Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Praktické informácie pre firmy

Pred necelými dvomi mesiacmi sme vám priniesli praktické informácie pre ľudí ohľadom zmien v súvislosti so zavedením jednotného platobného systému pre platby v eurách v rámci Európy. V druhej časti informačného „seriálu“ sa pozrieme na to, čo sa mení pre firmy a na čo by nemali do februára 2016, kedy definitívny prechod nastane, zabudnúť.

Firmy by mali urobiť úpravu účtovného systému

Pre bežného spotrebiteľa bude 1. február 2016 znamenať pri platení účtov definitívny prechod na číslo účtu v tvare IBANu, ktorý vďaka praktickej inovácii v mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking už teraz počas prechodného obdobia môže zoskenovať vďaka IBAN skeneru jedným ťahom a vyhne sa tak prepisovaniu dlhého čísla účtu.

Zbystriť pozornosť ale musia aj firmy. Avizovaný jednotný platobný systém bude pre ne znamenať iné  povinnosti a to v podobe nových formátov platobných príkazov.

Nový SEPA XML formát príkazov môžu firmy využívať už rok a pol – od 1. februára 2014.

1.februára 2016 však skončí prechodné obdobie a banka SEPA príkazy v inom formáte ako SEPA XML (pain.001.001.03) nebude oprávnená spracovať.

ČSOB preto odporúča spoločnostiam v dostatočnom predstihu úpravu účtovného systému na nový SEPA XML (pain.001.001.03) formát platobných príkazov. Cieľom je, aby prechod na nové pravidlá bol pre firmy čo najpohodlnejší a vyhli sa stresu pred februárovým konečným termínom.

Spoločnosti budú účtovný systém potrebovať upraviť aj kvôli dátovým výpisom a to vtedy, ak aktuálne využívajú iný formát, než ČSOB bude podporovať v roku 2016. ČSOB bude od 1.februára 2016 podporovať len dátové výpisy vo formáte SEPA XML (camt053), Multicashový výpis (MT940) a GPC. O zmenu formátu dátového výpisu je možné požiadať kedykoľvek a v ktorejkoľvek pobočke ČSOB. Popisy formátov sú k dispozícii na stránke www.csob.sk.

Čo je to SEPA                                                                                  

Ide o jednotný platobný systém v krajinách Európskej únie a v Lichtenštajnsku, Nórsku, Islande, Monaku a Švajčiarsku. Tzv. „SEPA“ platby sú spracované za rovnakých podmienok ako domáce platby, pričom platba príde na účet príjemcu hneď na druhý deň od odoslania.

Značky: