neskôr v priebehu ďalšieho desaťročia sa sústredil na mesto samotné, na jeho fragmenty, opustené ulice a ošarpané múry. V posledných rokoch sa venoval okrem portrétnej fotografie hlavne aranžovaným kompozíciám, ktoré voľne, ale logicky nadväzujú na jeho predchádzajúce fotografie fragmentov mesta. Jeho dnešné, prevažne abstraktné kompozície evokujúce realitu mesta a krajiny, avšak na rozdiel od predchádzajúcej tvorby nevznikajú v teréne, ale priamo vo fotokomore. Realita mesta s jeho ulicami a múrmi bola nahradená realitou predmetov, vecí okolo nás, vecí, ktoré často ani nevnímame; a keď, tak ako odpadky našej každodennej činnosti. Tieto banálne predmety ako sú útržky papiera, kartónov, skla so stopami po kvapkách vody, plechy, textilné vlákna, uschnuté listy a mnoho ďalších predmetov uvádza fotograf do nových vzťahov a súvislostí a vytvára tak novú realitu – čisté kompozície pevného poriadku, fiktívnej architektúry miest a krajín. Súčasné práce Luďka Vojtěchovského vznikajú netradičnou cestou bez použitia fotografického aparátu iba pod zväčšovacím sklom. Autor používa postupy klasickej fotografie. Zasahuje do negatívov, či už mechanicky alebo cestou chemickou, používa tiež sendviče (tzv. dva negatívy položené na seba vo zväčšovacom prístroji),“ tak popisuje tvorbu Vojtěchovského Ľubomír Netušil.

Luděk Vojtěchovský absolvoval celkovo viac než 130 výstav po celom svete. Je členom fotografickej skupiny Outside3 a bol ocenený niekoľkými medailami FIAP.

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 27. mája 2018.

 

Značky: